Vraagje, afgelopen week 10-minutengesprek gehad. Onze zoon zit nu in groep 1 (is een januarileerling, dus kleutert 2,5 jaar). Hij heeft zijn cito's gehaald met scores 1+ en 1. Eerst was ik superblij (nog steeds hoor), maar thuis dacht ik: en nu? Dat ben ik vergeten te vragen, dus ik wil de juf er binnenkort nog een keer over spreken. Weet iemand van jullie wat voor soort aanpak er is voor deze kleuters? Hij zit dus nog 1,5 jaar bij de kleuters, terwijl hij al scoort op midden groep 2. Natuurlijk is er veel meer te leren bij de kleuters dan alleen de CITO-vaardigheden. Maar toch, ik ben benieuwd hoe dat aangepakt wordt.
Enige dat ik kan zeggen dat het heel erg per school verschilt. Ik zou dus zeker met de juf in gesprek gaan over wat er op de school van je zoontje mogelijk is.
Dankje NiekeKris, ik was al bang voor zo'n antwoord...haha... Maar wel logisch... Vraag me af of ik er verder iets mee moet, de juf is er verder ook niet over doorgegaan, behalve dat hij het heel goed doet.
Ik zou zeke in gesprek gaan, anderhalf jaar is lang als je alleen maar dingen hoeft te doen die je al kan.
Ik zou het overleggen met juf.. Mijn oudste scoorde ook hoog, maar hij had sociaal echt de tijd nodig. Dus hij kreeg de kans van juf om iets minder moeilijke werkjes te doen en meer sociale dingen te ontdekken. Hij ging toen een poosje niet zo hard qua kennis, maar sociaal heeft het hem geholpen. Mijn oudste is van december, dus net begonnen. Juf zei dat hij in principe doorgaat na 1,5 jaar kleuteren. Maar de directeur is eigenlijk voor lang kleuteren, zeker bij twijfel. Dat wordt dus ook een kwestie van bespreken wat er nog te bieden is in groep 2. Maar hier hebben we de "luxe" dat leren lezen in groep 2 geen probleem is. En dat desnoods kinderen halverwege groep 2 in groep 3 instromen. Dus er zijn opties..
hier ook een slimme kleuter geweest. ze had altijd hoge A's. ook een januari kindje er is verder niet veel mee gedaan behalve extra werk aanbieden. groep 2 was voor haar alleen nog leuk door de kleintjes te helpen. (groep 1/2klas) en ze kreeg dan regelmatig groep 3 werk wat ook niet heel veel was.
Dat verschilt erg per school. Ik zou zeker eens een extra gesprek vragen aan de juf. Een van onze kinderen is ook erg slim. Hij is van begin maart. In de kleuterklas is hij extra getest om te kijken hoever hij was. Hij had puur op zijn CITO scores zo mee gekund naar groep 3, maar sociaal/emotioneel was hij er nog niet aan toe. We hebben hem dus toch gewoon laten kleuteren. Inmiddels zit hij in groep 4 en heeft nog steeds hele hoge CITO scores (bij bijna alles 5,0, de hoogste score) Maar we merken dat hij heerlijk op zijn plek zit in zijn groep. De juf geeft hem extra uitdaging door allerlei extra werk en opdrachtjes. Die vind hij leuk. Hij gaat met plezier naar school, dat vind ik erg belangrijk. Een hoge CITO score zegt veel, maar niet alles. Ik vind het sociaal/emotionele aspect belangrijker. Bij hoge scores kunnen ze extra werk aanbieden, maar als ze in de groep niet op hun plek zitten gaat het niet goed met je kind. Kijk daar dus goed naar.
Ons zoontje is ook altijd een slimme geweest, alles was een A met de Cito-score in groep 1 en 2, hij is van februari dus moest groep 1 "nogmaals" doen, maar wij kregen de keus hem door laten gaan naar groep 2, dit hebben wij niet gedaan, hij was nog zo jong en speels dus we hebben hem gewoon verder laten gaan in groep 1, In groep 2 kregen we bij het laatste 10 minuten gesprek te horen dat het goed was dat we hier voor gekozen hadden, hij had het prima gekund maar zijn hoofd was er nog niet klaar voor, dat lekker kleuteren en spelen in de klas was meer zijn ding en nu kon hij zich nog lekker uitleven. Nu zit hij in groep 3, hij loopt voor op de andere kinderen, nu is hij wel echt geïnteresseerd in meer kunnen, hij wil lezen schrijven rekenen, thuis blijft hij daar ook echt mee door gaan, nu heeft hij plus groep werkjes en werkjes uit groep 4 wanneer zijn eigen werkjes klaar zijn om hem gemotiveerd te houden. Mijn buurvrouw haar dochter is 3 weken ouder dan mijn zoon, zij is van januari, hun hebben wel gekozen om dochter door te laten gaan naar groep 2, die hield weer niet van het spelen in de groep, groep 2 ging heel goed maar groep 3 heeft ze elke dag na schooltijd een uur bijles moeten hebben van de juf om groep 3 te kunnen halen dat ging dus met hakken over de sloot, groep 4 lijkt nu wel redelijk te gaan. Het ligt dus echt aan het kind.... Het kind kan wel slim zijn maar geen behoefte hebben aan meer uitdaging, kaart het nog eens aan bij de juf en hoe hun er in staan.
