Hallo meiden. Een belastingvraagje: nu is mij door een kennis die bij de belastingdienst werkt geadviseerd om altijd een hoger (gezamelijk) toetsingsinkomen op te geven. Ze sprak over een paar duizend er bij op tellen. Dit om te voorkomen dat je onverhoopt moet terugbetalen. Nu is dat geen slecht idee want idd liever iets terugkrijgen dan betalen. Maar klopt het wel dat je iets terugkrijgt als blijkt dat je of teveel hebt betaald of te weinig hebt ontvangen door het opgeven van een te hoog toetsingsinkomen? Of heb je dan gewoon "pech"? Heeft iemand hier verstand van, of iemand die dit ook doet? Ik heb diegene namelijk te kort gesproken om er op door te kunnen vragen.
je mag gewoon je inkomen hoger opgeven, zal ff lekker zijn zeg als je dan gewoon pech zou hebben. Ik doe 5000 hoger opgeven, altijd, en krijg gewoon terug.
Bedankt voor je reactie. Jij doet dit dus ook. Ik zat meer te denken aan: soort van eigen schuld omdat je er zelf voor hebt gekozen je toetsingsinkomen hoger op te geven en ze dat niet allemaal gaan uitzoeken om vervolgens die mensen weer terug te gaan betalen? Volg je het nog? Haha. Maar dat is dus niet zo?
Zodra jij je aangifte hebt gedaan krijg je na een tijdje vanzelf bericht van wat je nog krijgt of moet betalen, alleen als je niks hebt ontvangen dan moet je het alsnog aan gaan vragen voor 1 april van het jaar er na, snap je het nog
het zit bijv zo; geef jij een TE hoog toetsingsinkomen op en ontvang je daardoor 0 zorgtoeslag en 0 KGB, en blijk je er op het einde van het jaar WEL recht op te hebben krijg je niks terug omdat de toeslagen op 0,0 stonden en dus stop waren gezet je moet áltijd zorgen dat je tenminste 1 terugkrijgt aan bijv zorgtoeslag en kgb, dan krijg je wel alles terug mocht je minder hebben verdient. wij krijgen daardoor altijd een paar honderd euro per jaar terug omdat ik een hoger inkomen opgeef. ik krijg nu bijv maar 3 zorgtoeslag per maand maar als je het stop zet krijg je 0,0 op het einde, ook al had je er recht op ik krijg het trouwens 1x per jaar automatisch terug, ik meen ik september.
Ik doel eigenlijk meer op zorgtoeslag/huurtoeslag etc. Ik heb op aanraden van die persoon een wijziging doorgegeven en het toetsingsinkomen wat opgekrikt zeg maar. Omdat ik niet weer onverhoopt wil terugbetalen door de juiste bedragen ingevult te hebben. Dus dan komt het er op neer dat we nu maandelijks iets minder zullen ontvangen maar wel zeker weten dat we niet straks weer terug moeten betalen? En dat word dus ook straks weer verrekent zodat we terugkrijgen wat we teveel hebben betaald. Begrijp ik dat goed of vat ik hem niet?
je doet het zo goed. als je zorgt dat de toeslag bijv nog 1 of hoger per maand is krijg je vanzelf een leuk bedrag terug mocht het toetsingsinkomen te hoog zijn geschat. als je maar zorgt dat je tenminste nog íets terugkrijgt dan zit je goed. als je nu bijv 0 euro zorgtoeslag krijgt en 0 kgb dan krijg je niks terug, ook al zou je veel minder verdienen
Wij doen tegenwoordig ook bewust onze inkomen wat hoger zetten. Dit omdat we voor een paar jaar terug ineens zorgtoeslag van 3jaar terug konden betalen. En idd zoals daantje zegt,zorg er wel voor dat je niet op 0 euro uitkomt want dan krijg je niks. Dus zoals je zelf nu kort samenvat zo zit het idd
Hier ook altijd vooraf hoger opgeven. Bij de aangifte zien ze dan vanzelf dat het toch lager was en je recht had op meer.
ik heb mijn KGB ook compleet stopgezet, in 2009 al, maar heb dit jaar gewoon 784 euro teruggehad over 2010
dat is vreemd. normaal is het dus niet zo zijn genoeg gezinnen die recht hebben op bijv zorgtoeslag maar het stop hebben gezet en ze dus niet automatisch geld terugkrijgen van de belastingdienst het jaar erop, ook al hebben ze recht op een paar honderd euro per jaar.
