Onze dochter wordt in januari 7. Al vanaf peuterleeftijd heeft zij een voorsprong (daar is ze op getest), met name op het gebied van taal. Citoscores zijn allen op beide gebieden 1+. Ze heeft echter wel 2.5 jaar gekleuterd (ivm sociaal-emotioneel niveau) en is dus net in groep 3 begonnen. Ze leest boeken Avi 5/6 en hoger, heeft vrije keuze in de bieb en volgt de zon-lijn in de klas. Bij leesinstructies doet ze niet mee maar krijgt ander werk/leeswerk. Nu is ze afgelopen week getest op rekenen en scoort 1 op M3 niveau, ze gaan haar deze week testen op E3 niveau middels een digitale test. Mogelijk willen ze haar op het gebied van rekenen ook extra werk gaan bieden. Eventueel is een overstap naar groep 4 ook niet ondenkbaar. Dit alles moet duidelijker vorm gaan krijgen en geregeld zijn rond de herfstvakantie. (ng een week of 5 dus). Maar zelf vind ik het allemaal erg moeilijk, ze is nog altijd best speels. Ze heeft vriendjes in 3 en in 4, dus dat maakt niet zoveel uit (zat vorig jaar in combinatie klas 2/3, vandaar). Mij staat iets bij dat het niet erg verstandig is om groep 3 over te slaan? Ik ben ok deels bang dat als ze dadelijk op taal- en rekengebied aangepast aanbod gaat krijgen ze ook buiten de groep komt te staan omdat zij dan veel ander werk zit te doen, maar of ze groep 4 aan zou kunnen....???? Heeft iemand hier ervaring mee of kan iemand mij meer vertellen over wat we eventueel allemaal nog meer mee moeten nemen in de overwegingen? Moeten we haar buiten school om mischien nog laten testen (iq e.d.) of is dat allemaal niet nodig? Kan dat überhaupt en heeft het meerwaarde? Maak me toch zorgen... Bedankt alvast
Is het geen idee om 3 en 4 in één jaar te doen? Dus dat ze naast het werk van groep 3, ook werkjes uit groep 4 krijgt? Dan zou ze volgend jaar eventueel door kunnen stromen naar groep 5, maar slaat ze niet heel groep 3 over..
kom en kijken naar mijn topic versnelde kinderen. mijn zoon kreeg in gr2 eigen lijn en daar aan eind deed hij gr3 cito's en scoorde helemaal goed. hij heeft daarna in gr4 geplaatst. nu zit hij in gr5. alleen aan elkaar schrijven was niet goed(hij mag van school met blokletters schrijven en vorig jaar kreeg schrijf boekjes van gr3 midden met aan elkaar letters, dat haalde hij nu ook grotendeels in) hij krijgt ook verrijking. sociale en emotionele ontwikkeling kan ook gemeten worden door een deskundige. mijn zoon is een extrem aanpassend kind. zijn gedrag was jong bij de kleuters, maar als hij alleen met de juf was was hij totaal ander kind en ander nivoo. hij heeft dus gr3 nooit gedaan en dat ook nooit gemist als je het hem vraagt! ik vond van gr1 naar gr3 echt NOT done. maar een keuze tussen gr3 en gr4 was niet zo erg. omdat speeltijd en vrijheid niet anders is bij gr4 en gr3. Maar we hadden dus geen gr2-3 samen.
Ik weet niet waarom het niet verstandig zou zijn om groep 3 over te slaan? Ze moeten kijken waar hiaten zitten maar dat moet bij elk leerjaar overslaan denk ik. Misschien dat er wel veel geautomatiseerd wordt in groep 3, maar dat is in groep 4 ook. Een iq test lijkt me niet zo veel toevoegen maar didactisch doortoetsen wel. Dat zijn ze nu aan het doen. Als ze al vriendinnetjes heeft in groep is ze daar dus denk ik sociaal ook aan toe? Waarin vind je haar te speels? Kinderen in groep 4 zijn toch ook speels? Mijn dochter van 8 zit in groep 7 en is ook nog erg speels.... Je kan wat Shaddixxx zegt vanuit groep 3 een versnelling voorbereiden. Andersom kan ook, in groep 4 de hiaten wegwerken. Dat is wat mijn dochter heeft gedaan. Die is na de herfstvakantie van 5 naar 6 versneld en heeft in 6 een paar hiaatjes weggewerkt. Ik zou de resultaten van het doortoetsen even afwachten.
