Graag jullie mening, advies, eigen ervaringen (uiteraard zijn we ook in gesprek bij een adviseur): We gaan onze hypotheek oversluiten. Hebben nu een heel groot deel bankspaar met 4,9% rente, maar nu de rente naar 1% gaat, is dit natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Onze woning is getaxeerd op 400k. Onze hypotheek 205k. Nu willen we de hypotheek oversluiten en één van de voorstellen is omzetten na 200k aflossingsvrije hypotheek (50% van de marktwaarde). Maar durf ik dat? Het voelt nog wat onwennig om bewust met 200k restschuld te blijven zitten. Is het verstandig? Alle meningen, adviezen en ervaringen zijn welkom. Dank!
Wij hebben bewust niks aflossingsvrij gedaan. Wij willen niet met een restschuld blijven zitten. Fijn dat alles aan het eind vd rit is afbetaald. Maar ja, het is net wat je zelf fijn vindt.
Wij hebben ook bewust juist niets aflossingsvrij en zien het aflossen van de hypotheek maar als sparen voor later. Maar inderdaad, net wat je kiest. Als je niets aflost heb je nu meer te besteden en later juist minder. Als je nu aflost heb je nu minder te besteden en later juist meer. Voor beide wat te zeggen.
Met de huidige rente zouden we ook een gedeelte aflossingsvrij doen. Wij hebben ook ruim 200k overwaarde en kijken rond naar een huis van 6-7 ton. Dan zouden we nog 4,5 ton aan hypotheek nodig hebben en daar durf ik wel de helft aflossingsvrij van te doen. Hebben we nu ook. We lossen wel extra af, maar dat doen we nu op het spaardeel en het annuitaire deel. Mogelijk dat we daarna doorgaan met extra aflossen op het aflossingsvrije deel. Zo niet dan sluiten we hem gewoon over als hij afloopt.
Wij kochten ooit een huis van bijna 5 ton, volledig aflossingsvrij. Inmiddels zijn we verhuisd (o.a. om naar een veel lager rentepercentage te gaan) en nu hebben we nog steeds een deel aflossingsvrij, maar wel minder. De rest in een spaarhypotheek. Ik vind het niet erg om nog een paar ton aflossingsvrij te hebben. Ook als we met pensioen zijn hebben we nog steeds een inkomen, weliswaar lager. En onze beide ouders overlijden ooit en dan erven we de hypotheekvrije huizen. Daar kunnen we ook een flink deel mee aflossen. En anders kunnen we altijd nog het huis verkopen toch? Ik maak me eigenlijk nooit zorgen om de toekomst,.wie dan leeft wie dan zorgt.
Je moet je met aflossingsvrij vooral realiseren dat je aan de aan van je looptijd dit dus wel af moet kunnen lossen. Dus daar moet je eigenlijk ook voor sparen. Dit is niet iets namelijk wat je nooit hoeft te betalen. Je hebt nu lagere lasten maar je moet het dus later wel op kunnen hoesten. Wij hebben bewust alles aflossen je weet nooit hoe het leven loopt en ook wel lekker als je straks met pensioen bent het gewoon klaar is.
Dat laatste he, stel dat...: als de nieuwe hypotheek afloopt, zijn we al wat ouder. Stel dat het dan moeilijk wordt om een hypotheek af te sluiten (bijv. door chronische ziekte oid), dan zit je wel met die schuld en zul je moeten verkopen toch?
Wij hebben geen aflossings vrije hypotheek, maar mijn vader heeft ruim 30 jaar geleden (toen het nog kon) een volledig aflossings vrije hypotheek genomen. Die heeft hij dus recent moeten oversluiten en dat is gelukt (mede doordat de woning inmiddels 4 keer zoveel waard is).
Onze maandlasten zullen straks met 600 euro pm naar beneden gaan. Ons kennende gaan we dit ook wel echt weg zetten om te sparen (naast het bedrag dat we nu al maandelijks sparen).
Ja. Ik ken een (ouder) stel die dit nu moeten doen. Maar die hadden hun volledige hypotheek aflossingsvrij. Het is een (in mijn ogen klein, maar wie ben ik) risico. Aan jullie om te bepalen of dat een acceptabel risico is. Persoonlijk vind ik het fijner om het in z’n geheel af te lossen, maar ik snap zeker dat jullie dit overwegen.
