hoe spruitjes klaarmaken?

Discussion in 'De lounge' started by Luuz, Nov 8, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Luuz

    Luuz VIP lid

    Aug 16, 2008
    23,842
    2,610
    113
    Hier
    Ik heb daarstraks in de supermarkt besloten om spruitjes te eten vanavond.. Maar heb dat nog nooit klaar gemaakt dus heb geen idee..

    hoe schil je die dingen? alleen de buitenste 'blaadjes' eraf? Dan koken.. Maar hoe lang ongeveer.. Wel handig om te weten zodat ik weet hoe laat ik het op moet zetten..

    het wordt stamppot spruitjes trouwens.. Ooit een keer gehad op mijn toenmalige werk en vond het zo onwijs lekker.. maarja, nu nog zelf maken :D
     
  2. taliaa

    taliaa VIP lid

    Mar 2, 2007
    16,066
    2,203
    113
    Brabant
    idd buitenste blaadjes eraf, kontje eraf en ik zet altijd een kruisje in het kontje (hahaha) zodat hij overal goed gaar wordt.
    Koken: ik dacht net zoiets als aardappels? anders even googlen. Ik kook ze wel altijd met wat zout.
     
  3. Luuz

    Luuz VIP lid

    Aug 16, 2008
    23,842
    2,610
    113
    Hier
    Oke bedankt:D eigenlijk best simpel dus haha..
    Ik gooi op aardappelen en groenten meestal zout als het op bord ligt aangezien ik voor Lenn zoutloos kook.. zal ze straks maar eens onder handen nemen :D
     
  4. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Kontje er idd af, buitenste blaadjes eraf.
    Dan in de snelkookpan met wat boter, nootmuskaat en koffiemelk.
    8 minuten laten sissen en ze zijn klaar :D
     
  5. one of kind

    one of kind VIP lid

    Feb 14, 2006
    22,149
    278
    83
    Wij doen ook altijd naderhand het zout erover.
    Kookt het ook minder lang ;)
     
  6. blondjuh

    blondjuh Fanatiek lid

    May 19, 2010
    1,215
    0
    0
    koken idd :D en als je er een stukje van een kontje bruin brood bij gooit dan heb je geen maagzuur vanavond
     
  7. adi

    adi Niet meer actief

    Ik kook ze zoals Taliaa zegt.

    Je kunt ze natuurlijk in een stampot verwerken.
    Ik doe als ze beetgaar zijn (niet te lang laten koken, want dan is het echt niet te vreten), uitgieten, boter in de pan, spruitjes erin, nootmoeskaat en peper erbij en een flinke scheut kookroom. Dan wordt het vanzelf een lekker romig sausje en de spruitjes worden ook lekkerder.

    mmm, ik heb er al zin in":)
     
  8. one of kind

    one of kind VIP lid

    Feb 14, 2006
    22,149
    278
    83
    Adi ik ook hahahhaa.
    Maar dat is voor morgen alhoewel ik er echt!!!!!!!!! zin op heb mmmmm.
     
  9. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    Jul 4, 2010
    13,212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Als je er spruitjes stamp van wilt maken kan je ze samen met je aardappels koken. Inderdaad kontje eraf en buitenste blaadjes. Eventueel heel grote spruitjes door de helft. De restjes gaan hier buiten de keukendeur op de grond voor de caafs & het konijn, ideaal van die stofzuigertjes!
     
  10. Cupcake

    Cupcake Bekend lid

    Aug 27, 2009
    555
    0
    0
    NULL
    NULL
    ow morgen eten wi ook spruiten.. Heb er weer zin in.

    Buitenste laag eraf , kontje eraf en een kruisje erin!

    Wat ook wel lekker is.. i.p.v. koken is de spruiten halveren en bakken met spekjes jummie
     
  11. Marnat

    Marnat VIP lid

    Aug 10, 2009
    29,821
    3
    38
    Female
    Medewerker Thuiszorg
    Groningen
    Koken met de aardappels.
    Als ze klaar zijn beetje koffiemelk en nootmuskaat , dan zit er geen scherpesmaak meer aan.

    Toevallig ga ik ze straks eten.
     
  12. lieselot84

    lieselot84 Fanatiek lid

    Oct 11, 2008
    4,362
    0
    36
    Adm. mw.
    Overijssel
    Ingrediënten

    1 kg aardappels
    2 zakken spruitjes panklaar (a 350 g)
    1 rookworst (250 g)
    3 kleine zoete appels (zak a 1 kg)
    2 theelepels kerriepoeder
    1 dl halfvolle melk
    50 g roomboter ongezouten (pakje a 250 g)

    Bereiden


    Aardappelen schillen, in kwarten snijden en in 15 min. gaarkoken, afgieten en terug in pan doen. Spruitjes in ruim water met snuf zout in 7 min. beetgaar koken en afgieten. Rookworst 2 min. in magnetron op 600 watt verwarmen, in plakken snijden. Aardappelen stampen met kerriepoeder, melk en boter. Op smaak brengen met zout en peper. Spruiten door puree grof stampen, zodat ze breken maar niet helemaal stuk gaan. Appel in blokjes snijden en samen met de worst door de stamppot scheppen.
     
  13. Miffy77

    Miffy77 Fanatiek lid

    Jan 9, 2009
    2,725
    3
    38
    Maastricht
    Ik kook ze met een heel klein beetje suiker, dan haal je de bittere smaak wat weg.

    Ik snij er trouwens ook kruisjes in aan de onderkant... Toen mijn vriend me dat een keer zag doen, vroeg hij "of dat iets katholieks was". DUHH!
     
  14. Kimi1

    Kimi1 Fanatiek lid

    Apr 17, 2010
    1,946
    54
    48
    spruitjes koken, als ze klaar zijn klontje boter en wat nootmuskaat heeeeeeeeeeeeerlijk! eet ze vandaag ook...
     
  15. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,158
    8,135
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Ik maak het altijd met ham en kaas uit de oven! hmmm

    enige nadeel is dat je huis naar de stront ruikt
     
  16. mama petra

    mama petra Actief lid

    Jan 7, 2009
    161
    0
    0
    Gestoomde spruitjes zijn ook erg lekker.
     
  17. willet

    willet Fanatiek lid

    Nov 2, 2009
    1,149
    0
    0
    Je zal ze inmiddels wel al op hebben, maar met een beetje kerriepoeder is het ook heel lekker.
    En als je dat ook al aan het kookwater toevoegt ruikt je huis ook niet zo naar stront :)
     
  18. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    En waren ze lekker? :D
     
  19. kwebbeltje

    kwebbeltje VIP lid

    Jul 13, 2005
    15,340
    1
    0
    Verpleegkundige
    Duitsland
    Hier worden ze ook altijd beetgaar gekookt. Dan spekjes bakken en de spruitjes gehalveerd even mee laten bakken...jumjum :D
     
  20. Luuz

    Luuz VIP lid

    Aug 16, 2008
    23,842
    2,610
    113
    Hier
    sorry wilde al eerder reageren maar kwam er niet van..
    wat een pokkewerk zeg haha.. sneed gelijk in mn duim dus begon al goed;) Heb ze gekookt met wat suiker.. koffiemelk en nootmuskaat heb ik niet in huis en suiker wel haha..

    maar zag hier lekkere tips voorbij komen.. heb ze opgeschreven dus kan komende weken genoeg uitproberen.. Lenn vond ze niet lekker en was onwijs blij dat mama met een potje spinazie aan kwam zetten haha..

    Het was heerlijk.. Dikke jus erover en wat rookworst.. Scheutje melk erbij.. jammie :D
     

Share This Page