Lekker eten met kool

Discussie in 'De lounge' gestart door MadeInUSA, 21 nov 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.710
    113
    Gezien, nou ja, alles wat er nu gaande is, wil ik (nog) meer met seizoensgroenten gaan koken. En dan kan je in de Hollandse winter eigenlijk niet om kolen heen. Ik weet prima mn weg met allerlei knollen en wortelen en peulvruchten en pompoenen en spruiten, maar kool blijft een lastige voor me om echt lekker te maken. En ook om zo'n heel ding op te krijgen. (Een beetje aangemaakte rode kool als bijgerechtje is lekker, maar dan heb je nog enorm veel over) Wij zijn niet van de a-g-v, en als ik stamppot neerzet zou man shoarma gaan halen :p
    Dus kom maar op met lekkere kookrecepten!
     
  2. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    3.562
    3.897
    113
    Vrouw
    Gehakt bakken
    Puree maken
    Kool in reepjes garen en dan witte saus bij maken (kruiden met peper, zou en nootmuskaat)

    Dan dit in een ovenschaal, eerst gehakt, dan de kool met witte saus en dan de puree. Dan een half uurtje op 180 in de oven

    Rest van de kool ook al garen en dan invriezen
    Ik vind het persoonlijk het lekkerst met spitskool, maar kan ook met gewone (en ik doe er nog altijd de beetje ketchup onder als het op mijn bord ligt)
    Mijn om haar signature dish :roflmao: (vandaar ook de ketchup, want moet niet eigenlijk hehe)
    (Of zou je man dit ook al onder stamppot vinden vallen?)
     
  3. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Boerenkool risotto met chorizo!

    • 450 gram boerenkool diepvries
    • 225 gram chorizo
    • 1 ui fijn gesnipperd
    • 400 gram risottorijst
    • 3 teentjes knoflook
    • 1,5 liter kippenbouillon
    • 1 klontje boter
    INSTRUCTIES


    • Snijd de chorizo in plakjes, en snijd deze plakjes weer in 4-en. Bak de chorizo daarna 2 minuten aan op brown. Haal de chorizo uit de pan en leg apart.
    • Bak de ui (in het vet van de chorizo) even aan op stand brown. Pers na 2 minuten de knoflook er boven uit en laat ook even aanbakken.
    • Zodra de ui en en knoflook goed zijn aangebakken, doe je de overige ingrediënten (behalve de chorizo) in de pan erbij. (De boerenkool mag dus gewoon bevroren erin!)

      In plaats van 1,5 liter kippenbouillon kan je dus ook 1,5 liter water in de pan doen en de bouillonblokjes erbij gooien.
    • Zet voor 9 minuten op risotto.
    • Als de risotto klaar is, roer je de chorizo en het klontje boter erdoor heen zodat de risotto nog smeuïger wordt. Eet smakelijk!
    Kan ook met verse boerenkool en als je geen hoge druk pan hebt dan kan je het ook in een normale pan maken.
     
  4. NiVa0230

    NiVa0230 Fanatiek lid

    14 dec 2018
    1.705
    3.842
    113
    Ik hou totaal niet van boerenkool maar dit klinkt erg lekker.
     
    Cin85 vindt dit leuk.
  5. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.267
    25.733
    113
  6. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.267
    25.733
    113
    Coleslaw met spekreepjes:
    7D9A524D-76D7-41BC-9053-BF4B92FAFDD4.jpeg D4E91AF7-AA6F-4509-94A7-63749161E676.png 6A58562B-5EFD-4DA1-A9E6-5B17D0F87EED.png
     
  7. 3musketierseneengirl

    3musketierseneengirl Fanatiek lid

    6 jan 2021
    2.369
    1.760
    113
    Vrouw
    Spitskool smoren in kerrie kruiden. En dan met plakjes verse worst en aardappelpuree nog even in oven dat op aard pureer lekker korstje komt.
     
  8. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Is het ook! :D
    Normale boerenkool stamppot vind ik weinig aan, maar aan de risotto zit tenminste smaak.
     
  9. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
  10. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
  11. zegenwens

    zegenwens VIP lid

    28 sep 2021
    5.011
    4.987
    113
    Vrouw
    Gesmoorde rode kool
     
  12. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.168
    1.332
    113
    Gevulde koolbladeren, echt heel lekker. Ik maak ze altijd op z'n turks maar je hebt ook marrokaanse recepten en wel meer varianten.
     
    Lies1611 en citroenrasp vinden dit leuk.
  13. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.710
    113
    Klinkt goed allemaal, keep it coming!
     
    Fruity90 vindt dit leuk.
  14. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Wij eten het vaak door de nasi heen. In reepjes, even voorgaren en meewokken met de rest van de groente.
    Ik heb het ook wel eens met spruitjes op en dan als stamppot.

    Coleslaw salade!
     
  15. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.026
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Spitskool/witte kool kan prima geroerbakt worden met andere groenten. En dan bij de rijst/pasta.

    Verder eten wij het ook in de sla.

    En, spitskool met rozijnen en mandarijn is een lekker fris bijgerecht.
     
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.751
    113
    Wij eten 's winters vaak kool door de couscous, of in mhamsa (parelcouscous-soep). En als ik nouassar maak dan gaat daar ook vaak kool doorheen. Dat laatstgenoemde is een gestoomd gerecht met kleine vierkante pasta, maar zal vermoedelijk ook kunnen met andere vormen.

    En natuurlijk gevuld en gefermenteerd :)
     
  17. TotalBella

    TotalBella Niet meer actief

    Deze gister gemaakt, was lekker.
    Volgende keer doe ik er nog kaas doorheen, denk dat dat nog lekkerder wordt dan.
     
    Cin85 vindt dit leuk.
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.751
    113
    Man kwam laatst van de markt thuis met 4 kolen, dus ik lees even mee!

    In Amerika schijnt gefrituurde kool veel gegeten te worden. Maar dat is natuurlijk niet vreselijk voedzaam. Nu vraag ik me af of kool uit de airfryer ook zou kunnen. Wellicht toch eens proberen.
    Verder ben ik van plan om morgen een salade te maken met kool en granaatappel. Laatstgenoemde is nu in het seizoen dus erg lekker en goedkoop.
     
  19. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.012
    14.675
    113
    Vrouw

Deel Deze Pagina