Hoi, Mijn vriend zijn contract werd niet verlengt per 1 juni en is dus gaan solliciteren. De eerste 2 weken van mei had hij verlof op genomen omdat wij gingen verhuizen. Op 2 mei werd hij gebeld dat hij per direct ergens kon beginnen met werken, heeft dus ijn verlof gelijk laten vallen en aan de slag gegaan. Echter heeft hij bij zijn nieuwe werkgever een oproepcontract en hebben ze hem gezegd dat als hij bijna tot niet diensten weigert hij kan rekenen op fulltime inzet. En dit gebeurd nu dus al. Nu is het geval dat hij deze maand, na zijn vakantie nog 7 diensten staat ingeroosterd op zijn nieuwe werk. Daarvan heeft hij er zelf al 2 geregeld dat een collega het van hem overneemt. Waarvan hij er 2 diensten wel kan werken ( dan werkt ie wel 7 dagen achter elkaar maar goed. En de andere 2 diensten krijgt hij niet geregeld. Hiervoor heeft hij dus aan zijn manager gevraagd of die het voor hem op kan lossen. Maar deze geeft aan dat hij het vervelend vind dat hij hem die vraag stelt en dat hij het zelf moet oplossen . Echter heeft hij een 16 urig contract daar, en hoeft dus maar 64 uur per maand te werken officieel gezien. Nu hebben ze van de vakantie die hij heeft genomen al 52,5 uur aan verlofuren weggestreept. Dus dan zou je 2 diensten overhouden die hij nog officieel moet werken. Kan hij weigeren zijn overuren te gaan werken? Of moet hij ook zijn overuren vervanging zoeken?
Als hij daar gewoon in dienst is, zal hij daar gewoon nog moeten werken en duidelijk af moeten spreken dat hij vakantie op wilt nemen en maximaal nog zijn contract uren kan werken. Maar waar je voor in dienst bent (16 uur) zal hij toch moeten werken.
Ja hij heeft volgens zijn verlof al 53,5 uur opgenomen. Dus dan zal hij nog 16 uur moeten werken deze maand. Dat wilt hij ook, alleen kan hij zijn overuren die ze hem hebben ingepland niet werken.
Ik vind het vreemd dat ze hem verplichten om overuren te werken, terwijl hij zijn contracturen gewoon werkt. Hij gaat daar toch al weg dus ik zou persoonlijk gewoon weigeren. Wat willen ze doen, hem ontslaan
het lijkt me dat ze gewerkte uren hoe dan ook uit zullen moeten betalen, wil je het zeker weten dan zou ik het juridisch loket bellen voor advies. ik zou mijn nieuwe baan overgens hoe dan ook belangrijker vinden en de oude baas zeggen het jammer te vinden dat ze zo moeilijk doen, en enkel nog je contracturen te werken en geen uur meer,
Dat lijkt me niet! Je hebt recht op je salaris van je gewerkte dagen. Door werkweigering mogen ze je geloof ik wel ontslaan maar je salaris van gewerkte uren (dus je contracturen) moeten ze gewoon uitbetalen.
Je verhaal is ietwat warrig, dus ik hoop dat ik het goed heb begrepen. Enerzijds is het heel vervelend dat de huidige, bijna ex-werkgever, op zijn strepen gaat staan en gewoon eist dat je vriend zijn ingeroosterde diensten moet gaan werken. Anderzijds is het van je vriend ook niet heel handig om er geen rekening mee te houden bij zijn nieuwe werkgever. Hij had direct moeten aangeven dat hij nog tot en met 1 juni in dienst is bij een ander bedrijf en dat hij op bepaalde dagen in mei helaas niet zal kunnen werken ivm de verplichting richting zijn oud-werkgever. Het is voor toekomstige goede referenties ook niet heel handig om nu gewoon te zeggen "stik dr mar in" tegen de oud-werkgever.
Officieel zou hij geen overuren hoeven te draaien. Maar ik weet niet wat voor baan hij nu heeft. Als er op zijn aanwezigheid gerekend wordt en er kan geen vervanging geregeld worden, vindt ik het niet netjes naar zijn oude werkgever toe om dan maar niet te gaan werken. Dus solidairiteit vs principes.