Dat verschilt enorm per school dus ik zou het aan de leerkracht vragen. Bedenk wel dat de cito maar een heel klein stukje van de ontwikkeling weergeeft. Daarnaast wil een hoge score op de toets van groep 1 niet zeggen dat een kind qua niveau halverwege groep 2 zit, daar worden nl weer andere dingen gevraagd. Soms scoren kinderen hoog op de cito Maar valt er nog veel te leren op gebied van de motorische of sociale ontwikkeling, of de concentratie en werkhouding. Ik zou hier naar vragen bij de leerkracht en ook wat ze extra aanbieden. Jouw kind zit nu een jaar op school (denk ik?) maar doet dezelfde toets als de kinderen die na de zomer begonnen zijn en dus nog maar een half jaar op school zitten, dan is het ook wel logisch dat jouw kind wat hoger scoort, wil niet zeggen dat die kinderen dan meteen erg voor lopen ofzo. Maar nogmaals vraag een gesprek aan met de leerkracht, die kent de ontwikkeling van jouw kind en kan inschatten welk onderwijsaanbod daar het beste bij past.
Wij gaan met onze middelste zeer waarschijnlijk de keuze krijgen haar over te laten gaan naar groep 3 na de zomer. Ze is van maart en had de Cito midden groep 2 bijna foutloos gemaakt, leest al etc. Maar belangrijker ze kan het sociaal aan en haar houding is goed: gemotiveerd om te leren (het spelen frustreert haar, want ze wil leren), geconcentreerd, zelfstandig etc. Hier wordt het dan de keuze door naar groep 3 of in groep 2 blijven en daar al stof van groep 3 doen. Maar we hebben nog even gelukkig, vind zo'n keuze toch wel een dingetje.
Onze zoon is ook 'cito-slim' Hij haalt hoge scores. De laatste toetsen maakte hij twee foutjes en hij kon precies vertellen welke opgaven fout waren. Hij had al voor de vraag werd gesteld een streepje gezet en had geen zin om te gummen Dus op andere terreinen mag er nog wel wat slimmigheid bij, haha. Nu hebben wij het geluk dat er op onze school een 2-3 combi is, waar hij in zit. Hij was vorig jaar heel geïnteresseerd in letters en ik had verwacht dat hij wel een beetje met groep 3 mee zou gaan. Ik had hem niet willen laten versnellen, maar vond (en vind) dit ideaal: wat hij wil leren pikt hij mee op. Maar er zit geen druk achter. In het begin kwam hij ook wel eens zuchtend thuis dat een paar kinderen in groep 3 na een paar lessen nog steeds de letters niet goed kenden, die hij al wel kenden. (Ook weer een leerpuntje, dat hij dat op zich wel thuis mag zeggen maar niet tegen die kinderen. En dat gewoon niet elk kind hetzelfde is.) Maar tegen mijn verwachting in, is hij juist nìet met groep 3 mee gegaan. Hoewel: hij zegt nu soms dat hij wel stil kan lezen maar niet hardop. We zullen volgend jaar als hij 'moet' lezen wel zien in hoeverre dat klopt. Hij laat er nu even niks meer van zien. Wat hij wel doet, is volop genieten van de mogelijkheden tot spel. De juf die hij nu heeft is véél meer van het laten spelen en ontdekken bij kleuters, dan zijn vorige juf. Zij hield toch meer van gestructureerde werkjes. Maar als het kind het dan toch niet wilde, was het ook alweer snel 'ach, het zijn nog maar kleuters.' Onze zoon wordt niet speciaal extra uitgedaagd. Althans, niet cognitief. Op andere terreinen probeert de juf hem af en toe wel uit zijn comfortzone te laten stappen. En naast het vrije spel, laat ze hem af en toe ook dingen doen die hij moeilijk vindt of niet leuk vindt. En dan dwingt ze het ook af. Want dat is ook een leerpunt voor onze zoon: doorzetten. Er is dus geen speciaal plan op hem gezet omdat hij goed scoorde en eind groep 1 al simpele woordjes kon lezen. Hij mag zich gewoon nog even redelijk vrij in zijn eigen tempo verder ontwikkelen. Als hij ergens om vraagt, komt de juf daaraan toe. Maar hij heeft eigenlijk vooral behoefte om te spelen, verhalen te 'beleven' etc. Er zijn ook groep 2 kinderen in zijn klas die al wel meer willen met letters. Edam kan ook heel makkelijk. Het materiaal is er, dus het gaat dan allemaal heel vanzelf en natuurlijk. Het is niet 'gek' dat een kind met dat soort dingen bezig is. Maar het is gewoon heel afhankelijk van de school hoe ermee om wordt gegaan. En binnen een school ben je toch ook nog wel afhankelijk van de leerkracht.
