Vandaag bij de opticien erachter gekomen dat dochter een probleem met haar ogen heeft. De spieren werken niet goed samen. Ze heeft dus geen + of - sterkte, dat is allemaal in orde. Het verklaard veel, ze klaagt over wazig zien, moeite met schakelen bij ver en dichtbij, lezen van letters, een soort waas en hoofdpijn/duizelingen. nu adviseert de opticien een bril en nu is wat ben gaan googlen lees ik dat dit waarschijnlijk een prisma bril is. Dochter wil geen bril maar heeft met testen ontdekt hoe fijn dit voor haar kijkt en heeft gewoon veel belemmeringen door haar ogen. We hebben een paar brillen mee en ze wil morgen beslissen en bestellen om zo snel mogelijk de bril te hebben. Ik lees echter ook op internet over gewenningen aan de prisma bril en dat dit het probleem wellicht nog erger maakt. Is dit iets om naar een oog arts te gaan? Wie heeft er toevallig ervaring? Voor ik een bril koop die genoeg kost en wellicht niet de oplossing is, hoor ik graag ervaringen als die er zijn.
Mijn zoontje heeft dit en de opticien adviseerde om eerst te proberen de ogen te trainen. Hij is ook optometrist en geeft zelf die trainingen. Dan leren ze met allerlei oefeningen om de coördinatie beter te krijgen. Bijv: met een balletje van de ene hand naar de andere hand gooien (met een boogje) en dan het hoofd stil houden en alleen met de ogen de bal volgen. En zo in totaal 8 sessies, eens per maand oefenen en nieuwe oefeningen aanleren en daarna thuis oefenen tot de volgende sessie. Als we klaar zijn met de training en hij heeft er alsnog last van dan moet hij wel een bril. Maar nu na 3 maanden lijkt hij er al minder last van te hebben.
Mijn dochter werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor de onderzoeken, via het consultatiebureau toen. (bleek een cilinder afwijking te zijn) Dat was de standaard procedure voor kinderen, in het ziekenhuis wordt uitgebreider gekeken dan wat een opticien kan. De jaarlijkse controles blijven ook in het ziekenhuis gebeuren op de oog-poli zo lang ze minderjarig is, we krijgen een bril recept mee als er iets verandert en dan bestellen we bij de plaatselijke opticien een nieuwe bril/glazen indien nodig. Edit: Ik heb zelf wel een prisma afwijking. De optometrist van de opticien stuurde mij daarvoor ook door naar het ziekenhuis, omdat zij de oorzaak niet kunnen achterhalen en het ziekenhuis daarin ook verder kijkt. Ik kreeg mijn bril wel als ruim volwassene, maar het kijkt echt heel erg veel rustiger met bril op.
Ik heb inmiddels al even gebeld met de opticien. Het blijkt een lichte verticale prisma te zijn. Omdat het een verticale is, is er geen andere optie dan een bril. Deze is nml niet te trainen volgens hun info. Een horizontale wel. De afwijking kan niet groter worden door de bril ( de spieren worden niet “lui” zeg maar). Ze hebben meerdere cliënten die ze behandelen met een bril. Ik ga er dus maar van uit dat hun info klopt.
Ja klopt. Op deze leeftijd zeker even langs de orthoptist voordat je met prisma’s begint, dat is niet iets voor een opticien. Want het is belangrijk om te weten waar die verticale afwijking vandaan komt. Is toch wel een beetje atypisch bij kinderen.
Dank Nelta! Hoe kom je daar? Via de huisarts? wat kunnen oorzaken zijn van het ontstaan van zo’n verticale prisma?
Ja via de huisarts, maar ze zitten ook wel buiten de ziekenhuizen. Dat is qua wachttijd waarschijnlijk interessanter, want de wachttijden zijn lang helaas. Iig in onze regio. Dat kan van alles zijn. Hebben ze haar ogen ook gedruppeld voor de sterkte? Dat vind ik ook wel passen bij haar klachten.
