Vanaf het begin van mijn zwangerschap heb ik mij tot op heden niet ziek hoeven melden. Soms vreselijk moe en kotsmisselijk (icl. braken), maar toch aan de slag! Ik was dit ook vast van plan vol te houden tot mijn verlof... Nu ben ik 21 weken zwanger en staat het werk mij niet meer toe mijn werkzaamheden door te laten gaan. Ik werk in de Jeugdzorg op een groep. Twee jongens zijn onberekenbaar (impulsief). Eén van de twee vond het vorige week nodig om een spuitbus vol chemicaliën in mijn nabijheid leeg te spuiten. Huisartsenpost en contact met het RIVM tot gevolg. Nu heb ik aangegeven mijn werkzaamheden op de groep te willen staken, better safe then sorry! Eén van mijn collega's kreeg toen zij zwanger was (na 3 maanden) vervangend werk bij ons op kantoor voor 34 uur en als team kregen wij daar geen vervanging voor... Ik wil nu graag hetzelfde, maar mijn werkgever wil dat ik mij ziek meld! Als ik mij ziek meld kunnen ze vervanging voor mij regelen, maar ik ben NIET ZIEK! P&O gaf aan dat ik mij ziek kon melden en gewoon 32 uur kon blijven werken.... UHMMMMM ik weet niet hoor, dit voelt niet goed! Mijn werkgever krijgt geld als ik mij ziek meld en ondertussen werk ik gewoon vrolijk door! Ik ben bang dat het in mijn dossier komt als ik mij zo lang ziek meldt en ik de eerste de beste ben die ze eruit gooien bij een volgende reorganisatie. (ik meld mij zelden tot nooit ziek). Dinsdag ga ik naar de bedrijfsarts om deze kwestie te bespreken, maar ik vermoed dat zij mij ook wel even wil ziek melden... Wat vinden jullie of zouden jullie doen?
Bij de organisatie waar ik werk is dit standaard beleid. Als zwangeren moet je per direct van de groep af, ivm zeer hoog risico op agressie, en dan wordt je bij ons ziek gemeld. Ik doe nu ook vervangende werkzaamheden. Het lijkt inderdaad krom omdat je feitelijk niet ziek bent en wel gewoon je uren werkt. Ik vind het nu wel fijn, want voelde me de laatste weken niet fit, erg moe, en mijn manager stimuleert zelfs dat ik een stapje terug doe en wat minder ga doen, dus dat is voor mij nu echt wel een plus. aanvulling: ik denk persoonlijk dat als je wel akkoord gaat het voor de instelling veel minder belastend is, aangezien ze geld overhouden om iemand anders aan te nemen, en ze het je dus niet aan zullen rekenen dat je er langere tijd uit bent.. Ze mogen het je uiteraard sowieso niet aanrekenen, maar ik kan me wel voorstellen dat dit voor de instelling prettiger is.
Bedankt voor je reactie! Bij ons is het ook normaal hoor om van de groep af te gaan, maar het was bij mij tot voor kort niet nodig. Ik werd zelfs behandeld als een prinses op mijn werk, door de kinderen! Ik begrijp wat je zegt hoor en ik snap het ook wel, maar ik begrijp niet dat het 2 jaar geleden geen probleem was. Mijn collega stond toen echt niet ziek gemeld en vervanging konden we helemaal vergeten! Ik wil mijn collega's niet laten zitten hoor, helemaal niet zelfs, maar ik vind de gang van zaken zo maf. Ik heb nu zoiets van als jullie mij perse ziek willen hebben, dan wil ik ook wel iets minder gaan werken. Ik ben namelijk wel vreselijk moe (dat is nooit over gegaan in mijn zwangerschap). Nou ja ik zie het morgen wel en bespreek mijn rot gevoel wel met de bedrijfsarts.
Je bent idd ook niet ziek, maar je bent wel arbeidsongeschikt. Dat is een verschil, je bent door je zwangerschap nu niet in staat je huidige functie uit te oefenen. Hierdoor heeft je werkgever recht op de ziektewetuitkering van het UWV. Daarmee kan hij een andere werknemer inplannen, zodat het hem geen geld kost. Intussen mag/kun jij gewoon vervangende werkzaamheden doen die normaal gesproken niet bij je functie horen. Dat is allemaal gewoon volgens de regels, dus je hoeft niet bang te zijn dat dit in je dossier komt. (dat valt dan weer onder de wet Poortwachter) Hooguit op een positieve manier, je hebt namelijk laten zien dat je, ondanks alles, bereid bent om te blijven werken. Ook mag dit, bij mijn weten, geen reden zijn om je eventueel te ontslaan, het is namelijk inherent aan je werkzaamheden dat je die niet meer uit kunt oefenen (doordat je met onvoorspelbare jongeren werkt, als ik je goed begrijp.) Als het goed is heeft je werkgever een RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) opgesteld, dat is een regeling waarin staat welke risico's een al dan niet zwangere werknemer kan lopen en wat ze kunnen doen om risico's te voorkomen of beperken.
Het is inderdaad zoals Bluesky het omschrijft. Ik begrijp dat het raar voor je aanvoelt, maar het is voor jouw veiligheid en die van je kindje!