Ja dames, daar ben ik weer. Ik heb een aantal maanden geleden al eens een topic geopend over emigreren. Inmiddels zit het er flink aan te komen, maar ik heb eigenlijk nog steeds ontzettend veel vragen.. Ik heb al veel informatie gezocht op internet, maar vaak staat er op verschillende sites een heel ander verhaal, en heb ik dus geen idee waar ik nou vanuit moet gaan.. Ik heb ook al naar de douane (edit: ik bedoelde de NLse AMBASSADE in Oostenrijk, foutfoutfout..) in Oostenrijk gemaild met een aantal vragen, maar er kwamen eigenlijk hele indirecte antwoorden uit waar ik ook niet veel mee opschoot.. Maargoed, de belangrijkste vragen waar ik mee loop, zijn: - Waar moet ik allemaal aangeven dat ik ga emigreren? (Gemeente, belastingdienst, enz.?) - Waar kan ik papieren om laten zetten in papieren die daar geldig zijn, en een apostille halen? (Bijv. geboorteakte, diploma) - Ik wil dus naar Oostenrijk, een land binnen de EU. Voor reizen is alleen je ID-kaart voldoende, maar hoe zit dat als je gaat emigreren? Is alleen je ID-kaart dan ook genoeg, of moet ik dan wel een paspoort regelen? - Moet ik de papieren voor een verblijfsvergunning nou hier of daar aanvragen? Dat was eigenlijk de voornaamste reden dat ik destijds de douane (AMBASSADE) in Oostenrijk had gemaild, maar daar kreeg ik helaas geen antwoord op.. Weet iemand anders of er hier in Nederland een instantie o.i.d. is waar ik met deze vragen terecht kan? Ik zat er al aan te denken om de Nederlandse douane (Diepe zucht, AMBASSADE) ook een e-mail te sturen, maar ik weet niet of dat nou de juiste plek is om met m'n vragen aan te komen.. Dus, iemand..?
Kan je niet beter de Nederlandse ambassade in Oostenrijk mailen of de Oostenrijkse ambassade in Nederland?
Ik ben jaren geleden geëmigreerd naar Frankrijk, maar ik denk dat onze processen niet veel van elkaar zullen verschillen aangezien we beiden binnen de EU blijven. Waar ik heb aangegeven dat ik ging emigreren: Ik heb me uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente, verder naar het kantoor van de Belastingdienst in mijn oude woonplaats een brief gestuurd met mijn nieuwe adres, doorgegeven bij mijn zorgverzekering en andere verzekeringen, bij de bank, en bij het postkantoor een formulier gehaald om de post te laten doorsturen naar mijn nieuwe buitenlandse adres. Waar je de papieren kunt laten omzetten kun je misschien online navragen bij de Nederlandse ambassade in Oostenrijk. Nederlandse Ambassade in Wenen, Oostenrijk Om te emigreren heb je een paspoort nodig, een id-kaart is niet voldoende. Ook heb je een internationale geboorteakte nodig naast je paspoort. Een verblijfsvergunning heb je niet persé nodig als Nederlandse in de EU. Als je toch een verblijfsvergunning wilt aanvragen zul je dat in Oostenrijk moeten doen. Je hebt daarvoor een baan in Oostenrijk nodig of een spaarrekening met een mooi bedrag erop om aan te tonen dat jij jezelf daar in Oostenrijk in je eigen onderhoud kunt voorzien. Ik denk inderdaad dat de douane niet de juiste plek is voor dit soort vragen, maar dat je je moet richten tot de Nederlandse ambassade in Oostenrijk.
Oeps mijn fout, ik bedoelde de ambassade, niet de douane.. *Schaamt zich nu heel diep* Ik heb de Nederlandse ambassade in Oostenrijk destijds gemaild (kreeg wel een mail in het Duits terug), dus zat ik er nu dan inderdaad aan te denken om de Oostenrijkse ambassade hier in Nederland te mailen.. Bedankt voor je reactie! Ik zal de eerste post ook even aanpassen.. Ah super, dankjewel! Maar waarvoor staat die verblijfsvergunning dan precies? Want ik dacht dat als je echt ergens ging wonen (langer dan drie maanden), je die altijd nodig had.. Heb je ook een baan/spaarbedrag nodig als je met iemand samen gaat wonen die al in Oostenrijk woont en daar werkt?
