Originele onderzoek niet gevonden, wel een publicatie ervan op de site ven het VC: Voedingcentrum Opnieuw opwarmen spinazie niet langer taboe 31 januari 2005 Nitraatrijke groenten kunnen een tweede keer worden opgewarmd als ze na de eerste keer binnen enkele uren zijn gekoeld en koud genoeg zijn bewaard. Dit in tegenstelling tot de lang geldende opvatting dat opwarmen altijd te veel nitriet zou opleveren, wat een gevaar voor de gezondheid kan zijn. Voor volwassenen kan het twee keer per week eten van nitraatrijke groenten geen kwaad. Alleen voor zuigelingen geldt dat zij beter geen nitraatrijke groenten kunnen eten. Lang werd aangenomen dat het opwarmen van nitraatrijke groenten een aanzienlijke stijging van nitriet zou opleveren. Uit diverse onderzoeken blijkt dit niet zo te zijn als de groente snel wordt afgekoeld en bewaard in de koelkast (4-7 ºC). Het eerdere advies stamt nog uit de tijd dat de kwaliteit van de koelkasten niet zo goed was. Uit voorzorg was het advies om nitraatrijke groenten niet op te warmen toen valide. Een herbeoordeling van de al bestaande gegevens en de beschikbaarheid van goede koelkasten zijn reden het oude advies te wijzigen. Nitraat wordt al omgezet in nitriet als het wordt geoogst. Vooral als het dan op een lauwwarme plek bewaard wordt of heel langzaam in een pannetje wordt opgewarmd. Het beste is dus oogsten en de snel verhitten en als je over hebt, meteen afkoelen en dan weer snel opwarmen (voorkeur magnetron).
Met zalm mag het wel, evenals makreel. De 2 uitzonderingen. Staat ook op de site v/h voedingscentrum.