N.a.v. het topic over hoeveel risico je wil nemen voor je droomhuis: welk(e) financiële risico('s) hebben jullie genomen met de aankoop van jullie eigen huis? Mijn man en ik zijn heel erg risicomijdend, ik ben benieuwd hoe dat bij jullie zit. Ik zal hieronder ook zelf reageren. 1) Werkloosheid: wat gebeurt er als één of beide personen werkloos worden? 2) Arbeidsongeschiktheid: wat gebeurt als één of beide personen arbeidsongeschikt worden? 3) Overlijden: wat gebeurt er als één van beide partners overlijdt? 4) Restschuldrisico. blijft er een restschuld over als je je huis nu moet verkopen (tegen een reële marktprijs)?
1. Dat redden we dan wel met ww en de ander evt extra werken. Ik zou bv altijd meer uren kunnen werken. 2. Zijn we voor verzekerd. 3. Dan komt er een paar ton vrij om de hypotheek zo goed als af te lossen en kan de overblijver in huis blijven. 4. Nee.
1: Zal minimaal effect hebben, ww is 70% van je salaris, dus die 30% achteruitgang, we zullen het merken , maar geen problemen krijgen. We werken alle twee in een heel gewild beroep, dus ik maak me ook geen zorgen om lang werkeloos te zijn. 2: Gebeurd niks, zijn verzekerd 3: Gebeurd niks, zijn verzekerd 4: Nee, hebben al veel afgelost en veel eigen vermogen erin gestopt
2 en 3 zijn verzekerd. 1 is niet verzekerd maar dat kunnen we altijd opvangen ( familie) en man heeft werk waarbij hij zomaar weer iets anders heeft ( branche en beroep wordt erg veel gevraagd en er is altijd tekort) 4 Nee zeker niet. We hebben al flink wat afgelost.
Ik zal zelf beginnen. 1) Als ik mijn baan verlies, kunnen we op het inkomen van mijn man alle lasten betalen. Als mijn man zijn baan verliest, kunnen we op mijn inkomen ook alle lasten betalen, ik zal dan wel moeten stoppen met de opname van ouderschapsverlof. We doen beiden redelijk specialistisch werk met goede werkgelegenheid. Als iemand werkloos wordt, is de kans op een vergelijkbare baan op korte termijn erg groot. 2) Als één van beiden arbeidsongeschikt wordt dan kunnen we de lasten blijven betalen (zie punt 1). Dus geen risico. 3) Overlijden: geen risico (zie ook weer punt 1). We hebben tevens een overlijdensrisicoverzekerd voor een bepaald deel van de hypotheek als extraatje als iemand overlijdt. 4) Bij verkoop zal er geen restschuld overblijven. Het enige risico dat wij dus lopen is dat we beiden werkloos worden en na 2 jaar WW nog geen werk gevonden hebben. Dan moeten we ons spaargeld aanspreken en daarna eventueel verkopen. Als we beiden arbeidsongeschikt worden dan geldt een vergelijkbare situatie, maar waarschijnlijk willen we dan ook niet meer in dit huis wonen (te groot). Bij verkoop zal er in ieder geval geen restschuld overblijven, dat is een fijne gedachte. Wij hebben dus erg weinig risico genomen.
We hebben gelukkig een lage hypotheek en bij wegvallen van een inkomen kunnen we de kosten nog makkelijk dragen. De hypotheek is laag, omdat we veel eigen vermogen in het huis hebben gestoken. Hierdoor ook geen restschuld als we verkopen.
1) ik raak in deze sector niet snel werkloos, man nog minder. We hebben NHG garantie op ons huis, waarmee dit risico in een noodgeval wordt gedekt; 2) voor verzekerd 3) verzekerd dmv levensverzekering, 90% vd schuld is daarmee gedekt 4) wij hebben hypotheek afgesloten op casco waarde vh huis. Daarna de volledige verbouwing en uitbouw zelf gefinancierd. De reële waarde zal zeker 50k hoger zijn dan de hypotheek (excl gespaard deel)
1: Ik ben sowieso al thuis 2: man heeft een verzekering daarvoor maar die keert wel pas na 1 jaar uit. Dit is financieel al geregeld. 3: beide hebben een verzekering daarvoor die het huis aflost. 4: ik denk het niet met deze huidige prijzen maar wie weet wanneer de bubbel knapt wel weer.
1) We hebben onze hypotheek afgesloten op enkel het salaris van mijn man (waren toen nog niet getrouwd), hij verdiende toen fors minder dan nu. Dus als 1 van ons z’n baan verliest: geen enkel probleem 2) Zelfde als bovenstaande 3) In feite zelfde als bovenstaande. Ook hebben we een overlijdensrisicoverzekering op mijn man, mocht hij komen te overleden wordt onze hypotheek voor het overgrote deel afbetaald 4) Zeker niet. Gekocht op het hoogtepunt van de crisis (onze eerste woning), woningen in de straat in minder goede staat zijn allemaal zó verkocht en tegen tientallen duizenden euro’s meer
1; bewust een huis gekocht dat zulke lage maandlasten heeft dat dat altijd wel op te brengen is (minder dan een gemiddeld huurhuis hier) 2; eigen zaak en beiden een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 3; onze beide levensverzekeringen lossen 95% van het huis af. 4; wederom een huis met een klein risico gekocht, daarbij in een jaar al meer als 50000 euro overwaarde geceeeerd.