Dochter zit nu 2,5 mnd in groep 1 en doet het ook heel erg goed. Ze heeft zichzelf al wat leren lezen. En heeft een enorm concentratie vermogen. Ze kleutert 1,5 jr en gaat dan naar groep 3. Voor haar dus niets aparts. Volgens mij doen ze nu niks extra's zolang ze het nog naar haar zin heeft. Is jouw zoontje niet cito getest in juni afgelopen jaar? Hoe scoorde hij toen?
Wat wil je dan dat de school doet omdat je kind hoge score's heeft? Ik vraag het me eerlijk af. Als je kind toch lekker meedraait in de klas dan is het toch alleen maar fijn dat het voor de wind gaat. Ik heb al enige ervaring met een oudste kind in groep 8 en ook die heeft lang gekleuterd (december) en had altijd hoge scores maar nooit iets mee gedaan voor zover ik weet. Staar je niet te blind op de cito's maar blijf gewoon naar je kind kijken.
Ja klopt, hij zit nu een jaar op school, dat scheelt inderdaad een hoop met zomer of septemberleerlingen. Bedankt voor je reactie. Sociaal gezien gaat het heel goed, maar op de andere terreinen die je noemt (werkhouding, concentratie, motoriek) is er nog wel winst te behalen. Mijn doel is ook echt niet om hem te versnellen, dat is ook helemaal niet aan de orde, maar ik was gewoon benieuwd wat ze dan de komende 1,5 jaar wel met hem gaan doen. Ik ga het gesprek aan!
Bedankt! Wat ik wil dat school doet? Niks specifieks hoor, ik ben gewoon benieuwd wat ze met deze kinderen doen, waar het mee voor de wind lijkt te gaan. Ze hebben neem ik aan ook specifieke aandacht/opdrachten e.d. voor kinderen die wat trager gaan en ik neem aan ook voor de wat vlottere leerlingen. Bedankt voor de ervaring die je deelt over jouw oudste kind. Ik zie ook wel voordelen hoor van een oudere kleuter, die wat langer kan/mag kleuteren, hij zit heel goed in zijn vel en is sociaal-emotioneel sterk. Maar ik zie ook dat het kleuteren nog 1,5 jaar leuk moet blijven, dus daarom vraag ik het mij af. (Heb me zelf vroeger vreselijk verveeld tijdens vrijwel de hele basisschoolperiode, daardoor ben ik er waarschijnlijk ook veel mee bezig, dat wil ik echt voorkomen voor onze kids)
Dat hebben ze geprobeerd, toen zat hij in groep 0. Maar toen had meneer nog absoluut geen interesse in de toetsboekjes, haha. Dus geen vergelijkingsmateriaal.
Hier een december dochter die 2,5 jaar gaat kleuteren. Ze is nu 6 jaar. Ze had qua cito scores dit schooljaar al naar groep 3 gekund maar toch besloten om haar 2,5 jaar te laten kleuteren. Ze zou niet veel overhouden qua niveau. Ze heeft het nu nog steeds ontzettend naar haar zin in de kleuterklas. Ze is nu de een na oudste van de klas. Na de zomervakantie gaat ze naar groep 3. Afgelopen najaar heeft ze haarzelf het lezen aangeleerd. Ze is de enige van de klas die kan lezen. Op dit moment krijgt zij extra uitdaging. Samen met nog 5 kinderen zit ze in een plusgroepje. Dit groepje krijgt bv moeilijkere werkbladen. Maar ze hebben ook meer extra spelmateriaal in de klas. De juf heeft voor het plusgroepje stempelbladen gemaakt bij verschillende smartgames. Dit doen ze op de maandag. Per gehaalde level krijgen ze een stempel. Verder krijgt ze apart werk als woordjes stempelen bij plaatjes. Boekje voorlezen aan de juf. Moeilijkere kralenplank voorbeelden. Ze moet wel eens achter de computer om uitdagende oefeningen te doen. Ze wordt ook wel eens door een onderwijsassistent uit de klas gehaald om extra dingen te oefenen.
Onze dochter heeft de Cito ook gedaan (zit pas 4 maanden op school) en heeft ook deze hoge score behaalt. Ik heb er eigenlijk ook niet verder op door gevraagd. Ze is heel happy in de klas en speelt ook nog graag dus voor ons geen reden om er verder op door te gaan eigenlijk. Als herfstleerling, kleutert ze toch al relatief kort.
Ze hoeven niet persé 2,5 jaar te kleuteren als ze echt zo ver voor lopen. Moeten het sociaal emotioneel wel aankunnen om na 1,5 jaar naar groep 3 te gaan. Hier zijn ze sociaal-emotioneel niet zo snel, de jongste Is cognitief wel snel, zit in groep 2 en loopt qua niveau iets achter op groep 3, maar ze vermaakt zich prima op school, heeft het erg naar haar zin, dus we ondernemen geen actie en we zien volgend jaar wel. Dan gaan ze natuurlijk druk aan de slag met lezen maar dat kan ze al. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt.