Wat kan een (net) 4 jarige? Ons zoontje heeft verschillende 'problemen' (spraak,ontwikkeling,sensorisch) en wil dubbele kinderbijslag aanvragen voor hulpmiddelen. Maar daarvoor "moet" ik wel een beetje weten wat normaal is en in welke dingen hij nu extra zorg/aandacht heeft. Voor ons is een hoop normaal en denk ik dat het bij anderen ook zo gaat, vandaar. Wat kan jou kind zelf? Hoe zelfstandig is hij of zij? Kan je hem/haar even alleen laten beneden?
Mijn dochter van vier kan; - simpele taken uitvoeren (zoals; pak de wijn , nee grapje, maar dingen die ik vraag kan ze pakken / zoeken) - helpen met koken en met scherpe messen omgaan (onder toezicht) - tafel dekken / afruimen - alleen boven spelen of beneden - d’r eigen billen afvegen - zelf een doekje pakken en opruimen als d’r drinken is omgevallen Tja, ze kan best veel zelf maar vind het lastig om met concrete voorbeelden te komen..
Aanvulling op bovenstaande: - zichzelf aankleden/uitkleden - alleen beneden blijven als ik boven de was doe of een van de jongens verschoon - helpt met jassen schoenen/laarzen bij haar broer aan te doen
Beetje lastig maar een paar dingen: - uitkleden zelfstandig - aankleden ook, alleen shirt/trui nog niet - gaat zelfstandig naar toilet, grote boodschap doe ik nog even na - gaat s morgens zelf naar beneden en zet dvd aan met toestemming uiteraard - pakt een krukje en vult beker met water uit de kraan. -zelf handen wassen - helpen tafeldekken, weet wat er nodig is - fietsen met zijwielen - steppen zoals het hoort Zomaar even wat dingen, sommige dingen doet hij pas sinds kort en hij heeft ook best wat dingen die leeftijdsgenoten wel kunnen en hij nog niet, maar loopt in mijn ogen niet achter. Bepaalde interesse in dingen en andere dingen juist niet.
Dochter is nog geen 4, maar duurt niet zo lang meer. Ze kan goed even alleen beneden zijn of alleen boven spelen. Ze kan zichzelf aankleden, alleen met knopen en ritsen vaak even hulp nodig. Ze kan zelf naar de wc, zelf afvegen (ik check ‘t nog wel ). Ze helpt met bv tafel dekken/afruimen, doekje over de tafel, vegen met stoffer en blik, dat soort dingen. Ze kan bv zelf een bekertje met water vullen bij de kraan. Zelf handen wassen met zeep, afdrogen daarna. Ze kan aardig een boterham smeren - soms schiet ze uit met de hagelslag, maar mogelijk toch opzettelijk Met bv spelletjes snapt ze de dobbelsteen goed, hoeft niet meer telkens de stipjes te tellen. Ze begrijpt spelregels. Kan bv memory, kwartet en ganzebord-achtige spelletjes goed. Ze kan steppen en fietsen (zonder zijwieltjes). Verder weet ik even niks qua voorbeelden..
Kun je de hulpmiddelen niet via de wmo aanvragen? Heb je wel diagnose(s) want anders krijg je geen kbs tenminste vorig jaar stond dat bij ons erbij
Wij krijgen dubbele kbs voor onze dochter. Dit is toegekend voordat we haar diagnose kregen. Wel hadden we al heel veel verslagen van therapeuten, artsen en andere deskundigen. Dochter kan een heleboel van de adl vaardigheden die hierboven beschreven worden. Maar ze is (nog) niet zindelijk, kan niet praten en is een stuk minder verantwoordelijk. Ik kan haar sinds kort beneden laten als ik de was in de droger doe maar dan ga ik ook snel weer naar beneden. Ze zal niet zozeer gekke dingen doen maar helemaal te vertrouwen is ze ook niet. Buiten moet ik haar altijd in de gaten houden, zelfs in de tuin. Verder weet ik even niet meer wat er allemaal gevraagd werd en kan ik me ook niet meer zo goed bedenken waar zij nou anders in is. Ondanks dat er genoeg speelt bij haar, het is alleen zo normaal. Ze heeft bijvoorbeeld een behoorlijke ontwikkelingsachterstand wat weer dingen met zich meebrengt. En ook wat dingen die bij autisme zouden passen. Dit is dan weer onderdeel van haar genetische afwijking, daar kan namelijk de verwarring met autisme bij horen.