1: man zal niet zo heel snel zonder werk komen en met ww redden we het ook. Hebben ook NHG 2 en 3 zijn verzekerd 4: We hebben ons huis in de absolute crisistijd gekocht dus ik verwacht dat niet.
1) Werkloosheid: wat gebeurt er als één of beide personen werkloos worden? Het staat op 1 iemand zijn salaris. Maar, als ik alleen zou werken zou ik de hypotheek niet kunnen betalen (of nouja de hypotheek wel, maar de rest niet haha) mijn man draagt alles wel in zn eentje. Ik werk niet. 2) Arbeidsongeschiktheid: wat gebeurt als één of beide personen arbeidsongeschikt worden? Dan ga ik werken, en afhankelijk of mijn man nog ander werk kan vinden, moet het huis in de verkoop. 3) Overlijden: wat gebeurt er als één van beide partners overlijdt? Als ik overlijd niks. Als hij overlijd word de hele hypotheek afbetaald. 4) Restschuldrisico. blijft er een restschuld over als je je huis nu moet verkopen (tegen een reële marktprijs)? Nee. De woning verkoopt voor meer dan aagekocht.
1: geen verzekering, dat is dan een nieuwe baan zoeken 2: geen verzekering, tzt kunnen we kijken wat we dan moeten doen. 3: verzekering, deel hypotheek zal worden afgelost. 4: restschuld tja dat risico heb je altijd, nu is de woning markt heel bizar, en zijn huizenprijzen heel hoog, dus als je nu koopt en de woning markt klapt in elkaar zit je met een flinke eventuele restschuld. maar hypotheken moeten tegenwoordig ook afgelost worden. dus de kans op een restschuld zou kleiner moeten worden. wij hebben een restschuld van ons vorige huis kunnen meefinancieren in een lening bij de bank.
1. Het huis is gekocht op (de helft van) één salaris, dus dat is prima. 2. Dit is ons grootste risico. Om de een of andere reden blijft mijn man, ZZP'er, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ik word er helemaal kriegel van. Ik kan de hypotheek prima zelf blijven betalen, maar toch. Als ik een keer ontslagen word en hij raakt arbeidsongeschikt, dan hebben we een probleem. 3. We hebben overlijdensrisicoverzekering. 4. Het huis is meer waard dan waarvoor we het gekocht hebben en we betalen de volledige hypotheek, dus we gaan geen restschuld overhouden.
1) Werkloosheid: gekocht op drdloon van mijn man die een vast contract heeft. Naar zijn beroep is veel vraag dus mocht hij zonder werk komen te zitten kan hij altijd ergens anders terecht. 2) Arbeidsongeschiktheid: daar voor is mijn man verzekerd. Zelf ben ik door een aangeboren hartafwijking afgekeurd. 3) Overlijden: als mijn man overlijd word het huis afbetaald. Als ik overlijd dan krijg hij ook een mooi bedrag. 4) Restschuldrisico. Een deel van de winst die we nu hebben bij het verkoop van ons huis gaat in het nieuwen huis waar door we niet het gehele bedrag financieren.
1 als mijn man werkloos word verwachten we dat hij snel een nieuwe baan heeft, hij is een verpleegkundige in de thuiszorg en in onze omgeving is veel vraag naar mannelijke verpleegkundigen niv4/5 2 zijn we niet voor verzekerd we zullen dan goed moeten bekijken hoe of wat. 3 wij hebben een overlijdensrisico verzekering 4 wij hebben ons huis voor een leuk gedeelte al afgelost en zijn nog elke maand een vast bedrag aan het aflossen tevens hebben we ons huis flink gerenoveerd waardoor de waarde van ons huis aanzienlijk is gestegen. Hierdoor zouden wij dus geen restschuld overhouden.
Voor 1,2 en 3 hebben wij een verzekering. Wat betreft de restschuld. Nee. Wij hebben al veel afgelost en deze huizen worden alleen maar meer waard, dus wat dat betreft zitten we goed. We gaan binnenkort wel verhuizen, maar zullen dan ook weer zo veel mogelijk in proberen te dekken.
1. Dan wordt het financieel iets krapper en zullen wij minder vaak op vakantie gaan. Echter is er in de branches waar wij werken een groot personeelstekort. 2. Onze werkgevers moeten volgens de cao een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor het personeel hebben, deze hebben ze ook dus dit is volledig ingedekt. 3. Dit is verzekerd, de gene die achterblijft kan dus minder gaan werken en met de kinderen in dit huis blijven wonen. 4. De huizen worden hier momenteel voor 2 ton boven de koopprijs destijds verkocht, dus in plaats van een restschuld zouden wij een leuk zakcentje extra hebben.