Lastig is dat hè? Hoe zit het met schrijven, kan ze alle schrijfletters al? Mijn jongste loopt ook voor, weet nog niet exact hoeveel, alleen dat ze op M4 niveau zit qua lezen ongeveer en met monopoly geld wisselen enzo snapt ze al best goed . Ze zit nu 2 weken in groep 3 en ik denk dat ze er de komende 2 weken mee aan de slag gaan, deze week is het kennismakingsgesprek. Maar alle schrijfletters moet ze dus nog leren (ze heeft er nu 4 gehad), en leren aan elkaar te schrijven (dat doen ze hier eind groep 3). Daarbij kan ze het emotioneel echt niet aan een klas over te slaan, dat is gewoon echt geen optie voor haar. Maar ook wat betreft het schrijven zou ik dat ook niet willen, al zullen ze daar vast wel een oplossing voor hebben. Ze heeft in de klas een vriendinnetje die ook voorloopt, ik hoop en denk dat ze samen kunnen gaan werken. Over buiten school laten testen, ik denk daar zelf helemaal niet aan. Ze zit lekker in haar vel en heeft het naar haar zin op school, dan vind ik het prima. Ze heeft wel een gebruiksaanwijzing soms, erg gevoelig en soms sociaal onhandig, maar we merken dat ze daar steeds beter mee leert omgaan. Wij en zij ondervinden daar geen problemen mee.
maar als het goed is vragen ze niet echt aan de ouders. we hadden niet veel te zeggen over de beslissing van versnellen. ze hebben wel tijd genomen om ons goed uit te leggen waarom en hoe.
Hier had ik nog niet aan gedacht...ben alleen een beetje bang dat ze dan en niet bij groep 3 hoort maar ook niet bij 4. Dat ze echt tussen gaat hangen zeg maar...
Ook dit was mij niet bekend. Hoe testen ze zoiets? Ik noem mijn dochter speels, omdat ze zelf aangeeft dat ze het spelen van groep 2 mist en omdat ze misschien niet de beste concentratie-boog aan kan houden die misschien noodzakelijk is. Ze is dromerig en vindt iets al snel lang duren bijvoorbeeld. Iq test of buitenschools testen zal ik dan maar uit mijn hoofd zetten en er op vertrouwen dat ze op school weten wat ze doen. Wij worden wel erg betrokken bij het hele proces, ze houden ons op de hoogte en wij hun als dat nodig is. Schrijfletters kan ze overigens nog niet, ze pikt dat heel snel op en heeft een prima fijne motoriek daarvoor. Ze schrijft veel in blokletters nog maar interesseert zich dus wel in de schrijfletters, ze heeft er nu 6 ofzo gehad.
Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring, heb ooit groep 4 overgeslagen. In de klas zat ik altijd met extra werk, ook daarna nog trouwens toen ik dus al in groep 5 zat. Sociaal gezien is het niet het beste voor me geweest en mijn moeder heeft er om die reden ook altijd haar twijfels over blijven houden. Ik was ook te speels, kon het goed vinden met de kinderen uit mijn eigen klas maar werd in de nieuwe klas het rare, kleine buitenbeentje. Dit hoeft natuurlijk niet elk kind te overkomen, maar let daar goed op. Laat haar desnoods af en toe een dagje proberen in de andere klas, kijk hoe ze meekomt, of ze zich op haar gemak voelt of zich snel mengt met de andere kinderen. Voor mij heeft het echt jarenlang doorgespeeld dat ik me niet altijd fijn voelde in de groep en ondanks dat hield ik wel nog steeds extra werk.
Bedankt voor jouw licht op het geheel, vervelend dat je het zo hebt ervaren. Dat is ook precies waar ik dus angst voor heb, wat doet het met haar als het zo ver zou gaan komen...zij kan weinig mening geven, ze (wij ook niet echt eigenlijk) weet niet wat het allemaal inhoudt en wat de gevolgen zijn.
