Had vandaag een discussie met vriendlief, over gewone melk..dat dat niet mag voor ze 1 jaar zijn, maar....waarom was dat toch ook? Heeft dat alleen met allergieën te maken? Ze mogen toch al eerder danoontje, yochurt, kwark e.d.?
Het heeft inderdaad te maken met een verhoogde kans op allergiën vanwege de melkeiwitten (yoghurt, kwark e.d. hebben die eigenschap niet vanwege de zuurgraad). Daarnaast is zout relatief zout. Kunstvoeding bevat daarnaast ook nog toegevoegde vitaminen en mineralen die de meeste kindjes vanwege de relatief kleine hoeveelheden vaste voeding nog goed kunnen gebruiken. Veel goeie redenen om dus niet heel vroeg naar gewone melk over te stappen. Veel CB's raden aan om vanaf 11 maanden langzaam over te gaan op gewone melk.
klopt helemaal onze dieetist zei het dit vandaag ook al vanwege de zuurgraad. Wist ik daarvoor ook niet.
De fabrikanten die kunstvoeding maken vinden dat je kind voo 1 jaar geen gewone melk mag. Liever nog dat je kind het niet voor 18 maanden of 3 jaar mag. Of zoals ze ouders hier in Indonesie graag laten geloven, tot ze 6 of 12 jaar zijn. Maar in feite mag een kind dat geen verhoogde kans op allergie heeft vanaf 6 maanden aangezuurde zuivel en vanf 9 maanden gewone koemelk. Je kind moet natuurlijk wel gevarieerd eten daarnaast en bij minder dan 500 ml kunstvoeding wordt aangeraden vitamine D bij te geven.
Wat ik ook had begrepen is dat in gewone koemelk 'grote' eiwitten zitten. In melkproducten die bewerkt zijn (zoals yoghurt, kwark enzo), zijn deze eiwitten kleiner en dus reageren baby's daar minder snel op. En in poedermelk zijn de eiwitten zo klein, dat daar nog minder reacties op zijn (helemaal bij hypoallergene melk)..