Vanaf welke klas kreeg je kind regelmatig (1x per week, 1x per 2 weken, 1x per maand) huiswerk mee, bijvoorbeeld een blaadje taal of rekenen? Dan bedoel ik niet extra taken, om je kind op niveau te krijgen, maar standaard huiswerk, wat de hele klas mee krijgt. Ik ben wat scholen aan het vergelijken en bij één school krijgen ze vanaf groep 6 huiswerk mee, bij een andere school al vanaf groep 3! Groep 3: Elke dag 5 minuten samen lezen met papa of mama (advies, niet verplicht). Groep 4: 1x per week een blaadje rekenen en een blaadje (technisch) lezen. Groep 5 en 6: 1x per week een blaadje rekenen, lezen en spelling Daarna ongeveer gelijk aan de andere scholen. Ik heb geen idee wat normaal is, maar is dit niet heel erg vroeg?
Even een paar scholen hier op een rijtje... Zo veel verschil!!! School 1: Vanaf groep 4 (PC) School 2: Vanaf groep 6 (OBS) School 3: Vanaf groep 7 (RK) School 4: Vanaf groep 4 (OBS) School 5: Vanaf groep 6 (RK)
Hier nog geen basisschoolleeftijd maar bij kennissen van ons krijgen de kinderen al huiswerk vanaf groep 1. Woordenschat uitbreiden en zelfs in groep 2 al opdrachten met woordjes lezen. Vooral in de vakantieperiodes volgens mij maar niet alleen voor de kinderen die achterlopen. Ik stond er wel van te kijken, wij kregen destijds pas huiswerk vanaf groep 6 of 7. Maar de kinderen vinden het hartstikke leuk.
Hmm hier vanaf groep 3. Maar... Wel op groep 3 niveau dus.. Buurmeisje moest vorig jaar met enige regelmaat huiswerk maken voordat ze mocht spelen. Vak stond ze dan een kwartier later alsnog op de stoep
Hier vanaf groep 5. Dat is dan geschiedenis, aardrijkskunde, biologie. Dit is ongeveer 1 x in de twee weken. Ze krijgen een blad mee met een samenvatting en wat vragen. Ze hebben een week de tijd om het te leren en dan hebben ze een toets op school. Als je dit elke avond even doorneemt is het niet meer dan 5 min. werk. Ik heb wel een gemakkelijke leerder en dat scheelt heel veel. Verder moeten ze nu elke week een tafel goed leren.
Hier een heel ander schooltype. Het is OBS, en volgt een methode die ze Natuurlijk Leren noemen. Geen vast omlijnde groepen, maar een onderbouw (voor kinderen van 4 tot 7 jaar) en een bovenbouw (van 8 tot 12 jaar). Zoon zit in de onderbouw, is 5 jaar, en heeft nog nooit huiswerk mee gehad. Ik denk dus dat ze dit ook niet doen in de onderbouw, maar vanaf 8 jaar wel. Overigens oefenen wij thuis toch wel met lezen en rekenen, omdat zoon dit ontzettend leuk vindt en graag doet. Maar hij moet niks.
Hier in BE begint huiswerk standaard vanaf het eerste leerjaar (vertaald naar NL: groep 3). Echte "standaardregels" zijn er niet, maar meestal gaat het dan om taal en rekenen. Dagelijks minimum een kwartier oefenen op lezen en daarnaast ook een aantal keer per week rekenen. En soms een test voorbereiden voor Wereldoriëntatie (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie in 1 vak). Stilaan wordt dat pakket altijd zwaarder. In 't eerste en tweede leerjaar geven ze bijvoorbeeld (naast lezen) meestal enkel op maandag, dinsdag en donderdag huiswerk mee. Vanaf het derde leerjaar (groep 5) komt daar meestal ook de woensdag bij. En vanaf 't vierde à vijfde leerjaar (groep 6 à 7) is het dagelijks en komt er Frans bij. En naar 't 6de leerjaar toe wordt er toch echt wel verwacht dat de leerlingen na school daar een uur mee bezig zijn (lessen leren, huistaken maken). Dit in voorbereiding op de middelbare school. De woensdagen zijn hier maar een halve dag (tot 12 uur), vandaar dat er in begin - de eerste jaren - dan geen huiswerk wordt gegeven. Op andere dagen is er les tot half 4 à 4 uur. Veel verjaardagsfeestjes en hobby's zijn hier ook op woensdag of tijdens het weekend. Als het echt te zwaar is voor een kind, kunnen de ouders uiteraard wel een nota schrijven aan de leerkracht. Een kind uit het eerste leerjaar hoort bijvoorbeeld geen uur per dag aan zijn huiswerk bezig te zijn. Dan is het teken dat er echt wel iets mis is en dat de stof opnieuw moet uitgelegd worden of dat er verder moet gekeken worden. Ik heb ook nooit anders geweten dan dat ik vanaf 't eerste leerjaar huiswerk moest maken en gaandeweg ook lessen moest leren. Tijdens de vakanties is er overigens mogelijkheid tot vakantieblaadjes, maar dit is niet verplicht. Echter bij "zwakkere leerlingen" proberen ze dat wel meer en meer te stimuleren. Zeker in de grote vakantie (die hier 2 maanden duurt) is er anders veel terugval en kunnen ze soms hele stukken opnieuw beginnen uit te leggen. Of heb je kinderen die 2 maanden geen boek vastnemen en nog nauwelijks kunnen lezen. Sommige scholen werken overigens ook met blokken van "magjes" en "moetjes". Dan krijgen de kinderen oefeningen mee. Het ene deel moet af zijn tegen een afgesproken datum - bijvoorbeeld de week erop. Voor leerlingen die verder willen oefenen, die te snel klaar zijn, die het graag doen, ... zijn er dan extra oefeningen (vaak iets moeilijkere) die af mogen.
Kinderen moeten de kans krijgen om kind te zijn. (Samen) spelen hoort daar dan bij, maar een kwartier per dag iets aan school doen is juist heel goed. Of dat nou samen een verhaal lezen is (bedtijd?) of rekenen (sommetjes oefenen tijdens het eten) dat maakt niet uit. Met mijn 2 voorbeelden wil iK duidelijk maken dat huiswerk ook spelenderwijs kan worden aangeboden, en dat is denk ik t belangrijkste, dat kinderen blijven spelen!
Hier in Duitsland krijgen de kinderen standaard vanaf de 1e klas (groep 3) huiswerk mee. In het eerste jaar zo'n 10 tot 20 minuten wat aan het einde van het jaar al oploopt tot een uur. Mijn oudste begint in Oktober als het goed is op een internationale school en daar krijgen ze vanaf Kindergarten 3 huiswerk mee. Dat is dan 10 minuten. Vanaf Grade 1 krijgen ze dan 10 minuten tot een half uur.
Er zit in Nederland dus veel verschil in maar dat zit ook in de schooltijden. Mijn dochter heeft volgend jaar 4 dagen van 8:30 tot 15:15 en 1 tot 12:15. Het zoontje van een vriendin van mij heeft 3 dagen van 8:30 tot 14:30 en 2 dagen tot 12:30. Mijn dochter heeft wel een kwartier langer middagpauze. Allebei voor alle klassen deze tijden. Dan heeft de zoon van mijn vriendin een stuk meer tijd om huiswerk te maken