(vragen die ik graag beantwoord zou willen hebben zet ik even dikgedrukt) Wie doet/gebruikt dit? Zijn er mensen die een speciaal boek aanraden? Het is op internet erg gehyped merk ik, waardoor ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik zou graag een boekje willen kopen, om alvast mijzelf en mijn man de basisgebaren eigen te maken, zodat het straks allemaal lekker vanzelf gaat, zonder dat we alle 3 aan het leren zijn haha.. Aanraders hoor ik graag! Ook zijn er verschillende curssusen? is dat de moeite waard? of net als met een zwangerschapscursus dat iemand gewoon alles uitlegd en verteld wat je ook zelf leest enzo? Vanaf hoeoud ging jouw kind meegebaren? Andy is al vanaf zijn geboorte erg ondernemend. Hij loopt een dikke maand voor op zijn ontwikkeling, en zoekt continue uitdagingen. Hij doet nu al zijn best met ons te communiceren, en maakt zichzelf gelukkig al HEEL duidelijk! (dus het gaat niet zo zeer om mijn kindje kunnen begrijpen hihi.. maar om het echte communiceren) Als ik bijv. zijn nageltjes ga knippen (of iets dat hij niet leuk vind) Trekt hij een pruillipje, en gaat heel zielig 'boehoe.. hmmboeee..' zitten mompelen. Als hij super blij is dat mama hem optilt is het: 'Hmmm.MMMbAaaaaa' Zo heeft hij al een aantal vaste dingen, en manieren om ons iets duidelijk te maken. (naast de vaste huurrruh heegheeeh vrolijke babbels als hij ligt te spelen of gewoon lekker ligt te kletsen) Het lijkt me leuk voor hem ook om straks al (vanaf 6 - 9 maanden beginnen ze mee te doen?) te kunnen gaan communiceren, en ben dus opzoek naar fijn materiaal! Ik hoor het wel!
Geen ervaring mee, maar vraag me af of het echt nodig is. Tegen die tijd kun je sowieso al wel redelijk met ze communiceren en begrijpen ze sommige dingen echt goed.
Ik zu dus helemaal geen boek kopen . Ik deel op mijn werk een kamer met een gebarentolk/ communicatiedeskundige en we hebben dit onderwerp heel vaak besproken. Zij geeft aan om te beginnen met vier gebaren. Spelen, slapen, eten en knuffelen (de gebaren hiervoor staan wel op youtube of elders op internet zoeken op kind of babygebaren). Dit gebaar elke keer als je het woord uitspreekt en de handeling uitvoert, gebaren. Je kindje zal het gebaar dan met het woord en de handeling gaan associeren. Je moet hier wel consequent in zijn en vroeg beginnen. Ruim voor de 6 maanden en later kun je het gaan uitbreiden met meer gebaren. Ik werk o.a. met dove ouders en wat ik zie dat hun kinderen vanaf een maand of 6 wat simpele gebaren kunnen maken (of ze nu doof of horend zijn). Het leuke is dat onze hersenen vanaf 6 maanden prima in staat zijn om te kunnen spreken, maar onze mondmotoriek is er nog niet klaar voor. Qua handmotoriek is het geen probleem vandaar dat ze het vroeg kunnen. Er is verschillend onderzoek naar gedaan en het schijnt dat kinderen die een paar simpele gebaren kunnen minder gefrustreerd zijn en een voorsprong in de taalontwikkeling hebben. Of deze voorsprong ook nog op latere leeftijd bestaat, betwijfel ik, maar ik ken de onderzoeken niet goed genoeg. Wij hebben het zelf niet gedaan. Al was ik het wel van plan. Bij het consequent zijn ging het hier al snel mis .
Ik denk dat als je van jezelf een beetje expressief bent, dat je dan een heel eind komt. Julia kent bijvoorbeeld het gebaar voor klaar, gewoon doordat ik dat min of meer "zomaar" naar haar maakte (2 handjes omdraaien) als we klaar waren. Ik ben er zelf niet zo'n fan van om dan ook een cursus te doen en tot in het extreme te gaan gebaren. Zoals gezegd, tegen de tijd dat ze mee gaan doen kunnen ze ook hun eerste woordjes al zeggen!
Mijn nicht (gynaecoloog) heeft het bij haar dochtertje gedaan. Ze merkte dat haar dochtertje erg gefrusteerd raakte omdat ze een en ander duidelijk wilde maken maar dat lukte niet. Met gebarentaal lukte dat wel. Zij was er erg over te spreken. Ik heb het ook geprobeerd bij mijn dochter (ben ermee bezig). Vanaf een maand of 7 heb ik steeds gebaren gemaakt bij veel voorkomende handelingen of voorwerpen. Ik heb een deel zelf verzonnen en voor een deel het boek 'Babytaal' van Acredolo & Goodwyn gebruikt. Op een gegeven moment ben ik het minder intensief gaan doen (of eigenlijk bijna niet meer), omdat ze het maar niet oppakte. Terwijl ze met veel dingen voorloopt op de normale ontwikkeling. Maar ik kreeg ook het idee dat ze het niet nodig vond, omdat ik meestal aanvoel of aan andere dingen zag wat ze bedoelde. Tot mijn verbazing, ongeveer een maand geleden (14 maanden), maakte ze opeens het gebaar voor 'meer' toen haar drinken op was. En vanaf dat moment verbaasde ze me met allerlei gebaren die dus wel degelijk waren blijven hangen. Tis nu zo leuk: bijv als ze een poepluier heeft, klopt ze met haar hand tegen haar heupen. Het vergt dus veel geduld en je weet nooit wanneer je kindje het oppakt maar het is leuk en handig!
Bedankt voor de reacties! Ik vind het in de basis inderdaad heel natuurlijk. Dat gebaar voor 'klaar' met die handjes bijvoorbeeld. Zwaaien bij dag-zeggen doet elk kindje, kiekeboe enz. Maar dus het handigst om te kijken welk gebaar uiteindelijk past/makkelijk opgepakt word word in het algemeen door jullie meer aangeraden dan een boek of cursus? dus mijn man en ik hoeven ons nu eigenlijk npg niets 'eigen' te maken?
Ik heb dit onderwerp inderdaad al wel eens voorbij zien komen, maar ik vraag me dan af hoe lang het duurt voordat kindjes bepaalde gebaren gaan doen (ik las bv dat een kindje met 14 maanden het gebaar 'meer' maakte). Doe je dan niet heel veel moeite voor iets, waarna ze inmiddels ook toe zijn aan echt praten?? Onze dochter kon met 14 maanden al wel duidelijk maken dat ze nog meer wilde (bv door 'nog meer' te zeggen..).
Daar ben ik dus ook benieuwd naar, Kijk, zijn de 9 maanden en doen ze al leuk wat gebaren, dan is het de moeite waard, maar als het pas rond anderhalf is, dan maakt het natuurlijk niets uit..