Sowieso is er volgens mij heel veel willekeur bij het wel of niet toekennen van dubbele KBS. Moeder van een klasgenoot van mijn dochter (mijn dochter zit op een cluster 3 school, ZML), had dubbele KBS aangevraagd voor hun dochter met Downsyndroom, maar dit werd afgewezen. Een diagnose is dus ook geen garantie voor het toegewezen kregen van dubbele KBS. Verder kun je voor het aanvragen van hulpmiddelen ook terecht bij de gemeente, zoals ik iemand hier boven ook zag opperen. Om antwoord te geven op je vraag. Toen mijn zoontje 4 was kon hij heel veel zelfstandig. Zo kon hij zelf zijn billen afvegen (was ook een vereiste natuurlijk omdat hij naar de basisschool ging) en speelde hij alleen buiten bij ons om de hoek (dit is natuurlijk kind- en omgevingafhankelijk). Hij kon prima alleen beneden blijven of zelf boven op zijn kamer spelen.
Dl kan bijna alles zelf. Geen idee wat 'vereist' is. Kan je dit niet navragen bij CB? Alleen laten kan hier, maar ze kan wel stout worden uit verveling.
Heeft je zoon ergotherapie? Dan kan de ergotherapeute testen hoe leeftijdsconform hij is met dingen als aan- en uitkleden, zelf eten etc. Kleutervaardigheden test noemen ze dat volgens mij, mijn dochter heeft hrt ook gehad bij het revalidatiecentrum toen ze net vier was.
Wij hebben ook dubbele kinderbijslag voor onze oudste. (ontwikkelingsachterstand, taalontwikkelingsstoornis en autisme). Over het algemeen is het gewoon aanvinken wat van toepassing is. Bij de open vakken voor toelichting is het belangrijk dat je zoveel mogelijk beschrijft wat je 'extra' doet/nodig is. Zelfs de kleinste dingen. Daarnaast ook kopieën meesturen van alle onderzoeken, schoolverslagen, diagnoses e.d. Dus overal waarin zijn ontwikkeling en zorg/ondersteuning staat beschreven. Wanneer je echt zaken nodig hebt als een aangepaste fiets, bepaalde therapieën, hulp in huis, o.i.d. neem dan contact op met Jeugd en Gezin van jouw gemeente. Via hen kun je een aanvraag doen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Zij helpen je ook met kijken wat er nodig is en waar je recht op hebt. Zo ben ik minder moeten gaan werken om onze zoon op te vangen en te begeleiden/ondersteunen. Hiervoor wordt ik o.a. via zijn PGB financieel gecompenseerd. Wij hadden veel meer recht op hulp(middelen) dan we eigenlijk dachten/wisten. Heb wel veel geduld want alle procedures duren lang.. Naast een PGB kun je trouwens ook nog gewoon dubbele kinderbijslag toegewezen krijgen. Succes!
Bedankt Hij heeft geen ergotherapie. Alleen fysio en logo. Als ik dit zo vergelijk is het wel veel wat we extra doen. Daar sta je niet zo bij stil hoe het "hoort". Hij kan niet alleen zijn, ja om even snel een was aan te zetten of naar toilet te gaan maar meer ook niet. Aan en uitkleden lukt nog niet. Zelf douchen redelijk met aansporing. Schoenen aandoen lukt niet (klittenband), uit soms. Dingen pakken lukt niet, hij ziet het gewoon niet. Zelf iets opruimen niet, iets schoonmaken ook niet. Brood smeren niet, drinken maken wel (aanmaaklimo). Handen wassen lukt ook. Fietsen zonder zijwielen kan hij,steppen ook. Hij is zindelijk maar moet wel zeggen dat hij naar de wc moet gaan. Spelletjes lukken niet zo goed. Hij heeft vooral veel toezicht nodig en hulp. Als hij sochtends alleen naar beneden gaat, klimt hij op het aanrecht om koekjes of snoepjes te pakken. Als ik even boven ben hetzelfde, of maakt dingen expres kapot. Als hij alleen boven is kleurt hij op de muren.
