Ik heb twee collega's die hun opleiding via LOI/Windesheim volgden en zij zijn allebei dit jaar overgestapt naar de deeltijdopleiding in Utrecht omdat het via LOI/Windesheim een verschrikkelijk zooitje was... klinkt niet erg bemoedigend voor je, maar wil 't wel gemeld hebben. De één doet wiskunde, de ander Engels. Vooral de collega Engels baalt verschrikkelijk, ze kwam er bij de overstap achter dat ze een jaar eerder klaar had kunnen zijn. Als ik haar verhalen over Zwolle ook vergeleek met mijn eigen (voltijd) lerarenopleiding, was dat ook wel een wereld van verschil. Spreekvaardigheid werd via LOI/Windesheim bijvoorbeeld heel weinig aandacht aan besteed. Is toch iets wat je wel met regelmaat bij moet houden. Regelmatig contact met je medestudenten en docenten is gewoon heel erg belangrijk. Over het algemeen staan de deeltijd lerarenopleiding het beste bekend. Dus waarbij je een vaste dag in de week je colleges volgt. Hier wordt hard en serieus gewerkt en ga je in een lekker tempo door de stof heen. Mijn eigen ervaring met de voltijd opleiding is dat deze in minder jaren kan dan de 4 jaren die er voor staan. Er wordt heel veel tijd verdaan aan niet nuttige zaken. Kijk gewoon lekker rond. Solliciteer desnoods op een vacature voor weinig uren. Als je aangeeft aan de lerarenopleiding te willen beginnen ben je op veel scholen welkom. Deeltijd werken is in het onderwijs eerder regel dan uitzondering. Bij ons zijn weinig collega's die fulltime lesgeven. Een fulltime baan bestaat vaak uit een aantal lesuren + een andere functie. Zelf gaf ik eerst voor 64% les (= 3 dagen, die uren waren er beschikbaar) en nu voor 76%. Is 4 dagen en meer uren waren er voor mijn vak niet beschikbaar. Kwam goed uit, want ook zonder kindje vind ik het heerlijk om niet fulltime te werken. Na m'n zwangerschapsverlof wil ik graag voor 2,5/3 dagen terugkomen en ook dit kan geregeld worden.
Minke, dat klinkt best negatief. Jammer, want ik zit serieus te overwegen om de studie via LOI te doen. Als ik het in Utrecht of zo zou gaan doen dan zou ik 1 dag per week extra weg zijn bij mijn kleine meisje, en dat vind ik erg jammer. Vandaar dat ik liever voor een thuisstudie zou kiezen. Maar het moet natuurlijk wel een goede opleiding zijn! Nog iemand ervaringen hiermee? Groetjes Irene
Ik heb de lerarenopleiding gedaan en geef Nederlands, Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Vooral onderbouw en VMBO. Vorig schooljaar ben ik echter overgestapt naar het MBO-onderwijs en ik geef daar Nederlands en Recreatievakken (sport/speltheorie en theaterlessen, branchetheorie). Ik heb 10 jaar in de branche gewerkt, vandaar dat dat kan. Voordeel aan MBO vind ik dat de leerlingen gemotiveerder zijn en wat ouder. Ook heb je meer vrijheid in het kiezen en samenstellen van je eigen lesmethoden, zodat ik er meer mee uit de voeten kan. Ik ga niet meer terug naar het middelbaar onderwijs, maar heb het er wel naar mijn zin gehad. Contact met leerlingen is gewoon heel leuk, vooral met brugklassers en leerlingen die tegen het einde (examen) zitten. Succes met je keuze! Kun je niet eens meelopen met een collega op de school waar je nu werkt?
Ik ben er nog niet uit hoor. Ik weet gewoon niet of ik het wel of niet zal doen. En ik twijfel dan ook nog of ik docent Engels wil worden of docent Omgangskunde (hiervoor heb ik mijn propedeuse al behaald). Omgangskunde is meer gericht op het beroepsonderwijs en ik weet gewoon niet wat ik leuker vind en waar ik beter in zal zijn. Wat een dilemma!