Oostenrijk is EU dus verhuizen is niet zo moeilijk. Je pakt in principe je boeltje in NL op en neemt het mee naar Oostenrijk. De eerste keer dat wij naar het buitenland vertrokken hebben wij gewoon een verhuiswagentje gehuurd en onze inboedel verhuisd. Bij alle instanties waar je normaal ook aangeeft dat je bent verhuist doe je dit nu ook. Volgens mij geeft de gemeente het zelfs door aan de belastingdienst als je je helemaal uitschrijft. Daar krijg je dan uiteindelijk ook automatisch post van. Ik weet niet hoe het zit met registeren in Oostenrijk maar in Frankrijk is dit dus een lachertje. Wij togen in de eerste dagen naar het gemeentehuis maar daar werden we nog net niet uitgelachen toen we vroegen waar we ons konden inschrijven. Dat gebeurt hier dus niet. Geen enkele officiële instantie hier weet dus dat je er woont tenzij je je zelf meldt bij hen. En je komt ze vanzelf tegen bij het regelen van je ziektekosten, belastingen, etc. Denk ook dat je het beste de ambassade kunt vragen over het hoe en wat. Volgens mij kun je ook prima met een ID verhuizen. Je blijft immers binnen de EU. Wij hadden altijd al een paspoort dus daar veranderde niets. Maar als ik een ID had gehad had ik niet expres een nieuwe aangevraagd. Op het moment dat je paspoort of ID verloopt moet je via de ambassade in Oostenrijk een nieuwe aanvragen. Check evt. hoe het zit met je rijbewijs. Hier in FR zet je die pas om in een Franse als je NL rijbewijs is verlopen. Ik heb dat pas 1,5 jaar geleden gedaan dus. Succes met alles!
En volgens mij heb je als EU burger geen verblijfsvergunning nodig als je in een ander EU land gaat wonen? Maar dat kan ik mis hebben. In FR is dat inmiddels niet meer noodzakelijk iig.
Griekenland ook EU: je hebt alleen je id of paspoort nodig.verblijfsvergunning hoeft niet voor EU burgers! Die eeuwige apostille stempels hihi!ik ben naar het consulaat in NL gegaan.vertalen van documenten, diploma's etc.laten doen door erkend vertaler en daarna apostille erop. Als je je uit NL laat schrijven moet je er rekening mee houden dat je Voor de jaren in t buitenland geen AOW krijgt...
je hebt niet persé een paspoort nodig hoor. wij zijn vier jaar geleden naar Duitsland verhuisd. En we hebben nog altijd gewoon ID-kaart hoor. Doorgeven bij de gemeente, maak daar wel even een afspraak voor, want je krijgt documenten mee die je weer nodig hebt voor de inschrijving in Oostenrijk. Verblijfsvergunning heb je in principe niet nodig, maar voor sommige dingen is het wel handig. Ik heb een jaar in frankrijk gestudeerd en we kregen daar een soort van huursubsidie... en daarvoor had je dus wel een verblijfsvergunning nodig. AOW: kun je je vrijwillig voor verzekeren... maar kost een klap geld.
Ik sluit me hierbij aan. Ben 'geemigreerd' maar het enige officiele dat ik in nederland heb gedaan is mij uitgeschreven bij de gemeente en zorgverzekering, de rest volgde vanzelf. Haha Fransa sorry maar ik moest er wel om lachen, ik zie jullie al staan bij het gemeentehuis Zie die gezichten van die mensen daar zo voor me
Als je met iemand gaat samenwonen die al in Oostenrijk woont en werkt kan hij garant staan voor jou en kun je een verblijfsvergunning aanvragen met als motief gezinsvorming. Jij hebt dan geen spaarrekening of baan nodig. Burgers van landen die al heel lang in de EU zitten hebben geen verblijfsvergunning nodig als ze in een ander EU land willen wonen. Voor burgers uit bijv. Roemenië en Polen die zich willen vestigen in een land als Oostenrijk of Frankrijk gelden strengere regels. Als je als Nederlandse langer dan 3 maanden wilt blijven in een EU land mag dat als je je kunt voorzien in je eigen onderhoud. Dat betekent een baan hebben, een spaarrekening of inwonen bij een partner die in dat land een inkomen heeft. Een verblijfsvergunning is niet verplicht. Het kan wel handig zijn. Je kunt instanties ermee aantonen dat je regulier en definitief in dat land verblijft. Wat bepaalde instanties dan weer meer vertrouwen in je geeft. Bijv. woningbouwverenigingen, hypotheekverstrekkers etc. Die nemen natuurlijk liever niet het risico dat jij zomaar met de noorderzon weer naar land van herkomst vertrekt. Ik had overigens wel degelijk een paspoort nodig bij het aanvragen van mijn verblijfsvergunning hier. Een id-kaart was niet voldoende. Als je niet van plan bent een verblijfsvergunning aan te vragen is een id-kaart inderdaad vast voldoende.
Nou ja Fransa, dat ligt maar net aan de situatie. Vanaf dat je kinderen hebt die schoolgaand zijn, moet je je in Frankrijk wel inschrijven bij de gemeente. Toen ik emigreerde had ik een kindje dat dat schooljaar voor het eerst naar school zou gaan, wij moesten ons dus wel inschrijven bij de gemeente. En heb ook direct na aankomst een verblijfsvergunning voor mij en mijn man aangevraagd bij de préfecture.
Dat zal een aantal jaar geleden ongetwijfeld ook wel zo geweest zijn, maar mijn ervaring van 1,5 jaar geleden was ongeveer gelijk aan die van Fransa. Wij gingen ons inschrijven bij ons gemeentehuis (en OK, we wonen in een zeer klein dorpje van 100 inwoners), en zij stonden ons ook aan te kijken alsof ze water zagen branden. Voor de formaliteit hebben ze een kopie van ons paspoort gemaakt. Ze wilden wel de geboortedatum van ons zoontje hebben, zodat ze hem elk jaar een passend kado voor de kerstviering kunnen geven (doen ze hier voor alle kinderen tot hun 12e).