Vandaar dat ik je aanraad om eens met de school te bespreken of er niet iets van 'wendagen' mogelijk zijn. En dan heel goed je kind observeren en luisteren, kijken hoe ze 's middags uit school komt, vrolijk is enz. Je zegt dat ze al vriendjes heeft in de andere klas, dus dan zou ik er zelf wel vertrouwen in hebben.
voor concentratie boog hebben ze andere testen die bij de cognitieve ontwikkeling horen. emoties en sociale, dat gaat met tekeningen en fotos en vragen voor zover ik weet. bijvoorbeeld een tekening, 3 mensen staan er op met een doos op de tafel. er staat wat, de een van die personen denkt iets en je moet raden wat de andere zouden kunnen denken of wat de relatie is tussen die 2 mensen. zoiets. emoties op de gezichten van fotos raden/herkennen. sociale toestanden die een oplossing nodig hebben. zoontje moest het uitleggen wat er aan de gang is, hoe iemand voelt of wat ie zou kunnen doen, denken, zeggen (dus iets lezen/bekijken en vragen beantwoorden) etc. ze meten ze de inlevingsvermogens, executieve vaardigheden etc. ik heb het zelf niet gezien. zo een deskundige kijkt ook elke keer weer zelfs naar de creativiteit,fantasie etc. dan maakt hij tekeningen, hij heeft dan een opdracht(een boom zoals het is, een fantasie boom etc tekenen). en ze praten er over. ze kunnen ook doortoetsen en kijken waar een kind is qua leerstof. of er gaten zijn in zijn kennis. ze kunnen dus van alles meten, weten en niets staat natuurlijk nog vast. maar zo weet de juf meer en weet hoe ze met hem om moet gaan. wat hij nodig heeft. dat alles zou bij jouw kind niet eens nodig zijn. maar als je heel erg twijfelt kan dus van alles ingezet worden. dat alles geldt ook voor de kinderen die achterstand hebben. de juf en de ouders kunnen de zaken vaak heel goed inschatten. maar onderzoekuitslagen, conclusies zeer verrassend zijn. de school betrok ons ook in t proces, maar gr2 was nooit een optie waar meeste van zijn leeftijdgenoten nog in zaten bijvrbeeld. en vrij snel was het duidelijk dat gr 3 ook geen optie was nadat hij de citos van gr3 maakte. geen hiaten, geen gaten in zijn kennis. dus er werd over zijn verrijking gepraat voor in gr4. hij zou snel in depressie raken als hij naar gr3 zou moeten gaan waar de klas I - k 'ik' leren lezen... ik vind zijn versnelling nog steeds oneerlijk. hij is er gelukkig wel blij mee. dat is belangrijk natuurlijk. HB deskundige die het advies gaf heeft eigenlijk meer met hem gepraat en afspraken gemaakt dan met ons.
Bedankt voor je uitgebreide en heldere antwoord. Het is allemaal zo lastig, vandaag heb ik haar huilend naar school gebracht (zij huilde, ikke niet) omdat ze bij mij wilde blijven en het werken in de schriften saai vindt. De testen vindt ze lang duren.... Vorig jaar heeft ze in het begin van het schooljaar ook zo'n dip gehad en op basis daarvan wordt dan al gauw geroepen dat ze sociaal emotioneel nog klein is. Mijn mening over die tranen is niet hetzelfde als die van de juffen, maar vind het vooral vervelend dat ze verdrietig is en niet lekker in haar vel lijkt te zitten. Ik zou graag zien dat ze eens op school de moeite zouden nemen om echt met haar te praten, ik heb de indruk dat ze in dat opzicht wordt overgeslagen. Ze is ook erg terughoudend in het aangeven van dingen waar ze tegenaan loopt, ze zal niet zeggen dat ze zich verveelt of dat ze iets al kan ofzo, ze is niet zo streberig.
o maar toetsen maken en in boekjes werken moet ze nog leren! dat leert ze wel sneller dan je verwacht! veel kinderen in begin gr3 klagen hierover. maar ze leren binnen 2 maanden als een routine. maakt niet uit gr4 of gr3.zoontje heeft het in gr4 geleerd. ze kan ook na kerstvakantie naar gr4, eerst basis van werken en werkhouding zelfstandig werken leren(daar moet de juf wel inzet doen) daarna op eigen nivoo leren. ze moeten wel kijken wat haar leernivoo is. misschien wel eindgr3 nivoo zit ze? dan hoeft ze natuurlijk niet te versnellen. technisch lezen kan wel heel hoog zijn, dat is niet zo bepalend voor versnelling. Bij ons lezen ze alle groepen door elkaar op eigen leesnivoo. zoontje had ook gr5 kindjes in zijn groep vorig jaar.
