Hoi hoi, Ik heb een vraagje. 2.5 jaar geleden ben ik in een burn out gekomen waaraan ik hormonale klachten overhield (PMS). Daarna zwanger geworden (HG zwangerschap) en uiteindelijk met 34 weken in de ziektewet(WGA) gekomen. Omdat ik 2 jaar niet meer aan mij uren kwam. T gaat nu met Duphaston (progesteron medicatie) een stuk beter en de PMS is aardig onder controle. Ik heb nog steeds migraine, voornamelijk in de 2e helft van mijn cyclus maar wel minder heftig. Waardoor ik er dus nu aan denk weer aan t werk te gaan. Omdat mijn klachten dus heel erg wisselen (cyclisch) zou ik graag een baan willen waarbij ik uren zelf in kan vullen zodat wanneer t niet goed gaat ik niet hoef te werken en ik zo mijn grenzen kan bewaken. Ik heb altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt en zou daar graag terug willen. Nu lijkt me t flexbureau wel een goede optie in mijn situatie: Voordelen: - kan zo beginnen (staan te springen om mensen) - kan zelf mijn diensten indelen via telefoon app (is t systeem daar) Nadelen: - geen vaste uren (maar nu ook nog deels uitkering dus voor opbouw niet erg). - geen vaste locatie (vraag me wel af of dit niet vervelend is. Heb nl geen idee van hoe dat is.) Mijn vraag aan jullie: zie ik dingen over het hoofd en hebben jullie ervaring met flexwerken en hoe bevalt dat? Ohja toevoeging: mijn burn out kwam niet door t werk. In combineerde fulltime baan met voltijds universitaire master.
Ik heb ervaring met flexwerken. Ze hadden mij zoveel nodig dat ik als ik wilde elke week 60 uur kon werken, ik werkte meer dan de vaste krachten. Dus dat ik geen vast inkomen had was geen enkel punt. Wat ik lastig vond was dat het soms lastig is om nee te zeggen als ze je vragen als iemand ziek is. Als ze dan echt iemand nodig hebben en je kunt eigenlijk wel maar had iets anders willen doen zegmaar, ik deed het dan vaak en ging uiteindelijk soms over mijn eigen grenzen heen, dat is iets om in de gaten te houden. Geen vaste locatie hebben vond ik niet erg. De mensen met wie je werkt moeten wel aan je wennen maar op een even moment kende ik alsnog iedereen op verschillende groepen en mensen ze mij ook.
Ik heb het een aantal maanden gedaan na mijn studie. Was op zoek naar een vaste baan maar dat ging niet zo snel, dus was dit een goede tussenoplossing. Ik werkte trouwens in de psychiatrie. Voordelen: - ik had nog geen ervaring dus voor mij was het een geweldige kans om bij verschillende instellingen een kijkje in de “keuken” te nemen. - ik werkte constant met andere collega’s en heb veel geleerd van hun ervaring en kennis. - ik werkte met verschillende doelgroepen qua patiënten en vond het heel leerzaam om te zien hoe verschillende stoornissen en ziektebeelden zich in de praktijk uiten. Nadelen: - de onzekerheid. Ik wist aan het begin van de week niet wanneer en of ik moest werken. - niks kunnen opbouwen omdat je telkens ergens anders werkt. - steeds weer nieuwe collega’s waarvan een groot deel het niet de moeite waard vond om te investeren in jou omdat de kans groot was dat ze je toch niet weer zouden zien. Het was voor mij een geweldige kans om ervaring op te doen maar ik ben ontzettend blij dat ik nu een vaste baan heb!
Ik hoopte juist dat er wat minder druk op ligt om te komen omdat de afstand tussen collegas groter is. Maar zo heb jij t dus niet ervaren. Ik wil in t begin eigenlijk graag maar 1 a 2 diensten in de week. Maar dat is dus iets om op te letten
Flexwerk moet je wel flink flexibel zijn. Voor mij met perfectionisme geen goede combinatie. Steeds over mijn eigen grenzen heen.
Ik had eigenlijk geen grote afstand tussen collega's, op een gegeven moment als je een paar dagen per week invalt ken je iedereen goed. Je moet echt heel goed je eigen grenzen aan kunnen geven.
Ik heb dat wel zo ervaren hoor. Tuurlijk, als je ergens vaker werkt dan wordt de afstand kleiner. Maar ik had vaak het gevoel dat ik een soort van “opvulling” was voor het personeelstekort. Daarnaast wordt er minder van je verwacht omdat je niet vast ergens werkt. Dat vond ik frustrerend op den duur. Ik kon zoveel meer maar kreeg daar de kans niet voor. Omdat je flexwerker bent heb je het idee dat je je moet bewijzen/flexibel moet zijn en dus maar alles moet doen wat je gevraagd wordt. Toch had ik geen moeite met mijn grenzen aangeven. Bepaalde patiënten hadden vrijheden en mochten onder begeleiding naar buiten. Als ik een patiënt niet kon peilen of er geen goed gevoel bij had ging ik niet met ze mee naar buiten, dat liet ik mooi over aan iemand van het vaste team die de patiënt wel kende.
