Hallo, Ik heb een vraag. Mijn verloskundige heeft mij donderdag medegedeeld dat ik door een hoog bmi (38) poliklinisch in het ziekenhuis moet bevallen. Nu heb ik daar enorme moeite mee en ben op zoek gegaan naar een fundering van hun argumenten hoe om te gaan met zwangeren met een hoog bmi. In de documenten/richtlijnen van de ngov en de knov staat juist dat vrouwen met een bmi tussen de 30 en 40 de plaats van bevallen zelf mogen bepalen mits er geen andere problemen zijn. Hoe kan het dan dat de richtlijnen van de vk/regionale richtlijnen toch afwijken? Ik verwacht dat ik, net als de vorige keer in het zkhs(maar toen op het laatste moment medische indicatie vanwege meconium in het vruchwater) dat mijn weeen door de onveilige plek waar ik moet bevallen zullen afnemen/stoppen en zij met kunstmatige middelen de weeen weer op willen gaan wekken (in mijn geboorteplan komt te staan dat ik absoluut geen weeenopwekkers wil). Dit zorgt naar mijn idee voor meer risico's dan thuis bevallen. Daarnaast woon ik op 6 minuten afstand van het ziekenhuis en waren er geen 'hoog bmi' of andere complicaties tijdens mijn vorige bevalling behalve het uitblijven van de weeenactiviteit. Zoals je misschien al merkt, ga ik niet akkoord met de verloskundigen die mij begeleiden. Maar ik wil graag weten waarom zij dit voor mij zo bepaald hebben en wellicht kunnen jullie wat extra informatie verschaffen over het hoe en waarom?
Goedemiddag, Er is in "verloskundeland" nog veel discussie over het beleid t.a.v. de bevalling bij vrouwen met overgewicht. Wat de KNOVrichtlijn betreft, heb je gelijk en ben je vrij om te bepalen waar je wilt bevallen. Alleen zijn er inderdaad vaak regionale afspraken gemaakt die voorkomen dat je een keuzevrijheid hebt. In sommige regio's is het zo dat als het BMI tussen de 35 en 40 ligt, je poliklinisch moet bevallen. Dit heeft te maken met de verhoogde risico's die obesitas met zich meebrengt tijdens een bevalling. Zoals bijvoorbeeld weeënzwakte (dit heb je vorige keer ook gehad, als ik het goed begrijp). Daarnaast zijn er ook afspraken met de ambulance (regionaal). Zij willen geen bevallende vrouwen of kraamvrouwen naar beneden tillen met een hoog BMI. De oplossing in sommige regio's is dan bevallen op de begane grond. Ik zou je aanraden het nogmaals met je verloskundige te bespreken en aangeven hoe belangrijk het voor je is dat je thuis kan bevallen (op de begane grond). Mogelijk kan zij overleggen met de gynaecoloog en tot een compromis komen, dat zolang het allemaal fysiologisch verloopt je het thuis mag proberen. Maar als het echt protocollair is vastgelegd wat betreft de plaats van bevalling bij een hoog BMI, dan wordt het lastig. Ik hoop voor je dat het mogelijk is! Succes toegewenst. Groetjes Monique
Hoi Monique, Dank je wel voor je reactie. Het zou sowieso een bevalling op de begane grond worden, daar heb ik ook geen problemen mee. Die ruimte kan ik aanpassen naar eigen behoefte natuurlijk 😊 ik kan hier weer mee verder, dank je!