Ok bedankt. Ik heb het zo ingevult dat we er maandelijks een aantal tientjes op achteruit gaan. Maar dit heb ik liever dan dat ik weer onverhoopt moet terugbetalen. Ik heb nu 2 maal over de juiste bedragen ingevult en toch moeten terugbetalen. Dat is altijd weer een tegenvaller. Dus als ik het zo doe is het goed? Mocht ik teveel betaald hebben krijg ik iets terug en zoniet blijft het gewoon zoals het is dus zowel niet ontvangen als betalen?
Dat is niet waar! Wij hadden vorig jaar nergens recht op. Maar omdat we bij de aangifte, wisten wat ons toetsingsinkomen was. Heb ik gekeken waar ik misschien toch nog recht op had. En we kregen toch nog geld terug van zorgtoeslag. En dit stond heel 2011 op 0!
maar stel ik verdien maar 10.000 per jaar en ik heb zelf nooit zorgtoeslag aangevraagd, dan krijg ik het toch ook niet automatisch? bij KGB is dat wel zo. ook al vraag je geen KGB aan, in veel gevallen krijg je het automatisch als je je kindje aangeeft bij de gemeente en ook kinderbijslag ontvangt. als ik mijn zorgtoeslag stop zet komen ze het me toch niet gratis achterna brengen na 1 of 2 jaar? je kunt het wel achteraf alsnog aanvragen als blijkt dat je toetsingsinkomen lager was als wat je hebt opgegeven ik ken meerdere mensen die er recht op hadden, maar hadden stopgezet en dus niks automatisch terugkregen van de belastingdienst, pas toen ze er zelf achteraan gingen en van voorgaande jaren hun toeslagen opnieuw gingen aanvragen met terugwerkende kracht
je kan tot april het terug vragen van het jaar ervoor ook al stond het op NUL, maar het gaat niet automatisch, je kan het dus gewoon nog terugvragen als je toetsingsinkomen bekend is.
Zo was het inderdaad wel altijd. Maar is dat nu nog steeds zo, is er niet iets veranderd voor 2012? Ik vroeg het altijd pas aan als ik de jaaropgaves van het jaar ervoor had. Dan wist ik precies wat we hadden verdiend en waar we echt recht op zouden hebben. Heb dat dit jaar weer zo gedaan, en heb laatst nog 70 euro zorgtoeslag gekregen
idd. het gaat idd NIET automatisch zoals sommige hier zeggen als je toeslagen op 0,0 staan, maar als je toeslagen op 0,0 stonden en je hebt tóch minder verdient als dat je dacht moet je het idd ZELF terugvragen en gaat niet automatisch. het gaat daarentegen wél automatisch als je je toeslagen bijv op 1 per maand hebt staan, dan krijg je vanzelf bericht van de belastingdienst als je nog recht op toeslagen had staat ook netjes op de site van de belastingdienst; Let op! Is uw inkomen gestegen en hebt u daardoor geen recht meer op toeslag? Zet uw toeslag dan niet stop, maar geef een wijziging van uw toetsingsinkomen door. Als uw jaarinkomen toch lager uitvalt, nemen wij dat mee met de definitieve berekening. Weer aanvragen Hebt u zelf of hebben wij uw toeslag stopgezet en denkt u dat u later toch weer aan de voorwaarden voldoet? Dan moet u zelf de toeslag opnieuw aanvragen. Wij bekijken niet achteraf of u recht had op toeslag.
Dat klopt niet hoor.. Als je bewust je toeslagen stopzet, dan heb je geen recht meer op een bedrag mocht uitkomen dat je toch in aanmerking komt voor een x bedrag. Als je je toetsingsinkomen te hoog instelt waardoor je op 0 komt te staan, houdt je evengoed recht op die toeslagen als blijkt dat je toch een bedrag hoort te krijgen, omdat je het dus niet STOP hebt gezet..