Als je kind voldoendes haalt voor methode gebonden toetsen, maar op cito's V/V- scoort...? Hoe moet ik dat dan interpreteren?
Dat jouw kind geen cito bestendig kind is Welkom tot de club! Vervelend he, cito is echt een bepaalde manier van vragen stellen, ik (en de juf ook) kijken echt naar de methode toetsen.
Methode toetst de behandelde stof in de les van afgelopen week/periode. Net zoals een proefwerk op middelbare school zeg maar, over hoofdstuk 1 uit je wiskunde boek. Is meer gericht op het toetsen of je de behandelde stof hebt begrepen. Cito toetst op een heel andere manier de algemene kennis en vaardigheid tav het vakgebied.
Een methode toets meet de stof die een kind de afgelopen periode heeft geleerd. Een cito toets meet meer dan dat. Cito meet vaardigheden als geheel, methode toets meet maar een klein stukje (nl. datgene wat net is behandeld). Bij cito zitten vaak ook enkele vragen van stof die nog niet aanbod is geweest om leerlingen te signaleren die wat extra’s aan kunnen. Dus verschil in resultaat tussen beide toetsen kan heel goed. Wel zaak voor de leerkracht om uit te zoeken waardoor er verschil is. Het kan zijn dat bepaalde stof wat langer geleden behandeld is bv nog niet op toepassingsniveau beheerst wordt, of dat het aan de vraagstelling ligt, etc.
Cito is ook maar een momentopname. Voelt een kind zich niet helemaal fit of is er iets gebeurd kan het resultaat ook flink beïnvloeden. Het wordt officieel alleen maar gebruikt voor het LVS, al hechten mensen er redelijk veel waarde aan om een of.andere reden. Nederlands onderwijs is enorm toetsgericht helaas..
Methode toetst vaardigheden die de afgelopen (korte) periode zijn geoefend. Daarbij lijkt de toets heel erg op het werk wat ze dagelijks in de klas doen (lay out, vraagstelling, soort opgave). Cito toetst in hoeverre een kind kan toepassen wat het in het afgelopen half jaar heeft geleerd. Daar komen hele andere vaardigheden bij kijken en kan dus ook een verschil opleveren in resultaat. Komt best vaak voor!
De citotoetsen vanaf groep 6 bepalen je middelbare schoolniveau (LVS). Als je goede cijfers haalt met de methodegebonden toetsen, maar matige of slechte cito's dan wordt het vmbo (waar zeker niks mis mee is, mijn dochter zit hierop en mijn zoon gaat hier ook naar toe).
Wat zegt de leerkracht? Het is wel erg jammer als er zon groot verschil tussen zit.. is dit altijd zo of nu een keer toevallig op een bepaald onderdeel..?
Het is niet zo heel spannend allemaal , het gaat namelijk over mijn zoon en schoolcarriere is zo ongeveer het laatste waar ik me druk om maak. Maar goed, hij is wel bezig met basisschool leerstof en moet dus blijkbaar ook cito's maken. Juffen zeggen, methode gebonden toetsen zijn goed, dus het gaat goed en ik moest de cito's maar gewoon negeren. Oke, maar waarom worden ze dan afgenomen , omdat het moet van inspectie of zo iets... Op school van mijn dochter wordt eigenlijk juist alleen maar over cito's gesproken, ik heb nog nooit vernomen hoe ze het op methode toetsen doet (er zal ook wel niet bijzonders over te melden zijn en in lijn met ). Tis nogal een contrast zeg maar, waarvan ik dus niet goed weet wat ik er van moet denken. Ik heb zelf het idee dat methode toetsen bij mijn zoon goed (genoeg) gaan omdat het 'klein' en overzichtelijke hoeveelheid is, die vrij vers in zijn (sterke!) geheugen ligt en er (letterlijk) herkenbaar uit ziet. Maar als je hem hetzelfde in een iets andere context vraagt dan snapt hij het niet meer. Hij leert meer trucjes dan dat hij het echt begrijpt, denk ik weleens... En tja, dan heb ik wel mijn bedenkingen bij het 'doorstomen' wat ze qua leerstof doen. Hij is eind groep 4 werkboeken aan het doen, maar heeft in januari bij E3 citotoets een V en V- gehaald, dus van beheersingsniveau lijkt nog geen sprake? Twee jaar geleden heeft hij een M3 citotoets gemaakt, ook met V/V- als resultaat, wat dat betreft blijft hij wel op zijn lijn zitten ... Binnenkort krijgt hij nieuwe IQ-test op school en daarna uitgebreid gesprek, dan kunnen we ook vast de didactische plannen voor toekomst bespreken. Bedankt voor jullie toelichting!
Je zou ook nog aan de juf kunnen vragen hoe de vaardigheidsscores van cito zijn. Die zetten ze in een grafiek en dan kan je zien of hij wel groei door maakt. Ook al heeft hij bv steeds een V, er kan wel sprake zijn van een stijgende lijn. Mijn dochter krijgt altijd de vaardigheidsscores en grafiekjes mee naar huis. En dan kan ik eigenlijk veel beter zien hoe het gaat. Soms zakt ze bv een niveau, maar heeft ze wel een stijgende lijn, alleen net niet stijgend genoeg om in hetzelfde niveau te blijven.
Persoonlijk zou ik me daar toch wel een beetje zorgen over maken.. Herkenbare stof blijft wel plakken, maar toepassen niet, zeg je. Dat is nogal belangrijk.. Heb je dat in t dagelijkse leven ook opgemerkt? Maar de juf vindt t niet zo interessant dus?
Hmm zo zwart wit is het niet. Veel kinderen weten precies wat er door cito gevraagd wordt maar klappen dicht bij zo'n (speciaal) toetsmoment of hebben moeite met de vraagstelling van cito. Hier vinden leerkrachten cito bij bepaalde kinderen ook niet interessant, zij laten zien dat ze alles prima aan kunnen maar zijn gewoon niet "citobestendig".
Ik maak me hier geen zorgen om, want zoals gezegd zijn schoolresultaten echt van ondergeschikt belang, in het dagelijks leven functioneert hij als een kleutertje die toevallig kan lezen en schrijven, maar veel moeite heeft om bepaalde dingen te begrijpen en verbanden te leggen, oorzaak-gevolg en generaliseren is moeizaam. Dit past allemaal binnen zijn beperkingen. Maar hij wordt snel overschat en ik weet dat school vaak 'sneller' met hem wil dan hij aankan, waardoor hij over zijn grenzen heen gaat (ieder dag 'marathon' lopen zeg maar...). Wat dat betreft passen die cito-resultaten wel bij de indruk die ik zelf van hem heb.
Euh nee, hij is 11 jaar, maar functioneert als een kleutertje en krijgt les op groep 4 niveau. Het werkt allemaal een beetje anders bij hem
Ohh.. ik snapte m al niet. Maar natuurlijk, je hebt maar 1 zoon. Zat niet goed op te letten. Dan slaan mijn antwoorden nergens op , sorry!!