Hoe het in Oostenrijk zit, weet ik niet. Voor Zweden hadden we heel veel nodig, omdat ze daar lak hebben aan de EU-regels. Wij hebben sowieso vlak voordat we weggingen allebei een nieuw paspoort aangevraagd, hier kun je nog naar je eigen gemeente, als je in het buitenland woont moet je naar de ambassade. Die ligt vaak niet om de hoek. Uitschrijven bij de gemeente: kan vanaf vijf dagen (NIET werkdagen) van tevoren. Als je je dus per 1 april wilt laten uitschrijven, kan dat vanaf woensdag 27 maart. Wij hadden onze ziektenkostenverzekering nog niet direct opgezegd. We wisten dat je in Zweden niet zomaar geregistreerd bent, en voor het geval er in de tussentijd iets gebeurde, wilden we (illegaal, ja, maar we betaalden ook nog gewoon) in elk geval nog een geldig NL verzekeringspasje hebben. Verzekering dus pas opgezegd toen we in Zweden waren ingeschreven en verzekerd waren. Dat ging wel met terugwerkende kracht, trouwens. Bank en belastingdienst gewoon adreswijziging sturen. Achteraf gezien hadden we ons rijbewijs ook moeten verlengen in Nederland, want in Zweden moest je je eigen rijbewijs inleveren op het moment dat je een nieuwe aanvroeg. Dat nieuwe liet alleen een paar maanden op zich wachten en toen we naar Nederland op vakantie gingen, moesten we het (bijna verlopen Nederlandse) rijbewijs weer terugvragen. Als je het verlengt voordat je weggaat, heb je daar in elk geval tien jaar lang geen zorgen om. Alle verzekeringen en abonnementen opzeggen, bevestiging daarvan GOED BEWAREN en je bankrekening controleren of er niet toch nog wat automatisch wordt afgeschreven. Hoe het in Oostenrijk geregeld is, kun je vast wel op een forum vinden over emigratie naar dat land. Zo hebben wij ook veel info verkregen, evenals via de website van de NL ambassade in Stockholm. Stond al heel veel op. Succes en veel plezier!
Hier idem. Voelde me zo raar gevoeld de eerste week. Dacht ff nergens te wonen. En later een uk gekregen maar zelfs toen was het niet nodig. Ben na een half jaar nog eens terug gegaan (mijn frans was toen geupgrade naar beetje beter) en weer die gezichten ... toen werd me wel verteld dat ik me kon registreren als ik graag wilde stemmen op de nieuwe burgemeester. Euhhhh nou ik denk niet dat ik daar enig zinvol iets over kan zeggen dus heb ook dat niet gedaan.
De EU heeft ook en site, daar heb ik zelf toendertijd veel info af kunnen halen. Waarom moet je apostilles hebben? Ik weet dat voor ons trouwcertificaat ik er eentje moet hebben, omdat anders de NLse overheid hem niet accepteerd, maar volgens mij verschilt dat ook weer hier en daar. Ik heb verder geen apostilles aan m'n diploma's etc gedaan. Geboorte akte had ik verder ook niet nodig, ging studeren hier. Toen we trouwde hebben m'n ouders er eentje in het Engels aangevraagd, zonder apostille verder en was goed. Gemeente heeft me toendertijd geadviseerd om een paspoort te nemen, omdat iedereen over de hele wereld een paspoort kent. Ik ga volgende maand voor de tweede keer m'n paspoort verlengen hier bij de NLse ambassade. Het enigste minpuntje vind ik dat de regels voor de pasfoto's in NL zooooooo belachelijk strikt zijn...ik moet dus naar een fotoshop die erkend is door de ambassade (krijgt een lijst), anders zal ik niet de juiste afmetingen etc hebben. Voor de rest is het nu makkelijker want moet voortaan een afspraak maken, ervoor waren ze 's ochtends open voor een paar uur en als je te laat was, jammer! Probeer het de volgende keer nog een keer! Dus dat is verbeterd. Er zal hoogstwaarschijnlijk wel een Oostenrijke ambassade in NL zitten. Op hun site kun je dan meestal ook heel veel info vinden over emigreren daar naartoe etc en welke regels jij dan aan moet voldoen als NLse. Omdat het EU is valt het allemaal mee op zich. Hoeft geen visum etc, maar zorg wel dat je alles goed bekijkt. In NL moet je jezelf inschrijven bij de gemeente, andere landen hebben dat evt weer niet of andere systemen. Maar dat zou te vinden moeten zijn op de ambassades of de site van de EU zelf. Oh en qua rijbewijs bekijk dat ook even! Omdat ik hier in Engeland woon, moest ik binnen 3 jaar (na afgestudeerd te zijn) het om laten zetten naar een Engelse. Anders raakte ik m'n rijbewijs helemaal kwijt. Was ook makkelijk etc, maar was blij dat ik het op tijd zag. Succes en veel plezier met plannen!