De leeftijd om in aanmerking te komen voor een IVF behandeling wordt verhoogd van 45 naar 50 jaar. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Leeftijdsgrens voor ivf wordt verhoogd naar 50 jaar: 'Hele verstandige keuze" - RTL Nieuws
Maakt mij egoïstisch en geërgerd. Fijn voor alle moeders die hier gebruik van willen maken. Maar in mijn ogen pompt Nederland steeds weer geld in de verkeerde medische onderzoeken en behandelingen. Vrouwen moeten wel steeds ouder en ouder zwanger kunnen worden, vrouwen moeten steeds verder en verder in de zwangerschap abortus kunnen plegen, maar de leeftijdsgrens waarop baby's behandeld en gered mogen worden blijft eeuwig laag. Veel te laag. Waarom mogen kinderen bij ons pas gered worden van 25 weken, terwijl in de rest van Europa gynaecologen al vanaf 22 weken ingrijpen? In Amerika zelfs vanaf 20 weken? In Azie maakt het niet uit hoe jong of oud een kindje is, elk kindje wordt gered. Nee, in Nederland niet. In Nederland sterven er elke dag vier baby's tussen de twintig en veertig weken, voor, tijdens of vlak na de bevalling. Dit verandert niet omdat hier geen geld in wordt gepompt, geen onderzoek. Elke dag vier gezinnen die een kindje verliezen, hun leven verliezen. Ja Nederland, ga dan vooral door met onderzoeken en geld steken in hoe je vrouwen steeds ouder en ouder zwanger kunt laten worden. En mochten die kindjes dan tussen 20 en 25 weken geboren worden, is de kans minimaal dat een gynaecoloog voor je kindje wilt gaan. Die kindjes verdienen geen kans, zijn te kwetsbaar, te duur. Sorry voor mijn negatieve bericht op dit nieuws wat voor sommigen van jullie positief zal zijn. Maar het doet mij pijn en dat mag ook gedeeld worden hoop ik..
Tja, ik vind dat altijd een lastige. Het gaat hierbij om donoreicellen of eerder geoogste eicellen. De kwaliteit van de eicellen gaat dus niet achteruit. Dus waarom zou je een vrouw van 46 een kind ontzeggen? Mensen worden steeds ouder en ook steeds gezonder oud dus het wil niet zeggen dat het kind zijn ouders/moeder jong verliest. Maar toch weet ik niet of het een stap in de goede richting is. Beetje dubbel.
Ik zou het zelf nooit doen na mijn 40e. Waarom weet ik niet gewoon mijn gevoel, en als ik om mij heen de oudere moeders zie dan hebben de meesten niet veel puf om wat te ondernemen met hun kinderen. Of ze hebben lichamelijke klachten waar door ze weinig kunnen. (mijn sm was 36 en zoals ik van mijn man begreep moest ze zwanger raken om over een miskraam heen te komen maar lichamelijk kon ze niet veel meer)
Huh? Op haar 36e kon ze niet veel meer? Dan staat mij over ruim een jaar nog wat te wachten denk ik (bestelt alvast een scootmobiel). Wij willen volgend jaar gaan voor een tweede kindje. Hoogstwaarschijnlijk ben ik 36 als het geboren wordt (als het allemaal mag lukken). Maar ik vind mezelf nog lang niet oud en beperkt. Mijn oma kreeg haar jongste op haar 42e. Ze was een flinke boerenvrouw die hard werkte op de boerderij en intussen acht kinderen groot bracht. Niks mis mee op haar 42e.
36 is toch niet ontzettend oud? Mijn moeder kon op haar 37e (toen werd ik geboren) veel meer met mij dan ik vanwege lichamelijke klachten op mijn 22e met mijn dochter. Daarbij kan je nog zó jong en fit zijn maar in je zwangerschap enstige bekkenklachten krijgen en in een rolstoel belanden (zo'n voorbeeld ken ik vanuit mijn kennissenkring). Mijn schoonmoeder was ongeveer 45 toen mijn man geboren werd en lichamelijk heel fit. Mij zegt leeftijd dus niet zoveel. Wel vind ik het nogal een verschil maken of je op natuurlijke wijze zwanger word of via een behandeling. Vaak mislukken IVF-behandelingen na een bepaalde leeftijd dus vind het vooral geldverspilling, dat kunnen ze beter stoppen in zorg voor ouderen.
