Mijn zoontje van 11 maanden is een hele slechte eter.. de laatste 2 weken is helemaal dramatisch en leeft hij weer bijna alleen maar op borstvoeding.. Hij is in 2 maanden maar 200 gram aangekomen.. Brood eet hij helemaal niet meer.. fruit ging eerst goed maar de laatste tijd ook niet meer als een half stuk per dag.. heeeeeel soms een stuk per dag.. En groente heeft hij nooit gegeten soms alleen een of twee hapjes.. Hij drinkt ongeveer 150 cc thee of diksap per dag.. als hij een goede dag heeft.. Ik bied het wel altijd aan maar hij gooit het gewoon weg of hij slaat het uit je handen.. Nu moest ik vanmorgen naar het CB en die gaven het advies om 3 of 4 vaste momenten te kiezen om bv aan te bieden en daarbuiten niet meer omdat hij gewoon moet eten en drinken.. Hij drinkt nu overdag nog een keer of 5 en 's nachts nog 2 of 3 keer.. Wat vinden jullie van dit advies??
Jeetje, wat eet hij weinig voor zijn leeftijd... Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van het advies vindt. Ik ben altijd voor voeden op verzoek geweest, maar ik kan me voorstellen dat het nu wel echt belangrijk is dat hij ook ander voedsel gaat eten. Dus misschien dat ik het toch zou proberen. Ter vergelijking: Mijn zoontje is nu ook bijna 11 maanden en drinkt nog zo'n vier keer bij mij. Tussendoor wat water, maar dat is niet erg veel. Verder eet hij twee boterhammen, twee stuks fruit, een flink bord aardappelen met groente en een bakje yoghurt met fruit. Soms nog een tussendoortje. Ik hoop dat je hier nog bruikbare tips krijgt!
Borstvoeding gewoon blijven geven! Het is en blijft de hoofdvoeding in het eerste jaar. Daarnaast eten blijven aanbieden. Geef je hem stukjes? (rapley)
Hij eet inderdaad wel heel erg weinig. Als hij straks een jaar is moet dat natuurlijk wel steeds beter gaan worden, maar volgens mij is het tot 1 jaar niet erg. Ik vind het moeilijk je te adviezeren omdat ik altijd een hele grote eter heb gehad. Vanaf 10 maanden wilde hij overdag niet meer aan de borst. Ik denk dat vaste tijden misschien wel kan werken, maar de overgang daar naar toe is natuurlijk wel heel lastig. Als hij honger heeft gaat hij misschien vanzelf iets anders accepteren... Probeer je al meerdere kleine hapjes per dag aan te bieden?
Maar hij is bijna een jaar en als hij telkens vol zit van alle borstvoeding heeft hij misschien ook geen reden om te gaan eten.
Bijna idd. En denk je nou echt dat hij op de dag dat hij 1 wordt alles moet eten. Tuurlijk zit daar speling in. Ik zou blijven doorvoeden en blijven aanbieden en zeker weten dat mijn kind het nodige binnen krijgt dan "hij krijgt vanzelf wel honger"
Daarbij ken ik verschillende moeders waarvan het kind tot 1 jaar maar matig aten maar die daarna als een slootgraver gingen eten. Kijk naar het kind. Hij heeft op dit moment meer behoefte aan bv dan vaste voeding. Hij groeit
Nee, dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat hij heel weinig eet voor zijn leeftijd (en ik heb nogal wat vergelijkingsmateriaal, want ik werk op een kinderdagverblijf). Dus ik zou mezelf toch ook wel wat zorgen maken, ook omdat hij weinig is aangekomen. Ik weet ook niet of het advies van het cb het juiste is, maar ik zou het wel tijd vinden om eens wat adviezen van professionals in te winnen.
Heel herkenbaar verhaal. Mijn zoontje is net 1 jaar geworden. Hij eet inmiddels wel goed zijn brood en bijna altijd goed zijn fruit. Koekjes en andere tussendoortjes bijna niet en avond eten gooit hij liever door de kamer dan dat het zijn mond in gaat. Hij komt erg weinig aan en weegt nu pas 8 kilo. Maar! Hij is scherp en alert en vrolijk. Krijgt nog 3x bv per dag en 2 a 3 keer snachts. Hoewel ik het liefst morgen stop met de bv vertrouw ik er op dat meneertje zelf op een dag zal stoppen. Het eten gaat hier gewoon heeeeeel langzaam van vloeibaar naar vast. Misschien niet standaard, maar gelukkig is ieder mens anders. Overigens moet je wel gewoon naar de huisarts als je je zorgen maakt. Ik ben wel doorverwezen naar zkh waar de artsen vooral erg gecharmeerd waren van zl. Voor de zekerheid bloed geprikt op ijzer tekort en coeliaki, maar ze (en ik ook) verwachten er niets van. Zal wel bij hem horen. Maar ik begrijp zeker je frustratie. Iedere keer als er weer geen hap naar binnen gaat vraag ik me af of het oooooooiiiit goed komt Ik blijf maar zo relaxt mogelijk: geen eten? dan niet! Wel bv? ook goed!
