Hallo meiden, Vrienden van ons zijn uit elkaar gegaan (niet getrouwd) en hebben een zoontje van 5 jaar. Echter heeft de vader het kindje alleen maar erkend en mag van zijn ex nu zijn zoon niet meer zien. Wij hebben verschillende keren erbij gezeten om het gesprek een beetje in goede banen te laten leiden echter heeft dat niets geholpen. Ik heb ze doorgestuurd naar een maatschappelijk werker om er toch samen uit te komen, maar de moeder blijft echt heel erg dwars en wil NIET dat haar kind nog zijn vader ziet want dan moet zij elke keer contact hebben met haar ex. Nu wil hij het aan gaan vechten via de rechtbank maar hoe gaat dat precies stap voor stap? Moet hij dan eerst zijn ouderlijk gezag zien te krijgen voordat er een omgangsregeling komt? of kan hij ook zonder ouderlijk gezag een omgangsregeling krijgen? Het gaat hem namelijk niet zo zeer om het ouderlijk gezag maar puur om dat hij zijn zoon kan zien!
als vader het kind erkend heeft dan heeft hij in feite gewoon recht op omgang (tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dit niet te doen) het zit namelijk zo: geen erkenning / geen gezag; vader kan via rechter omgang aanvragen en zelfs erkenning afdwingen erkenning: recht op omgang / plicht tot betalen alimentatie gezag: zie erkenning + recht op meebeslissen bij zaken als schoolkeuze, medische zaken enz. echter moeder kan een hoop in de weg zitten of andersom. Als hij werkelijk wil dan kan hij idd naar de rechter stappen. hij hoeft niet eerst gezag te hebben. het handigst is om eerst een advocate / juridisch loket te bellen denk ik
Dankjewel, dat is een hele duidelijke uitleg. Hij heeft inderdaad zijn zoontje erkend (draagt ook zijn achternaam). Hij verteld me net trouwens dat hij een rechtsbijstand verzekering heeft, we gaan die eerst eens even bellen
echter moeder kan een hoop in de weg zitten of andersom. een rechter vind dat een kind omgang MOET hebben met zijn vader... (ondanks dat mijn ex-man erg agressief was/is tegen mij en mij heeft geslagen terwijl ik mijn zoontje toen 2,5 jaar op de arm had ziet hij zijn zoontje wel....) de moeder moet met hele goeie bewijzen komen mocht een rechter zeggen "geen omgang!" sterkte voor je vriend!
Dankjewel voor je antwoord, dit geeft hem een goed gevoel dat hij sterk staat. (hij maar ook ik) dachten altijd dat een vader niet zo veel rechten had als de moeder moeilijk doet. Wel vervelend zeg van jou ex-man!
Die rechten voor vaders zijn toegenomen begreep ik en worden meer in de gaten gehouden. Echter wel blijft dat als moeder ondanks recht een kind niet meegeeft het hele proces wel lang kan duren al is er recht.
Naar mijn weten, kan de vader die het kind erkend heeft (maar geen ouderlijk gezag) heeft, zo naar de rechter stappen om dit aan te vragen, en moeder hoeft daar niet eens voor te tekenen.
De vader kan inderdaad voor ALLES waar de moeder niet mee akkoord gaat naar de rechter stappen. Of het toegekend wordt, is een 2e. Als het niet in het belang van het kind wordt geacht, wordt het zeker niet toegekend. Verder wat omgang betreft, als hij erkend heeft, heeft hij wettelijk recht op omgang en is hij alimentatieplichtig. Ontrekt de moeder zich aan dat recht, dan kan hij middels een kortgeding sneller de omgang hervatten. Als de moeder gehoor geeft aan de gerechtelijke uitspraak tenminste, anders kan het een erg lange, kostbare procedure worden.
Klopt idd, maar ik ga er dan ook vanuit dat de vader goed voor zijn kind is!! En als er niks kan worden bewezen, dan krijgt de vader dus ECHT wel het gezag! Of moeder nu wil of niet! De rechter kijkt idd naar het belang van een kind, en daarbij hoort ook de vader!
Klopt, wat jij zegt, maar er is toch iets meer voor nodig dan alleen de goede intenties van de vader om gezamenlijk gezag te verkrijgen. Als het kind klem dreigt te raken tussen de ouders door gezamenlijk gezag, zal het belang van het kind prevaleren en dat is dan GEEN gezamenlijk gezag. Risico tot klemraken kan verschillende motieven hebben: - slechte communicatie tussen de ouders waardoor ze niet in staat worden geacht gezamenlijk uitvoering te geven aan het gedeeld gezag - invloed op de psychische gesteldheid van de moeder waardoor of comunicatie tussen de ouders nog verder verstoord dreigt te raken en/ of zijn weerslag kan hebben op de (emotionele) toestand van het kind - anderszins niet in het belang van het kind. De vader is dus niet de enige invloed op het wel/ niet verkrijgen van het medegezag. Als andere factoren tegenzitten, zal hij het echt niet krijgen. Vervangende toestemming voor erkenning is een eitje (al is in dit voorbeeld geen sprake van), vervangende toestemming voor ouderlijk gezag is een ander verhaal.
hier doelde ik dus eigenlijk ook op !! en al zal een vader dit uiteindelijk krijgen, vaak gaat er toch een tijd overheen aangezien dit soort zaken best even kunnen duren.
Klopt helemaal! Er zullen zeker onderzoeken van Rvk e.d. komen, deze kunnen behoorlijk wat tijd in beslag nemen, naast alle gerechtelijke procedures (die ook behoorlijk op zich laten wachten). Daarbij is de leetijd van het kind ook een belangrijke factor. Hoe jonger, hoe belangrijker rust en stabiliteit worden geacht, hoe kleiner de kans op medegezag als dit een verstoring van die rust en stabiliteit zou kunnen betekenen.