Wij hebben 1 derde deel aflossingsvrije hypotheek genomen toen we ons huis kochten 5 jaar terug. Inmiddels hebben we bijna 2 ton overwaarde, dus het risico is nog veel kleiner geworden. Daarnaast verwachten we wel een groot deel te kunnen aflossen dmv erfenissen tzt. Ik zie het niet als een heel groot probleem. Stel dat we geen nieuwe hypotheek kunnen afsluiten over 20 jaar en we moeten verkopen, dan zijn de kinderen ook de deur uit en zijn we misschien wel toe aan wat kleiners, dan hebben we in elk geval een heerlijke tijd gehad in een mooi huis.
Dan zou ik het lekker doen hoor. Wij hebben 50/50 afgesloten destijds. Helft spaar, helft aflossingsvrij. Volgende keer sluiten over naar geheel aflossingsvrij. Ons aflossingsvrije deel is bijna afgelost inmiddels namelijk. Wat wij op maandlasten besparen, sparen wij en lossen zo elk jaar 10.000 euro af op het aflosvrije deel. Super lage maandlasten voor ons.
Ligt toch aan welk deel aflossingsvrij je neemt? Wij hebben zo'n beperkt deel aflossingsvrij, dat als dat aan het einde van de streep over blijft, we echt wel zeker weten dat het huis dat zal opleveren. Maar het geeft ons nu wel net de ruimte dat we iets makkelijker kunnen leven. En wij hebben echt geen tophypotheek hoor, dus ook zonder aflossingsvrij kunnen we de hypotheek prima betalen, maar we gunnen ons in deze levensfase wat lucht. En het is niet dat je niet mág aflossen he. Dus wie weet doen we dat nog wel
Ik zou me over het risico niet zoveel zorgen maken. Persoonlijk wil ik zo een laag mogelijke hypo. Wij konden ook aflossingsvrij nemen maar dat hebben we dus niet gedaan. Ik vind het een prettig idee dat mijn schuld steeds lager wordt. Wij lossen ook extra af dus.onze lasten worden steeds lager.
Hier beide een goed pensioen en prima verzekerd voor overlijden en arbeidsongeschiktheid. Voor ons dus geen probleem om een gedeelte van onze hypotheek aflossingsvrij te nemen. Mijn mening: je leeft nu, dus de lagere maandlasten zijn iets waar je direct profijt van hebt. Natuurlijk moet je je verstand gebruiken, dus het is belangrijk om vooruit te kijken, maar ik kan geen zwaarwegende reden bedenken waarom ik een afgelost huis moet hebben als ik met pensioen ga. Mijn advies zou zijn om je persoonlijke situatie eens goed onder de loep te laten nemen door een financieel adviseur. Alle scenario's onderzoeken en doorspreken en op basis daarvan een beslissing nemen.
Als je zoveel overwaarde hebt kun je ook de bank vragen of ze wat aan de rente kunnen doen zonder direct over te sluiten en dus boeterente betalen. Dit is ons verteld door iemand van de bank zelf waar onze hypotheek loopt. Als onze hypotheek bijv 65% van de marktwaarde is kan de rente omlaag. Hoe het allemaal precies in elkaar steekt weet ik niet maar zou het eens navragen bij je hypotheekverstrekker. Je hebt dan iig een officieel taxatierapport nodig. Das een paar honderd euro maar als je rente daarmee omlaag kan heb je die er zo uit en goedkoper dan een boete betalen.
Mijn ouders zijn allebei oud en mankeren van alles. Er zit flinke overwaarde op de woning. Aan het einde van de looptijd van hun grotendeels aflossingsvrije hypotheek hebben ze gewoon een nieuwe hypotheek af kunnen sluiten.
Ja klopt, dat kan ook. Maar onze rente vast periode loopt af, dus we hoeven sowieso geen boete te betalen.
Ja maar het huis is veel meer waard dan de restschuld. Volledig aflossingsvrij zou ik niet doen, maar in ons geval zou het tegen die tijd gaan om max 20 procent. Dus dat is genoeg garantie voor de bank.