Ik denk idd dat zolang hij BV krijgt hij in ieder geval genoeg binnen krijgt. Wel begrijp ik dat je hem wel vast voedsel wilt geven om er aan te wennen e.d. Mijn zoontje drinkt ook nog erg vaak op een dag maar eet soms heel goed, soms heel weinig. Maar omdat ik het ook niet fijn vind als hij zo weinig eet, geef ik het hem met behulp van "trucjes": dus eerst gaf ik veel ala Rapley maar nu prak ik het eten (wel met behoorlijk grote stukken hoor) en geef hem dan iets om hem af te leiden zoals bijv een stuk broccoli of spaghetti sliert of rijst op zijn tafelblad. Daar gaat hij dan mee spelen en dan schep ik gauw het eten naar binnen. Hij doet dan namelijk wel zijn mond open en eet gewoon. Maar als ik het niet op deze manier doe dan houdt hij vaak zijn mond gewoon dicht en schudt nee... Ik weet dat dit wellicht niet helemaal pedagogisch verantwoord is maar ik vind het zelf wel een fijn idee dat hij ook vast voedsel genoeg binnen krijgt. Ik heb verder wel het idee dat hij, nu het zo warm is, veel meer wil drinken bij mij en mijn borsten ook veel voller (zelfs een beetje stuwing) zijn. Dat vind ik natuurlijk ook alleen maar fijn, dan weet ik dat hij in ieder geval ook genoeg vocht binnen krijgt.
Ik heb allerlei soorten eten geprobeerd.. stukken, geprakt, gepureerd, potjes, vers, voeren en zelf eten.. Meer opties zijn er volgens mij niet.. Ik wil inderdaad dat hij vast voedsel gaat eten omdat hij er toch aan moet wennen en omdat kauwen ook belangrijk is voor zijn spraak straks.. hij kan wel kauwen want koekjes of een rijstewafel eet hij wel.. Afleiden helpt ook niet want zodra ik het eten naar zijn mond wil doen dan doet hij zijn mond dicht en schud hij nee met zijn hoofd.. en ik wil hem niet gaan dwingen.. Hij groeit inderdaad wel maar steeds minder de laatste tijd.. zijn groeilijntje begint nu af te buigen..
Je zou het ook kunnen omdraaien eerst bv en dan eten. Want dan heeft hij zijn bv al gehad, is de honger weg en heeft hij mss wel interesse. Ik zou zo weinig mogelijk druk leggen op het moeten eten. Dat kan ook weer voor andere problemen zorgen.
ja precies, niet teveel druk (ook voor jezelf) En wat hier nog wel eens helpt is: eten in de kinderwagen. Zo heeft hij bijvoorbeeld brood leren eten eten op andere tijden. Hij eet bijvoorbeeld nu hele komkommers op rond 16 uur, de zg snacktime, maar van snacks moet hij dan niets hebben.. afbuigende groeicurves zijn wel reden voor ene bezoekje aan de kinderarts. Dus al is het voor je eigen geruststelling, ik zou me gewoon even laten doorverwijzen!
Je moet het trouwens wel treffen met een kinderarts die ook bv minded is. Anders krijg je ws het advies om te stoppen Wat je kunt doen is advies vragen bij Stefan Kleintjes. Hij is kinderdietist en lactactiekundige.
Bezopen voor een kind dat moet aankomen. Waarschijnlijk heeft juist de bv er voor gezorgd dat je kind nog iets gegroeid is. Blijf gewoon op verzoek voeden, en vergeet niet, elke keer als jij iets eet of drinkt, kind laten meedelen met je! Ik zou helemaal stoppen met thee en diksap, daar groeit een kind niet van, terwijl het wel vult! Gewoon borst of bijvoorbeeld groente- of fruitsmoothie aanbieden (maak grote portie en drink lekker mee).
Poeh, lastig zeg, maar ik heb altijd geleerd dat er dingen zijn die je niet kunt afdwingen: eten, slapen en zindelijkheid . Dat moeten kindjes toch echt zelf doen en mijn ervaring is, hoe meer ontspannen je er mee omgaat, hoe beter het uiteindelijk gaat, al duurt het soms wel langer. Ik zou niet meegaan met advies van CB, maar blijven voeden (zeker als groei niet goed was! BV is relatief calorierijk). Nu vind ik 10-11 maanden ook een leeftijd waarop eten moeizamer gaat (tenminste in mijn ervaring, en ook van veel andere moeders gehoord), waar weigeren aan orde van de dag kan zijn . Mijn zoontje at altijd heel goed, maar met 9 maanden was het opeens om, dronk hij alleen zijn flessen nog en een beetje fruit. Nauwelijks nog brood en al helemaal geen avondeten meer. Na 1 jaar ging dat spontaan weer over en ging hij opeens weer eten. Mijn dochter heeft nauwelijks brood gegeten totdat ik stopte met BV (bij 22 maanden), was simpelweg een kwestie van voorkeur dus. Ze had liever BV als lunch (en groeide daar goed op, ze dronk nog 8 keer per etmaal), maar toen dat er niet meer was, was een boterham (of 2, 3!) opeens ook goed. Blijven aanbieden, vooral het 'gezellige, leuke' aspect van eten benadrukken (fijn met z'n allen aan tafel) en idd veel delen van 'jouw' eten (eten van papa en mama is automatisch al interessanter dan eigen). Alle interesse in eten en drinken, al is het maar om te spelen/knoeien, stimuleren. Heel veel succes! Hoop dat het tij snel gaat keren.
Mijn zoontje eet ook nog maar heel weinig, ik denk dat 80% van de voeding die hij binnenkrijgt bv is. Ik heb geprobeerd de bv te minderen, maar daar ging hij niets meer van eten en heb dat toen maar weer snel losgelaten. Nu krijgt hij tenminste nog iets binnen. Mijn dochtertje at ook heel weinig, die ging met 14 maanden ineens heel veel eten. Ik zou gewoon zo doorgaan en eten blijven aanbieden.