@jannanas Dit inderdaad. Bij ons in het dorp zitten 2 goede opticiens die beiden ook een orthoptist in dienst hebben. Dus informeer eens bij de betere opticien, niet een keten als Pearle ofzo. Verder geen verstand van/ervaring met prisma's maar dochter is vanaf haar 3e bij de orthoptist in het ziekenhuis onder behandeling geweest voor scheelzien (uiteindelijk ook geopereerd hieraan). Wij werden daar iets eerder dan gewoonlijk 'losgelaten' en mochten voortaan voor de controles naar de opticien omdat ze wisten dat we naar zo'n echt goede opticien gingen waar dus ook een orthoptist beschikbaar is indien nodig.
Ik heb een prisma bril. In de jaren is het bij mij minder geworden maar ik heb geen idee wat gebruikelijk is.
Ze hebben niet gedruppeld. Wat bedoel je precies met dat dat past bij haar klachten? Er zit ook een optometrist in deze opticien-praktijk. Daar is ze niet door behandeld.
Dat er een onderliggende sterkte kan zitten en daar kom je met druppelen achter en zou ik zeker uit willen sluiten bij haar. Ik geef liever een gewone bril, dan een prismabril, zeker bij kinderen. Ik zou niet naar de optometrist gaan, maar naar de orthoptist. Dat zijn de specialisten op het gebied van oogstand, oogbewegingen en samenwerking tussen de ogen.
Orthoptist gaan inderdaad zoals @nelta zegt. Die hebben veel meer gestudeerd in prisma’s en richtingsafwijkingen dan dat opticiens en optometristen hebben. Ik zou ook zeker kijken of er eerst een cylco refractie gedaan kan worden (de druppelmeting die Nelta ook noemde en uitgelegd heeft). Zonde als daar al wat uit komt en ze dat niet meenemen voordat ze meteen prisma’s gaan voorschrijven.
Helemaal duidelijk, dank! Ik ga maandag bellen voor hopelijk zsm een afspraak. Ze heeft er wel echt last van en zeker nu ze bij de opticien heeft gezien hoe haar zicht ook kan zijn ( beter dus!!) voelt het als zwaar.
Ik zou wel even de huisarts bellen en het uitleggen. (Ik ben bij de opticien geweest en daar kwam een prima uit als uitslag en ik wil graag een doorverwijzing voor de orthoptist). Vaak word er dan nog iets vergoed door de verzekering ipv rechtstreeks een afspraak maken bij het ziekenhuis hiervoor. En soms hebben huisartsen ook inzicht in de wachttijden
In het ziekenhuis wordt het altijd vergoed. Buiten het ziekenhuis helaas niet. Soms kun je het dan zelf declareren, maar niet altijd. Echt heel stom want het gaat om dezelfde zorg en dezelfde verrichtingcodes. Onze beroepsvereniging is er wel hard mee bezig, maar helaas een lang proces. En echt wel nodig, want in de ziekenhuizen kunnen we echt niet alle patiënten aan.
Ja helemaal mee eens. Dit zou ook mijn aanpak zijn. En ik zou ook verder willen weten of er idd echt een hoogteverschil is en waar dat dan vandaan komt. (En vind het wel bijzonder dat ze als opticien zomaar een verticaal prisma voorschrijft bij een kind zonder dat ze verder kijkt of doorverwijst voor verder onderzoek).
Opticiens moeten geen prisma’s voorschrijven. Niet als er niet eerder een prisma is geweest. Controleren ervan oke, maar niet voorschrijven. Zo heb ik dat ook geleerd op de opleiding. We moeten ze kunnen meten, kunnen controleren maar aanpassen of voorschrijven altijd eerst naar de orthoptist. Er zijn wel opticiens die een specifieke opleiding / training naast hun opticien diploma hebben gevolgd, die kunnen het wel maar vooral bij kleine kinderen zou ik dat alsnog nooit doen en het aan de ‘echte’ prisma specialisten over laten.
Je bedoelt waarschijnlijk de Haase methode. Daar is ook helemaal geen wetenschappelijke basis voor. Ik heb tijdens mijn opleiding een bijbaantje gehad bij een opticien die dit deed, maar dat was allemaal toch een beetje vaag.