Daar is pas geleden een topic over geweest . \ en daar kwam voor mij in ieder geval uit dat ik geen goede moeder zou zijn voor team sporten die wekelijks hulp vragen. een coach /trainer is in mijn ogen iemand die er voor geleerd heeft en geen roulatie papa/mama. schoonmaak wekelijks daar betaal je contributie voor, zelfde als bardienst. alleen rijden kan ik me echt iets bij voorstellen.
Nou bij sport van de kids hoort toch echt rijden, wasssen , bar dienst draaien en andere klusjes doen Zelf coach maar geen opleiding voor gehad die zijn er gewoon niet
Ik zou er niet blij van worden om een bar dienst te draaien, zou best willen helpen bij een training en rijden wanneer ik kan, maar schoonmaken en een bardienst draaien doe ik liever niet. Doet mij een beetje denken aan dat lootjes verhaal op de voetbalvereniging in Bladel, ik wil als ouder best meer contributie betalen als mijn kind niet genoeg lootjes ophaalt of omdat ik als ouder weinig help.
Trainingen vind ik dat gegeven moeten worden door iemand die er verstand van heeft. Dat kan ook een ouder zijn die zelf al van kinds af aan de sport beoefend maar ook iemand die een opleiding gedaan heeft. Wat betreft andere klusjes denk ik idd dat je daar als ouder je verantwoording in hebt en als mijn kinderen een bepaalde sport gaan willen beoefenen dan informeren wij hier van te voren naar. En gaat die sport dus alleen door als wij aan onze verantwoording kunnen voldoen. Dus bij beiden vind ik dat je als ouder mee moet helpen wanneer dat gevraagd wordt. Niet elke keer maar wel allemaal een keer (en dat kan dus ook in de avonduren als secretaris, of als lid van een oudercommissie. (iedereen kan tijd maken)En ik werk dus ik kan nooit of ik heb een hekel aan andermans kinderen dat vind ik echt heel raar, zowel voor sport als voor school.
Ik "help" ook niet op school omdat ik zelf 4,5 dag werk en de middag dat ik vrij heb is mijn dochter ook vrij en die besteed ik dan graag samen. Daarnaast heb ik niet de behoefte om voor school vrij te nemen, die vrije dag besteed ik liever aan mijn gezin. De avond uren doe ik ook niets omdat ik ook nog een huishouden heb en vaak na een drukke dag niet ook nog zin heb om op school van alles te doen. (zou ik trouwens minder werken en meer mogelijkheden hebben dan zou ik ook best meer helpen, maar dat is helaas niet zo) Waar ik wel actief aan mee doe is dingen verzamelen voor projecten. Als er weer een oproep is voor bv wc-rollen voor een knutselproject ben ik de eerste die gelijk verzameld (op werk, thuis en buren) zodat dochter dit gelijk mee kan nemen. Zijn ze weer spullen nodig voor de letter wand dan zal ik gelijk dingen verzamelen zodat mijn dochter dit de volgende dag kan meenemen. Ik doe dus wat ik kan doen. Ik ben dan ook blij met de ouders die wel kunnen/willen helpen maar zou het vervelend vinden als mensen elkaar veroordelen op het feit of ze wel of niet helpen. Ik vind dat is ieder zijn keus en die respecteer ik.
Voor degenen die het hulp vragen met schoonmaken op school zo raar vinden: op school wordt door schoonmakers schoongemaakt maar die doen voornamelijk de 'grote oppervlaktes'. Eens goed kastjes uitsoppen, de bouw- of poppenhoek uitmesten, goed alle plinten en randen schoonmaken doen ze niet, daar hebben ze geen tijd voor. Bij ons op school hangt een intekenlijst waarop eens per maand twee ouders zich kunnen inschrijven voor dat soort klusjes. Hoewel ik thuis een schoonmaakster heb vind ik het een kleine moeite om mee te helpen. En wat denk je van het schoonmaken van spelmateriaal? Eind van het schooljaar wordt er een ochtend georganiseerd waarbij alles eens goed afgenomen wordt (bijv vloerpuzzels). Andere spullen zoals knuffels, verkleedkleren, duplo, etc worden klaargezet zodat ouders dit mee naar huis nemen om schoon te maken of te wassen.
Helemaal mee eens. Je kunt als ouder niet alleen maar consumeren, je moet ook iets bijdragen. Is ook een voorbeeld voor je kinderen, maar goed dat is maar net wat je je kinderen mee wilt geven. Als er geen vrijwilligers zijn is er helemaal geen sport of het wordt onbetaalbaar. Daarbij denk ik wel dat het goed is dat de mogelijkheid er is om op verschillende manieren bij te kunnen dragen en op verschillende tijdstippen zodat er voor iedereen iets bij zit wat ze ligt en wat ze past.
Er zijn echt maar een paar sporten waar dit 'erbij hoort' hoor. Volgens mij voornamelijk voetbal. Onze kinderen zitten op, in totaal, 5 verschillende sporten en 4 verenigingen, en nergens is inzet van ouders in natura nodig of gevraagd. Bij zowel de dansscholen, vechtsportschool, tennisvereniging en zwemvereniging zijn er professionele trainers, staan medewerkers achter de bar en is een schoonmaakploeg. Het enige wat gevraagd wordt is om eigen kind te brengen naar de locatie waar competitie of toernooi plaatsvindt.
Bij onze school is dat dus niet het geval. Ik zit zelf in een ouder-leerkrachtengroep die van alles organiseert, en schoonmaken is echt nooit een agendapunt. Ik denk dat de leerkrachten zelf zorgdragen voor hun klas en het materiaal (en dat is spic en span). Ik vind het gemakzuchtig om dat soort klusjes op ouders af te schuiven.
