AH basic zalm wordt teruggeroepen

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Myo, 7 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Lees ik nu net op de AH site. Uit voorzorg omdat er Listeria in kan zitten, wanneer het richting de houdbaarheidsdatum gaat. Nu heb ik dit dus 3 dagen geleden gegeten in een schotel. Ik had het net gekocht en niet aar de datum gekeken. De zalm is 6 minuten in de oven geweest op 250 graden. Was dat wel echt voldoende denken jullie?
     
  2. Mime28

    Mime28 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.050
    1
    0
    In elk geval goed dat het verwarmd is geweest, of het genoeg was ligt er nogal aan hoeveel eten het was, als je gerecht door heet was moet het ok zijn.
     
  3. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    Aai. Ik heb m onverwarmd op. Weet je misschien hoelang die bacterie er miss in zit? Het is al een aantal maanden terug
     
  4. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    @Rietje88: Dit staat op de website:

    "Albert Heijn heeft uit voorzorg het product AH BASIC Gerookte zalm uit de winkels gehaald omdat het product aan het eind van de houdbaarheidsdatum mogelijk een overschrijding van Listeria kan bevatten. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Consumeren van het product kan daardoor mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid, met name voor ouderen, zwangeren en mensen met een verzwakt afweersysteem.
    Wij adviseren klanten de AH BASIC Gerookte zalm niet te eten. Je kunt het product terugbrengen naar de winkel, je krijgt het aankoopbedrag vergoed. Bij vragen kun je contact opnemen met de gratis Servicelijn van Albert Heijn 0800 - 03 05."

    Dus ik denk dat het bij jou dan wel goed zit, als het een paar maanden geleden was. Aangezien het om de houdbaarheidsdatum gaat.
     
  5. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Ja inderdaad, daar twijfel ik nu dus aan. Het was een laagje 600gr gewokte spinazie, daarover de 200 gr zalm in stukjes, daarover 500 ml aardappelpuree, roomculinair gemixed met mosterd erover en dan nog wat geraspte kaas. De zalm zag er niet meer "rauw" uit, maar ik heb niet elke hap geïnspecteerd.

    Stel dat je voedsel met listeria hebt gegeten; valt er dan nog voor de uiting van de infectie iets aan te doen?
     
  6. BabeBabe

    BabeBabe VIP lid

    14 jul 2009
    13.173
    3
    0
    Logistiek
    Fryslan
    ja maar, je mag als je zwanger bent toch sowieso geen vacuum verpakte gerookte zalm eten ivm. gevoeliger voor de listeria bacterie?
     
  7. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Wanneer je het goed verhit wel, dan gaan de bacteriën dood. Net als dat je een biefstukje wel goed doorbakken mag eten.
    Een echte listeria besmetting schijnt zeldzaam te zijn, maar ja, als de AH de boel terug roept word ik wel wat zenuwachtig.
     
  8. Annedore

    Annedore VIP lid

    17 feb 2010
    7.338
    836
    113
    Vrouw
    Flevoland
    Waarom is er zoveel tegenstrijdige info?

    Ik heb juist gelezen dat de listeria bacterie heel moeilijk te doden is, zelfs met hitte is ie niet per definitie uitgeroeid.

    Wat is nu waarheid? :(
     
  9. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Dit zegt het voedingscentrum:

    "Verhit gerechten door en door. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70°C niet. Koken, bakken en braden doodt dus de bacterie."
     
  10. Dubbelbloed

    Dubbelbloed Actief lid

    25 sep 2014
    155
    0
    0
    NULL
    NULL
    Eens en de kou dood bacterie juist niet. Dus ook niet te lang in de koelkast bewaren.
     
  11. Jori

    Jori Bekend lid

    6 nov 2012
    864
    0
    16
  12. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Bedankt voor je waarschuwing! Ik had me er al eens in verdiept.
    Maar zalm en makreel vormden altijd al de uitzondering, die mocht je wel combineren met nitraatrijk voedsel.
    Ik heb nu nog eens gekeken voor alle zekerheid en dit zegt het voedingscentrum:
    "Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft echter geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geconcludeerd dat er geen acuut en langetermijnrisico op kanker optreedt bij het eten van nitraatrijke groente in combinatie met vis. Er gelden daarom geen beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente of de combinatie met vis."

    Weer lekker tegenstrijdig allemaal hè. ;)
     

Deel Deze Pagina