Onze zoon heeft ook altijd "ogen op hem" nodig. Ten alle tijden. Dat valt onder "zorgintensief", ongeacht wat hij wel/niet zelf kan. Ik zou zeker eens gaan navragen waar je nog meer recht op hebt..
Buiten hetzelfde, even in de tuin spelen eindigd in "wat heb je nou weer gedaan" Samen met zijn broertje is het helemaal erg haha Continu ruzie, hij slaat hem, duwt hem, pakt dingen af enz. Ik zou niet weten waar we recht op hebben, dit vond ik al heel wat. Hier ook nooit iemand over gehoord.
Bij aanvraag van dubbele kinderbijslag krijg je een lange vragenlijst m.b.t. zelfredzaamheid, ADL, voeding/medicatie, toezicht e.d. Wat dat betreft hangt het niet van een diagnose af, maar hoe je zorgintensief je kind is. Het helpt wel als je de aanvraag kunt 'bewijzen' met verslagen waarin zijn functioneren en de mate van hulp/begeleiding duidelijk wordt. Daarbij hanteren ze verschillende leeftijdsgroepen, voor een kind jonger dan 5 moet je behoorlijk 'laag' scoren wil je in aanmerking komen, ze zijn streng, is mijn ervaring. Met alleen gedragsproblemen/constant toezicht nodig kom je er vaak niet op die leeftijd... Hulp moeten bieden bij aan/uitkleden, douchen, afdrogen, eten maken, persoonlijke verzorging en zelfs toezicht e.d. is op die jonge leeftijd niet meteen afwijkend. Je kunt het zeker proberen, maar hou er rekening mee dat ze het (vanwege leeftijd) kunnen afwijzen. Mocht je hulpmiddelen of zorg nodig hebben, zou ik me inderdaad vooral tot de gemeente wenden.
Mijn 4 jarige kan: Speelgoed opruimen Uitkleden/aankleden Was in de wasmand/machine doen Tafel dekken/afruimen Brood smeren Kleding opvouwen Afstoffen Met een doek schoonmaken als hij knoeit Huisdieren eten geven Met stoffer en blik kruimels van de grond halen Planten water geven Bladerdeeg hapjes maken Vaatwasser in en uitruimen Afval in de juiste bak (recycle) Onkruid uit de tuin halen Aardappels schillen met snelschiller Handen wassen Zelf afvegen na toilet beziek Boodschappen opruimen Badkamer helpen schoonmaken Post uit de brievenbus halen Alleen beneden blijven zonder gekke acties uit te halen Zelf douchen en afdrogen Tandenpoetsen Drinken inschenken Deur open houden Eten pakken in de schooltas doen Lijkt net kinderarbeid hier maar hij helpt gewoon graag
Een tip: zorg ervoor dat je de zorg/extra dingen die je doet beschrijft op basis van "de slechtste dag" van je kind. Ik ken veel kinderen (werk in revalidatiecentrum) met een wisselend functioneren (door chronische ziekte of beperking) en de tip van de therapeuten is altijd om het zo te doen. Die slechte dagen zijn er nu eenmaal. Dan heb je de extra steun nu juist nodig.
To alleen fysio en logo is misschien wat summier. Dat hebben immers wel meer kinderen. Ik lees niets van een disgnose. Staat hij nergens onder behandeling van een specialist? Nooit een observatie geweest? Je kind vergelijken met andere kinderen zegt niets. Ieder kind ontwikkeld zich verschillend en in eigen tempo. Als je echt extra geld wilt krijgen moet je ook kunnen aantonen waar dat voor nodig is. Misschien eens in gesprek met je huisarts voor doorverwijzing. Of met het consultatiebureau of jeugd en gezin.
Dit klinkt als behoorlijke gedragsproblemen! Zeker in combinatie met expres dingen kapot maken en niet zonder toezicht kunnen zijn. Die los je met fysio en logo niet op. Tijd om hiervoor hulp te vragen en ze onderzoeken wat er aan de hand is met hem of jullie.