Op maandagen en donderdagen help ik met overblijven maar daar ga ik mee stoppen .Ik vervang nu iemand die 6 weken op vakantie ging, die zijn nu om. Ik mag blijven als ik wil maar ik wil ook een dag in de week hebben waarbij ik niet constant naar die klok hoef te kijken. Het is niet in de klas van mn zoontje. Ik werk ook fulltime. En vanaf dinsdag ga ik meehelpen met computerlessen in de klas van mn zoontje, groep 1.
Zou het niet een verschil kunnen tussen de schoolsystemen in NL en België? Ik meen ergens hier op ZP gelezen te hebben dat in België schoolgeld betaald moet worden?
Daar doe ik ook best het eea. Ik coach het team waar mijn kinderen in spelen (ze zitten bij elkaar in het team ), als het nodig is geef ik training (maar liever niet, heb liever dat dat door iemand gedaan wordt die beter weet hoe en wat, zeg maar), draai bardienst als ik word ingeroosterd, was de tenues één keer in de zoveel tijd, neem kinderen mee als ze geen vervoer hebben, enz. Ik vind het prima. Bij dansen wordt hier enkel bij voorstellingen de hulp van ouders gevraagd. Daar heb ik tot nog toe niet aan mee gedaan. Dit omdat je verplicht bent twee keer te helpen, dus ook een keer als je eigen kind niet mee doet en als je eigen kind wel mee doet, dan kun je dus niet in de zaal zitten om de voorstelling te bekijken (of je moet twee keer helpen bij andere groepen, dan kan het natuurlijk wel weer, maar dat vind ik dan ook weer zo wat...). Dat vind ik heel jammer. Bij de jongste ga ik zeker niet helpen als ze ooit mee doet, want dan gaat ze het podium zeker niet op als ik achter sta. Als ze echt echt echt ouders te kort zouden komen, dan zou ik bij de oudste wel willen helpen, maar dan wel liefst gewoon één voorstelling (ik help ze, dan mogen ze omgekeerd mij ook wel wat tegemoet komen ).
hier 2 kinderen op 3 verschillende verenigingen en sporten en hetzelfde. Wij hoeven zowel bij de voetbal, als het turnen en de dansschool niks te doen. Maar mocht dat wel verwacht worden zal ik proberen mijn steentje bij te dragen. Bardiensten e.d. is hier bij de hockey en tennis.
Een school in België mag net geen inschrijvingsgeld vragen. Hier geldt een maximumfactuur. Daarvan kunnen extra activiteiten en materialen betaald worden. Kleuters betalen per jaar 45 euro, lager onderwijs 85 euro.
Wat Shakes zegt, scholen mogen hier geen inschrijvingsgeld vragen. Voor school zijn we idd 45 euro per jaar kwijt aan uitstappen en andere uitjes. Eten en opvang zit hier niet bij in, dat komt er apart bij.
Hier hoeven we bij sporten ook niks te doen; alles is in een prof. omgeving (school, dansacademie, zwembad). Maar mocht ze ooit bij een klein clubje willen dan zou ik een bardienst oid niet erg vinden.
Klopt. Er is een verschil tussen 'een sport beoefenen' of 'lid zijn van een vereniging zijn' En een vereniging is van oudsher een club mensen met een gezamenlijk doel. Dan wordt er dus van iedereen een bijdrage verwacht. Op de site van KNVB staat een leuk filmpje hierover. Dat was voor mij echt een eye-opener. Het lukt me op m'n telefoon niet de link hier te plaatsen. Maar Google maar op KNVB en vereniging of filmpje
hier op school net zo! Ik help altijd, met lezen, het versieren van de school in de lesthema's, luizencontrole, schoonmaken voor de vakantie's, op dit moment regel ik alles rondom het schoolvoetbal toernooi. Voor mij was de keuze simpel, ik werk niet, mijn zoon vind het leuk dat ik help, ik vind het fijn zo betrokken te zijn. Hier op school is de regel dat de ouders die vast helpen ook voorrang hebben op ouders die dat niet doen met bijv. meegaan op schoolreisje of aanwezig zijn bij het kerstdiner en andere leuke dingen. edit mbt sport... mijn man is al 4 jaar trainer/coach van het voetbalteam van mijn zoon. Op onze club moeten de ouders van jeugdleden ook verplicht helpen dit kan met bardienst, kantoordienst, klusjesdag en zo zijn er nog wel meer taken. Ik hoef hier niet aan mee te doen omdat mijn man al vrijwillig trainer is maar als het wel zou moeten vind ik dat helemaal niet erg. Bij ons op de club lopen zoveel vaste vrijwilligers rond dat het maar gaat om 1 dagdeel per jaar dat 1 ouder vrijwillig iets moet doen. Bij de voetbalvereniging van mijn neefje kan je de verplichte vrijwilligers taken afkopen voor 50 per seizoen.
Ik help sinds dit schooljaar veel op school. Hiervoor hielp ik weleens op de psz van mijn zoon en soms in de klas van mijn oudste 2, maar sinds mijn jongste op school zit help ik meer. Ik zit in de ouderraad, in verschillende commissies, ben klassenouder van groep 1 (bij mijn jongste) en ik ben overblijfmoeder 2 a 3 keer per week, en ik help 1x per maand met techniek bij onze jongste in de klas. Ik vind het allemaal erg leuk om te doen, alleen mijn oudste 2 kinderen zijn weleens jaloers omdat ik minder kan helpen bij hun. Zij hebben vooral ouders nodig die willen rijden maar ja.. ik heb overdag geen auto. Toevallig hebben ze as dinsdag beide een activiteit waar ouders met auto voor nodig zijn, dus heb mijn man gevraagd of hij die dag thuis kan werken zodat ik bij beide kan rijden (de een de ochtend, de ander de middag).