Dokter, tandartsbezoek, etc. vallen idd in principe onder eigen tijd. Dat is zo bepaald in de ARAR (ik neem aan dat jij rijksambtenaar bent). Er is onlangs hierover een uitspraak gedaan door de kantonrechter te R'dam (FNV - Uitspraak: Doktersbezoek tijdens werktijd) Hieruit blijkt dat er wel een memo moet zijn van BZK die aangeeft dat in bepaalde gevallen het 2 uur onder werktijd mag vallen. Ik weet echter niet of deze nog van kracht is. Volgens mij zijn er juist in 2008 nieuwe CAO-onderhandelingen geweest waarin is bepaald dat dit zou worden geschrapt. Je werkgever is wel verplicht je vrij te geven voor het onderzoek, maar mag dit idd afhouden van je verlof of compensatieuren.
Als het gaat om een 20 weken-echo kan ik me voorstellen dat je niet uit kunt wijken. Ik vind 3 weken wachten niet kunnen. Wel fijn dat je werkgever het toch heeft kunnen oplossen voor je. Als het echt niet anders kan, kun je best een x tijdens werktijd naar (tand)arts oid gaan. Maar persoonlijk vind ik het ook heeeel irritant als partimers tijdens werktijd naar (tand)arts of ziekenhuis gaan. Omdat ze daar dan "recht" op hebben . Ik werk zelf ook 4 dagen per week, maar probeer afspraken op mijn vrije dag te regelen en dat lukt over het algemeen ook. Alleen het CB is bij ons altijd op dinsdag, maar hier neem ik altijd verlof voor op. Wist niet eens dat je daar ook vrij voor kreeg.
Het staat gewoon in de arbeidstijdenwet: Zie hier: wetten.nl - Wet- en regelgeving - BWBR0007671 en zoek op zwanger. Hieronder ook de tekst, let ook op punt 7 trouwens, je werkgever mag niet anders (voor jou nadelig) bepalen dan wat hier staat! Vervelend toch, werkgevers die de wet niet kennen en jou ermee onder druk zetten . Geeft je een heel naar gevoel, ze zouden je juist moeten steunen, toch? § 4.3. Vrouwelijke werknemers Arbeid en zwangerschap Artikel 4:5 1.De arbeid van een zwangere werknemer wordt zodanig ingericht, dat rekening wordt gehouden met haar specifieke omstandigheden. De werkgever voldoet, met inachtneming van het tweede tot en met vijfde lid, aan de voor hem uit de eerste volzin voortvloeiende verplichting binnen een redelijke termijn nadat een verzoek daartoe door de zwangere werknemer is gedaan. Bij dit verzoek wordt desgevraagd een schriftelijke verklaring overgelegd van een geneeskundige of een verloskundige waaruit blijkt, dat de betrokken werknemer zwanger is. 2.De zwangere werknemer heeft het recht de arbeid af te wisselen met één of meer pauzes buiten die bedoeld in artikel 5:4 of de bij of krachtens artikel 5:12 voorgeschreven pauzes. Deze extra pauze onderscheidenlijk pauzes bedragen tezamen ten hoogste één achtste deel van de voor haar geldende arbeidstijd per dienst. De in de vorige volzin bedoelde pauzes gelden voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen als arbeidstijd. 3.De zwangere werknemer heeft het recht arbeid te verrichten in een bestendig en regelmatig arbeids- en rusttijdenpatroon. 4.De zwangere werknemer van 18 jaar of ouder kan niet worden verplicht meer arbeid te verrichten dan: a. 10 uren per dienst; b. gemiddeld 50 uren per week in elke periode van 4 aaneengesloten weken, en c. gemiddeld 45 uren per week in elke periode van 16 aaneengesloten weken. 5.De zwangere werknemer kan niet verplicht worden arbeid te verrichten in nachtdienst, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat dit redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd. 6.De werkgever stelt de zwangere werknemer in de gelegenheid de noodzakelijke zwangerschapsonderzoeken te ondergaan. Zij behoudt haar aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon, indien zij door het bedoelde zwangerschapsonderzoek verhinderd is geweest haar arbeid te verrichten. 7.Elk beding waarbij ten nadele van de zwangere werknemer wordt afgeweken van het eerste tot en met zesde lid, is nietig.