Wij wonen hier nu 3 jaar in alle tevredenheid, al is er nog wel iets wat we graag willen verbouwen. We hebben een stenen schuur met dakpannen erop. Daaraan zit een houten constructie met een golfplaten dakje die tot aan de stoep loopt met een grote houten poort. Het plan is om het hout te slopen, en de schuur met dak door te bouwen naar de stoep, met een garagedeur erin. In principe nemen we geen nieuwe ruimte in beslag, alleen wordt het door het dakpannen puntdak wel iets hoger. Mijn man zit erover te denken om te gaan bouwen zonder vergunning van de gemeente. Hij heeft dit ook van kennissen als advies gekregen, "want dat komen ze toch nooit controleren. Als ze je plannen afkeuren heb je niets en gaan ze je juist in de gaten houden of je het niet toch bouwt." We hebben al via internet het één en ander proberen uit te zoeken maar we begrijpen van sommige vragen echt niets. Ook schijnen er redelijk wat documenten voor nodig te zijn (om maar even wat te noemen: een tekening van vluchtroutes bijvoorbeeld) en gaat er de nodige tijd overheen. "Ja schat dan ga jij dat maar lekker regelen" krijg je dan Tja mijn mening; ik heb geen zin om duizenden euro's te investeren in een uitbouw, om dit vervolgens door pure pech weer te moeten afbreken, of door bijvoorbeeld een klagende buur! Wat is jullie standpunt hierin? Wel eens gaan bouwen zonder vergunning? Nog tips om die aanvraag eenvoudiger te maken?
Ik zou zeker wel uitzoeken of je een bouwvergunning nodig heb of omdat je het vervangt alleen maar meldingsplicht heb zodat als er iets gebeurd je altijd sterk sta. Ik zou zeker geen risico nemen hierin want ze kunnen je verplichten om het af te breken en dan krijg je nog een boete ook kost dubbel geld. Het is voor nu alleen een telefoontje naar je gemeente en die kunnen zeggen of het een bouwvergunning is of meldplicht succes
Nee, onverstandig... Je hoeft maar 1 chagrijnige buur te hebben die een telefoontje pleegt naar de gemeente als jullie aan het bouwen zijn, en je hebt kans dat de boel stilgelegd / afgebroken moet worden... Als dan de molen pas gaat draaien, met mogelijke bezwaren vanuit de buurt ben je evt. maanden verder, kost het je dubbel geld en zit je in de tussentijd in de troep waardoor je je kont niet kan keren! Tips voor de aanvraag, bel eerst je eigen gemeente, vraag naar de betreffende ambtenaar die over de vergunningen gaat en informeer of het uberhaupt nodig is / wat de regels zijn omtrent verbouwen en verhogen voordat je een aanvraag indient...
Ik zou bij de gemeente gaan vragen of je een vergunning nodig hebt. Zo ja, dan zul je die aan moeten vragen. Bouwen zonder vergunning vind ik wel erg dom. Voor je het weet moet je het afbreken en ben je verder van huis.
Ik zou het wel doen. Daarnaast, mocht je je huis nog eens willen verkopen, ik wil bij de koop van een huis met een aanbouw altijd de vergunning zien.
Wel volgens de formele weg doen. Als je idd een klagende of kwaadwillende buur hebt dan is je probleem groter: afbreken, boete krijgen én de huidige aanbouw is dan ook al weg... Lijkt mij dat deze verbetering beter in het straatbeeld past dan het huidige aanbouwdeel. Alleen de veranderende hoogte kan evt een struikelblokje worden. Succes!
Hier is het zo van: Een ander komt er altijd mee weg, wij krijgen er problemen mee Persoonlijk zouden wij hier niet aan beginnen zonder vergunning/melding, afhankelijk van wat er nodig is. Ken je heel toevallig een aannemer? Zij weten vaak exact waar je wel en niet een vergunning voor nodig hebt. Dit heb ik op internet gevonden: Geen vergunning nodig Bij veel kleinere bouwwerken aan de achterkant van het huis (dakkapel, afscheiding tussen balkons, schutting, aanbouw of schuurtje, enzovoort). U hoeft de verbouwing niet bij de gemeente aan te melden. Alleen een lichte vergunning nodig Bij kleinere verbouwingen, maar dan aan de voorkant van het huis (of bij een hoekhuis: aan de zijkant). U moet uw plannen bij de gemeente indienen, die ze vervolgens toetst aan een beperkt aantal criteria. U heeft binnen 6 weken antwoord. Een reguliere vergunning nodig Grotere en meer ingrijpende verbouwingen. Deze worden uitgebreid getoetst, waardoor de behandeling 12 tot 18 weken kan duren.
Zeker niet doen, alles weer moeten afbreken is duurder. Daarbij controleren ze ook door middel van luchtfoto's. Ik heb zo vaak meegemaakt dat mensen het weer konden afbreken. Waarom zou je je niet aan de regels houden? En daarbij, er mag tegenwoordig veel meer vergunningsvrij gebouwd worden. Voor lang niet alle uitbouwen is een vergunning nodig.
Man is in inmiddels ook om, we gaan het gewoon volgens de regeltjes doen, wellicht is die vergunning niet eens nodig