Ze is een van de mede-oprichters van de beroepsvereniging van lactatiekundigen, en ook al heel lang actief in LLL. Wist niet dat ze ziek was.
Ik heb die reply op 10 maart gekregen en daarna niets meer gehoord. Kan ook zijn dat ze niet meer al die mailtjes willen beantwoorden ofzo, kan mij voorstellen dat daar erg veel tijd in gaat zitten. Jammer dat op dit forum het onderdeel dicht is waar je aan een lactatiekundige vragen kunt stellen. Dat is nu al maanden dicht
Kennen jullie Siemian ook? Zij heeft mij echt gered! Ik had 9 weken helse pijn door aanhoudende spruw en syndroom van Raynaud. Mijn eerste lactatiekundige was een prutser en heeft me lang laten aanklooien. Toen ik zover was dat niemand me meer kon helpen heb ik als noodgreep mijn verloskundige gebeld of ze niet iemand kende uit het alternatieve circuit en zij noemde toen haar naam. Dezelfde dag zat ze bij me, belde mijn huisarts voor de juiste dosering diflucan en een hele trits aan zalfjes. Na een week kon ik eindelijk zonder pijn en bonkende napijn voeden. Heil aan Siemian! Ik weet dat ze ziek is..... vandaar dat ik nog steeds haar factuur niet heb ontvangen..
Tja, ik weet niet waarom, maar ik heb daar een wat minder gevoel bij. Nergens op gebasseerd hoor! Maar ik heb het idee dat je daar gewoon andere moeders aan de lijn krijgt die het leuk vinden omdat werk te doen. Moeders zoals op dit forum. En daar is helemaal niets mis mee, maar dan heb ik hetzelfde hier ook op dit forum en is het bellen naar die lijnen geen toegevoegde waarde. Ik denk ook dat ik daar verschillende adviezen krijg, terwijl ik echt advies van een deskundige wil. Iemand die een studie ervoor gedaan heeft e.d. Of is mijn beeld onterecht?
@appeltje, fijn dat ze jou zo goed heeft kunnen helpen. Het is een bekende naam, ik had haar ook wel graag gewild, maar jammer dat ze ziek is.
@mamaSon: een vrijwilliger van de VBN moet eerst een half jaar zelf voeden en krijgt dan een opleiding en bij de LLL moet je eerst een jaar hebben gevoed en daarna krijg je een opleiding. Ik denk wel dat die vrijwilligers meer weten dan wij. Maar doe wat jou goed lijkt.
Je beeld is onterecht. Voor je als moeder en vrijwilliger de telefoon mag aannemen moet je eerst een interne opleiding van ongeveer 2 jaar volgen, je moet stages lopen en tentamens maken. En dan ben je er nog niet, je moet ook nog goed kunnen motiveren voor een commissie WAAROM je het doet en je bent verplicht om 2 keer per jaar een bijscholing bij te wonen. En regelmatig speciale gespreks- en telefoontraining. Verder mag je alleen maar informatie (geen adviezen en geen medische info, dat mogen alleen zorgverleners) geven die helemaal in lijn zijn met de laatste inzichten (vandaar die jaarlijkse bijscholingen!)die je via je organisatie doorkrijgt. Je mag dus niet zomaar iets zeggen wat je zelf vindt. Als je de telefoon aanneemt geef je alleen door wat je geleerd hebt - en de organisaties letten er ook goed op dat de kwaliteit van de informatie die gegeven wordt GOED is. En er zijn gelukkig elk jaar een aantal moeders die deze taak, naast hun gezin, vrijwillig (dus onbetaald, je moet ook ondertekenen dat je er NIET aan verdient!) op zich nemen. Als je er samen aan de telefoon niet uitkomt zal je altijd de raad krijgen om contact op te nemen met een zorgverlener, huisarts of lactatiekundige. Overigens is er ook een betaalnummer, waar je 24 uur per dag goede info kunt krijgen, 0900 BORSTVOEDING
Nou, dit klinkt allemaal wel heel erg goed ja. Ik wist niet dat ze ook opleidingen moesten volgen. Ik ga het dinsdag dan eens proberen. Ik heb wel een paar vragen die telefonisch kunnen, dus zonder dat iemand 'live' bij je thuis moet zijn (dat is bij voedingshouding toch wel makkelijker praten). Nog een voorkeur voor BVN of LLL? Nou ja, weet je wat ik bel ze allebei wel. Ik ben benieuwd!
Hey hier nog een (regio) Rotterdams BV mama! En ook ik voel me regelmatig alleen staan hier. Veel KV in mijn omgeving en men vindt mij maar raar nu ik al bijna 5 maanden alleen BV geef. Maar ik volhard en trek een lange neus! Die opmerking van een pak FV is zo gehaald heb ik ook veel moeten horen...blegh...daar zit je dus niet op te wachten. Tegenwoordig mompel ik iets in de trant 'nou, bedankt voor je tip' en laat het gewoon maar waaien. Zijn dat soort gesprekjes het snelst voorbij en wordt het geen strijd. Ik heb in de kraamweek een LK ingeschakeld op aanraden van mijn KH. Zelf had ik het nooit gedaan, maar achteraf ben ik er zo blij mee geweest. Ik had Monique van 't Zelfde uit - ik meen - Barendrecht en heb er veel aan gehad. Mocht je contactinfo willen, dan kan ik je eraan helpen. Daarnaast heb ik gebeld en gemaild met iemand van de VBN, was een fijn gesprekje, maar had er zelf niet zo heel veel aan.
