Gezien, nou ja, alles wat er nu gaande is, wil ik (nog) meer met seizoensgroenten gaan koken. En dan kan je in de Hollandse winter eigenlijk niet om kolen heen. Ik weet prima mn weg met allerlei knollen en wortelen en peulvruchten en pompoenen en spruiten, maar kool blijft een lastige voor me om echt lekker te maken. En ook om zo'n heel ding op te krijgen. (Een beetje aangemaakte rode kool als bijgerechtje is lekker, maar dan heb je nog enorm veel over) Wij zijn niet van de a-g-v, en als ik stamppot neerzet zou man shoarma gaan halen Dus kom maar op met lekkere kookrecepten!
Gehakt bakken Puree maken Kool in reepjes garen en dan witte saus bij maken (kruiden met peper, zou en nootmuskaat) Dan dit in een ovenschaal, eerst gehakt, dan de kool met witte saus en dan de puree. Dan een half uurtje op 180 in de oven Rest van de kool ook al garen en dan invriezen Ik vind het persoonlijk het lekkerst met spitskool, maar kan ook met gewone (en ik doe er nog altijd de beetje ketchup onder als het op mijn bord ligt) Mijn om haar signature dish (vandaar ook de ketchup, want moet niet eigenlijk hehe) (Of zou je man dit ook al onder stamppot vinden vallen?)
Boerenkool risotto met chorizo! 450 gram boerenkool diepvries 225 gram chorizo 1 ui fijn gesnipperd 400 gram risottorijst 3 teentjes knoflook 1,5 liter kippenbouillon 1 klontje boter INSTRUCTIES Snijd de chorizo in plakjes, en snijd deze plakjes weer in 4-en. Bak de chorizo daarna 2 minuten aan op brown. Haal de chorizo uit de pan en leg apart. Bak de ui (in het vet van de chorizo) even aan op stand brown. Pers na 2 minuten de knoflook er boven uit en laat ook even aanbakken. Zodra de ui en en knoflook goed zijn aangebakken, doe je de overige ingrediënten (behalve de chorizo) in de pan erbij. (De boerenkool mag dus gewoon bevroren erin!) In plaats van 1,5 liter kippenbouillon kan je dus ook 1,5 liter water in de pan doen en de bouillonblokjes erbij gooien. Zet voor 9 minuten op risotto. Als de risotto klaar is, roer je de chorizo en het klontje boter erdoor heen zodat de risotto nog smeuïger wordt. Eet smakelijk! Kan ook met verse boerenkool en als je geen hoge druk pan hebt dan kan je het ook in een normale pan maken.
https://bettyskitchen.nl/kool-met-gemberroom-ottolenghi/ https://aantafelbijanna.nl/rode-kool-salade-van-ottolenghi/ En dan nog een Chinese coleslaw: En drie soorten Coleslaw uit Miljuschka’s magazine. Aziatische Coleslaw: Mexicaanse Coleslaw:
Spitskool smoren in kerrie kruiden. En dan met plakjes verse worst en aardappelpuree nog even in oven dat op aard pureer lekker korstje komt.
Deze boerenkool curry is trouwens ook lekker en weer eens wat anders dan stamppot boerenkool. https://cookingmoms.nl/boerenkool-curry-uit-de-instant-pot-cpe/
- Vegabowl met boerenkool en gepocheerd ei: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193404/vegabowl-met-geroosterde-boerenkool-en-gepocheerd-ei - Okonomiyaki (kool pannenkoek) - Spitskool gebruiken ipv sla (bijvoorbeeld op broodjes hamburger) - Zelf kapsalon maken , beetje koolsla erbij. - Spitskool salade, : kokend water overheen gieten, mengen met ananas, sperziebonen en seroendeng.
Gevulde koolbladeren, echt heel lekker. Ik maak ze altijd op z'n turks maar je hebt ook marrokaanse recepten en wel meer varianten.
Wij eten het vaak door de nasi heen. In reepjes, even voorgaren en meewokken met de rest van de groente. Ik heb het ook wel eens met spruitjes op en dan als stamppot. Coleslaw salade!
Spitskool/witte kool kan prima geroerbakt worden met andere groenten. En dan bij de rijst/pasta. Verder eten wij het ook in de sla. En, spitskool met rozijnen en mandarijn is een lekker fris bijgerecht.
Wij eten 's winters vaak kool door de couscous, of in mhamsa (parelcouscous-soep). En als ik nouassar maak dan gaat daar ook vaak kool doorheen. Dat laatstgenoemde is een gestoomd gerecht met kleine vierkante pasta, maar zal vermoedelijk ook kunnen met andere vormen. En natuurlijk gevuld en gefermenteerd
Deze gister gemaakt, was lekker. Volgende keer doe ik er nog kaas doorheen, denk dat dat nog lekkerder wordt dan.
Man kwam laatst van de markt thuis met 4 kolen, dus ik lees even mee! In Amerika schijnt gefrituurde kool veel gegeten te worden. Maar dat is natuurlijk niet vreselijk voedzaam. Nu vraag ik me af of kool uit de airfryer ook zou kunnen. Wellicht toch eens proberen. Verder ben ik van plan om morgen een salade te maken met kool en granaatappel. Laatstgenoemde is nu in het seizoen dus erg lekker en goedkoop.
Wij vinden dit erg lekker: https://brendakookt.nl/recepten/spitskool-met-gehaktballetjes-in-ketjapsaus/