Excuses zijn niet nodig, want je hebt helemaal gelijk.. En weet je, al was het alleen op het gebied van infertiliteit, ook dan had dit geld zóveel beter geïnvesteerd kunnen worden. Ook op dat gebied loopt Nederland dramatisch achter op het buitenland. Als ze hier eens af zouden wijken van al die domme protocolletjes, als ze alle behandelingen die in het buitenland al jaren uitgevoerd worden hier ook uit zouden gaan voeren, zou die leeftijd misschien niet eens verhoogd hoeven worden, want als je zoveel meer mogelijkheden hebt, boek je ook meer (en sneller) resultaat. Ik weet echt als geen ander hoe de hel van een fertiliteitstraject is en hoe kapot je kunt gaan aan een onvervulde kinderwens, maar ik vind dit ook geen positieve 'ontwikkeling'.. Ik ben benieuwd hoeveel ziekenhuizen hier in mee zullen gaan.. Ik las later dat elk ziekenhuis zelf mag bepalen of ze vrouwen inderdaad tot hun 50e willen behandelen of niet..
mijn bezwaar zou ook niet zijn vanwege slechte kwaliteit van de eicellen, ik geloof best dat dat in orde is. Mensen worden ouder ja, maar toch is de leeftijd een dingetje voor mij. Ik zal niet beweren dat iemand van die leeftijd niet in staat is een kind op te voeden, de eerste Jaren toch zeker, maar hoe leuk is het voor een kind?
Dat de mogelijkheid er moet zijn vind ik ergens nog wel begrijpelijk, maar ik vind wel dat men het na een X leeftijd zelf maar moet betalen dan. Bij mijn weten is de slagingskans minder en zijn er verhoogde kansen op complicaties e.d. Nee, dat geld kan m.i. beter besteed worden.
Beetje off-topic, maar: Ik weet niet over welk Azië je het hebt maar in het Azië waar mijn zwager vandaan komt, is er in heel het land maar één ziekenhuis waar ze überhaupt echo's kunnen maken. Echt niet dat ze daar de mogelijkheden hebben om extreem premature baby's te behandelen hoor. De wat rijkere mensen daar wijken uit naar het buurland om te bevallen omdat je anders nog beter in een varkensstal kan bevallen.
Wij hebben ons pgd-traject gehad in Maastricht. Ik weet niet of er inmiddels wat veranderd is maar deze behandeling deden ze toen niet boven de 40 (of 42, weet ik niet meer precies). Zou er verschil zitten op dit gebied tussen ivf vanwege vruchtbaarheidsproblemen of ivf met embryoselectie vanwege erfelijke belasting? Islah: rollator is inmiddels bijbesteld. 😂
Hmmm, 36 al zoooo oud? Ik kreeg mijn dochter na een lange lange weg (4xicsi) op mijn 36ste. En nu 40! (#schrijf ik met een vulpen terwijl ik zit te breien in mijn schommelstoel achter de geraniums) Ik ben met Shadixx in deze, moeilijk. Ik begrijp het verlangen naar een kindje, de zware weg van de mmm, maar ik vind leeftijd toch ook wel een dingetje... in mijn hoofd is de grens toch wel 42/43.
Mijn schoonmoeder werd 3 jaar nadat ze voor het laatst moeder werd ook oma. Ze heeft zelfs een tijdje nog bv gegeven aan haar kleindochter.
Eigenlijk vind ik 45 jaar al behoorlijk oud om nog moeder te worden. Ik ben er niet perse op tegen, maar deel wel de mening dat je vanaf een bepaalde leeftijd dan zelf de kosten van het traject zou moeten vergoeden.
Het is natuurlijk ook afhankelijk van je gezondheid, maar ja het is gewoon zo dat zij (en hij) weinig deden met hun jongste. En het klinkt misschien hard maar mijn sm wilde ook niet veel doen zelfs een half uurtje fietsen was te veel. En nu terwijl zij 75 is plukt ze daar nu de zure vruchten van. Mijn moeder was 40 met de jongste maar qua geestelijke gezondheid kon ze de opvoeding niet aan, wij hebben zelf als oudsten veel gedaan met de jongere broertjes/zusjes.
Van mij hoeft het ook absoluut niet opgehoogd te worden. Misschien heb ik wel een heel verkeerd beeld, maar waarom zou je pas met 45+ voor het eerst een kind willen? (dan bedoel ik echt de vrouwen die nooit wilde en ineens rammelden eierstokken hebben, niet die vrouwen die al jaren proberen). Wat is er die 25jaar ervoor belangrijker geweest? Carrière? reizen? Een vrouwenlichaam is niet voor niks zo gemaakt dat het op gegeven moment niet meer kan. Van mij mogen ze de vrouwen die op zo'n leeftijd nog willen aan een grondige inspectie onderwerpen. Hoewel, dat brengt weer extra kosten mee die ik liever op andere gebieden in de zorg besteedt zie worden.