Wat grappig, het telefoonnummer dat ik in mijn telefoon heb staan is van die Monique! Ze heeft hier ook voor het kraamcentrum een voorlichtingsavond gegeven. Weet ik meteen dat als ik hulp nodig heb, ze een goede is .
Ze is heel energiek en betrokken, vond ik. Na je consult mag je altijd nog bellen. Voor welke kleine vraag dan ook. Ze vindt het ook leuk om gewoon even te horen hoe het allemaal gaat en afgelopen is nav haar consult.
Dat klinkt goed Barbabintje, zou je haar gegevens naar mij willen pb-en? Het is fijn om goede ervaringen over iemand te horen. Ik vind het een goed teken dat ze achteraf wil weten hoe het afgelopen is. Ik heb nooit geweten dat het iets van deze streek was, dacht dat het hele land pro-kunstvoeding was haha. Maar toen ik op dit forum kwam bleek al van niet, gelukkig zijn hier ook veel borstvoedende mama's te vinden. Daarom lees ik hier graag alle berichten, hier leer ik een hoop. Niet van de mensen uit mijn omgeving helaas.
Ik stond bij mijn oudste ook vaak paf. Hij is in Utrecht geboren, en ik kende veel mensen rondom Amsterdam. Regio's waar het goed gaat met de borstvoeding. Kom ik in de regio Rotterdam op een CB beginnen ze ongevraagd over een afbouwschema! En ook op zwangerschapsgym van de jongste klapperden mijn oren af en toe over de negativiteit over bv. Zal de opmerkingen maar niet herhalen die ik bij nagym kreeg toen ze 6 weken was. Daar lustten de honden geen brood van. Triest hoor. Maar wat wel leuk was: in Rotterdam Zuid had ik in mijn kleuterklas destijds 2 leerlingen waarvan ik wist dat ze nog bij mama mochten drinken. En de mama's vertelden me dat omdat ze wisten dat ik dat ook deed bij mijn kinderen. Het waren wel Turkse mama's, die helemaal opgelucht waren dat er in elk geval 1 Nederlandse juf was die het allemaal NIET gek vond.
Overigens vind ik dat in regio Den Haag hetzelfde is. Ik was de enige van de zwangerschapsgym die na 6 weken nog bv gaf. Meer dan 50% had het niet eens geprobeerd. Overigens is in mijn vrienden- en werkkring bv heel gewoon. Maar het merendeel is ook hbo of universitair geschoold en er is een causaul verband tussen (lang) bv geven en opleidingsniveau.
Het verschilt in ons land echt van streek tot streek. En dan krijg je dus heel grappige effecten: in delen van het westen, waar borstvoeding bijna was uitgestorven is borstvoeding 'modern' dus ga je als coole moeder niet die 'ouderwetse' fles geven en in sommige delen van het oosten, waar borstvoeding eigenlijk altijd min of meer 'normaal' was hoor je dus weer moeders die niet aan die 'ouderwetse' borst willen.
Ik heb bij de eerste twee kids in het westen gewoond. Daar begon je met bv en als het niet ging pakte je fv. 4 maanden bv was wel het max. Ik woon nu in het oosten en daar is met veel makkelijker met bv. Men vind het normaal dat ik nog steeds bv geef(uitzonderingen daargelaten ) Alleen als ik over Rapley begin kijken ze me aan alsof ze water zien branden.
Ik ben naar het CB geweest en daar gevraad om een doorverwijzing naar een lactatiekundige. Die gaan ze geven gelukkig en ontvang ik hopelijk snel met de post (op dat moment hadden ze geen tijd om hem uit te schrijven). Ik heb gevraagd hoeveel vrouwen ongeveer in onze wijk/regio BV geven. Ze zei dat meer dan 50% er wel mee start, maar dat heel veel stoppen in de eerste weken en sowieso rond de 3 maanden als ze weer gaan werken. Vanaf 3 maanden zijn de BV mama's dus sterk in de minderheid. Ik ben blij dat ik 6 maanden vrij heb genomen (ben eigen baas, dus kon het lekker zelf bepalen, heb alleen geen inkomen al die tijd). Dan kan ik nog even doorgaan met de BV als het goed blijft gaan!
Is dat echt waar? Grappig. Ik heb 'maar' mbo gedaan, dus ik ben eigenlijk verkeerd? En had ik toch eigenlijk flesjes moeten geven? In onze vrienden kring (wel veel universitair opgeleiden) heeft nog bijna niemand kinderen, maar ik geloof dat hun niet zo te porren zijn voor borstvoeding (uberhaupt voor kinderen ). Vinden het maar moeilijk en lastig als ze zien hoe het bij ons gaat. (tja, nu ben ik ook wel een enigsinds slecht voorbeeld 8) ) Maar ach, misschien denken ze er wel anders over wanneer het bij hun zover is. Toch?
Volgens mij valt MBO nog onder hoog opgeleid hoor. En de opleiding van papa is ook belangrijk. De vader is een van de belangrijkste factoren bij het wel of niet slagen van borstvoeding.