Ik werk in de gehandicaptenzorg. Ooit begonnen via het flexbureau maar vrij snel een vaste baan op een groep. Voordelen: - eigen tijd/uren indelen - je ziet veel verschillende cliënten / collega's / groepen - je hebt geen bijkomende administratie / plannen schrijven ed. - er is voldoende werk - op een gegeven moment heb je wat vaste groepen waar je flext. Je leert de cliënten en collega's dan beter kennen. - het is erg afwisselend. Nadelen: - je moet inderdaad flexibel zijn. - je ziek moeten melden als flexer is lastig (want ze staan al slecht omdat ze jou al gevraagd hadden) - goed je grenzen bewaken om te voorkomen dat je teveel gaat werken - het zijn vaak kortere diensten (3/4 uurtjes de welbekende 'spitsuurtjes'). - lastig te combineren met kinderen. (Althans voor mij dan. Aangezien mijn man veel werkt en pas laat thuis is zit ik met oppas. Vaak werk je in de flex 's morgens vroeg of 's avonds) Ik denk dat het voor jou om op te bouwen goed te doen zal zijn. Je hebt ook nog geen randtaken op de groep als flexer. Qua uren zou ik me niet druk maken. Als ik bij ons kijk zie ik dat woongroepen vacatures niet opgevuld krijgen. Verder krijgen wij (dagbesteding) ook diensten niet opgevuld met flexers omdat die al werken. Er zijn er gewoonweg te weinig. Dagbesteding is altijd heel gewild om te werken, ook als flexer. Geen vaste locatie heb ik in mijn flextijd niet als vervelend ervaren. Ik heb juist veel geleerd, veel verschillende cliënten gezien. Veel collega's leren kennen waar ik later weer profijt van had. Verder is het gewoon fijn dat je met de cliënten bezig kunt zijn zonder in je achterhoofd met administratieve zaken bezig te zijn. Want dat is altijd lastig om in te plannen Als het voor mij niet moeilijk wat om het met privé te combineren zou ik zo weer voor het flexbureau willen gaan werken!
Dankje voor jullie reactie. Wat bedoelen diegene die dat aangeven met flexibel zijn? Waar ik wil gaan werken heb je een app waar de diensten in staan en je kan aangeven of je beschikbaar bent voor die dienst. Zo kan je dus je eigen uren bepalen wat mij juist een voordeel lijkt. Of bedoelen jullie op t werk zelf? Dat je je moet kunnen laten sturen? Ik heb zelf nooit als flex gewerkt maar natuurlijk wel met flexers gewerkt. Ik werkte met een complexe doelgroep waarbij t lastig was om met een flex te werken ook ivm veiligheid. Ik kan me voorstellen dat flexers zich niet altijd even welkom voelde bij ons. Dat is ook wel iets waar ik over nadenk als nadeel. Hebben jullie dat ook ervaren? Of ligt dat meer aan de doelgroep? Dat je niets kan toevoegen en echt kan bijdragen lijkt me ook lastig. Ik ben altijd eerste deskundige/persoonlijk begeleider geweest en daar veel voldoening uit gehaald. Maar ik hoop dat als ik mezelf voorheen dat ik hier nu even bewust niet voor kies ik dat ook los kan laten.
Wil je echt bij een flexbureau of bij een flexpool binnen een organisatie zelf? De flexpool binnen onze organisatie bied flexers een contract aan met een vast aantal uren. Ze kunnen dan zelf via de app bepalen welke diensten en groepen aannemen. Mijn ervaring op dit moment is dat er op elke groep wel problemen zijn en dat je dus op 1 of 2 groepen echt wel voldoende kunt ondersteunen!
Ik heb t over een flexpool zoals jij t nu beschrijft. Bij ons op t werk heette dat altijd flexbureau en was echt intern. Maar mogelijk dat binnen onze organisatie niet de juiste term gebruikt werd.
Natuurlijk kun je wel iets bijdragen! Mijn ervaring is dat flexers vaak met vragen/feedback komen, waar we als vast team iets aan hebben. Het werk zit er zo ingebakken en gaat voor ons automatisch. Juist fijn als een ander paar ogen eens meekijkt! T is maar net hoe je je opstelt als invaller. Waar woon je? Je kunt ook zo bij ons beginnen! Je werkt dan binnen 1 lokatie. 3 woningen waar je steeds werkt. En je kunt van te voren al ingeroosterd worden.. dus weet je waar je aan toe bent. Verder wil ik geen reclame maken hoor.....