Vandaag heeft ze schijnbaar weer een rekentest gehad, ben benieuwd. Ze zei er niet veel over (was bij het overblijven, dus heel druk). Vanmiddag na school nog maar eens vragen. De juf zei wel dat ze hard werkt, goed doorwerkt en oplet. Verder moeten we het dan maar even afwachten.
Mijn dochter loopt kwa leren erg voor. Sociaal emotioneel echt nog op haar leeftijd. Ze is vorige week 9 geworden en zit in groep 6. Rekenen doet ze niveau groep 7 en taal niveau groep 7. Lezen hoogste niveau. Dit al vanaf dag een in groep 3. Zien is kunnen. Halve wegen groep 3 kon ze vloeiend lezen niveau groep 4, rekenen inc keer sommen en eind groep 4 was ze strond vervelend omdat alles te makkelijk was. Toch is overslaan geen optie. Ze zou dan 10 zijn ipv 11 op de middelbare school en dit zou denk ik emotioneel een zware tik worden. Ze loopt kwa ontwikkeling met alles voor. Fietsen zonder zijwieltjes met 2,5 jaar. Skeeleren met haar 3 ETC. Het is dus niet alleen op school. Ik ben van mening dat niet alleen.score telt maar ook zeker haar doen en laten. Ik denk dat als mijn dochter nu in groep 7 geplaatst zou worden ze erg onzeker gaat worden. School geeft haar aangepast huiswerk, extra moeilijke werkjes op school en leest dikke boeken niet normaal. Genoeg uitdaging en dat werkt ook Scores rapport groep 3 waren eerste kwartaal Lezen m3 kaart 1+2 A 2e rapport e3 kaart 1+2+3 score A Rekenen en wiskunde ( toetsen) m3 totaal, A+ Rapport 2 E3, score A Groep 4 werd m4 ook A en A+ Rapport 1 zat ze al op E5 met score A Rapport 2 E6, score A Groep 5 verder gegaan met E6 Scores waren A + dus extra werk Daarna op P?? Wat dat is weet ik niet Nu in groep 6 krijgt ze werk groep 7 en 8. Rekenen blijft ze ook hoog. Ook altijd wel een klas hoger en dan nog A + Echt verschil met zoontje die nu 2e jaar groep 3 doet en nog niet kan lezen. Waarschijnlijk zware dyslexie er ook nog bij
krijgt ze werk van een groep verder? dat doen ze dus niet bij ons. dat kan wel bij een montesorrie school bijvrbeeld. daar kijken ze niet naar de leeftijd maar gewoon wat het kind kan leren. en ze kunnen met oudere kinderen in werkgroepje zitten. per vak verschillend.
Dat kan op gewone scholen ook en er zijn ook Montessorischolen die het niet doen. Groep 3 overslaan of groep 3 en 4 jaar in een jaar gebeurt wel vaker. Er is een hb-forum waar dit soort dingen vaak voorbij komen. Als je wilt kan ik je de link van dat forum sturen. Of aangepast werk zorgt voor minder aansluiting is niet te zeggen en wie zegt er dat ze in groep 4 niet ook (deels) aangepast werk zal moeten krijgen of misschien wel over een tijdje in groep 5 ofzo. En aansluiting kan ook om andere redenen verminderen of verdwijnen. Enige wat je kunt doen is wat je nu weet in je beslissing meenemen, wat de toekomst brengt weet je niet.
Ze slaat nu dan fysiek geen klas over, maar over 2 jaar is ze dan wel klaar met de basisschoolstof. Hebben jullie er al over nagedacht wat dan met de resterende tijd te doen? Kan school dan nog een tussenjaar bieden?