Feest-Menu

Discussie in 'De lounge' gestart door Dormouse, 7 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Naar aanleiding van het topic over kerstboodschappen: Wat koken/bakken/braden jullie? Misschien een leuk idee om dar hier te verzamelen en leuke ideeën over te nemen :D ben zelf nog op zoek naar leuke/lekkere dingen qua groenten en ben benieuwd wat jullie maken!

    Mijn voorlopige menu:

    Vlees:
    - 2x gebraden kip (1x met zoete aardappel en pompoen en 1x citroen en tijm);
    - 2x gebraden ham (1x met cranbarry en 1x honing-mosterd).

    Aardappels:
    - 1x gratin;
    - 1x puree.

    Groenten;
    - nog geen idee

    Extra:
    - Stoofperen;
    - 2x salade (weet nog niet welke).

    Dessert:
    Schwarzwalder Kirshentorte met extra slagroom en ijs.
     
  2. Luiwammes

    Luiwammes Niet meer actief

    Wij doen kerst avond gourmetten.

    En eerste kerstdag ga ik uitgebreid koken:

    Een amuse ( mini garnalen cocktailtje )

    Voorgerecht wordt een bloemkoolsoep met venkel.

    Hoofdgerecht ossenhaas met rode portsaus diverse groentes en twee soorten aardappel ( puree met creme fraise en bieslook ) en krieltjes uit de oven met kruiden en knoflook.

    Na gerecht witte chocolade mousse met een frambozensaus.

    En alles wordt zelf gemaakt :)
     
  3. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Klinkt goed Luiwammes! Doet je naam geen eer aan hihi. Ik maak ook alles zelf, vind het heerlijk om eens zo lekker uitbebreid (en ongestoord) te kunnen koken. Je toetje lijkt me zalig :D
     
  4. Luiwammes

    Luiwammes Niet meer actief

    Hahaha nee klopt in tegendeel ik ben een kleine stuiterbal:p:D

    Wij koken of 1e of 2e kerstdag ook met mijn broertje en schoonzusje dus hoef het gelukkig niet alleen te doen haha

    Hier het receptje van het dessert:

    Witte chocolademousse met frambozensaus - Koken met Jamie
     
  5. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Misschien nog een amuse
    Voorgerecht: Salade met ossenhaas
    Soep: Saffraansoep met garnaaltjes
    Tussengerecht: Lauwwarme salade met knolselderij en paddestoelen
    Misschien nog een scroppino/spoom
    Hoofdgerecht: Gevulde kalkoen (weet nog niet precies waar ik hem mee ga vullen)
    Bijgerechten: Spruiten met peccannoten, haricots verts met spek omwikkeld of gewoon sperzieboontjes, pommes duchesse
    Dessert: Chocoladeijstaart (denk ik, kan nog veranderen)

    Ik ga alles zelf maken, behalve de pommes duchesse :)
     
  6. tuc

    tuc Niet meer actief

    wat doe je met die zoete aardappel en die kip...vul je de kip daarmee??
     
  7. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.387
    2.241
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
  8. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.189
    113
    1e kerstdag willen kinderen gourmetten.
    2e kerstdag ga ik entrecote in bierjus maken maar verder weet ik het nog niet
     
  9. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.637
    5.663
    113
    Leuk hoor al die verschillende dingen, ben zelf zo niet creatief daarin.
    kerstavond : gourmetten bij schoonouders
    1ste kerstavond, zalm/makreel tartaartje, ribeye met gepofte tomaatjes en zelfgemaakte frietjes, desertt kant en klaar ( denk ik) Ben alleen met mijn vriend
    2de kerstavond: gourmetten... maar nu bij mijn moeder

    Heel spannend dus :p

    Heelr
     
  10. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    #10 Dormouse, 7 dec 2015
    Laatst bewerkt: 7 dec 2015
    Nee haha, die rooster ik mee (gooi het samen met de pompoen bij de kip in de braadslee/ovenschaal) :) met wat peper, zeezout en sesamolie (smeer ik ook de kip mee in), eigenlijk is t meer een extra aardappel gerecht maar maak die kip wel vaker in 't weekend dus heb het op autopiloot als compleet gerecht daarbij gezet :p
     
  11. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.585
    1.247
    113
    Eerste kerstdag zijn we thuis als gezin en koken we dus ook.
    Vooraf
    kippensoep (zelfgemaakt zonder zakjes)

    Hoofdgerecht
    Gevulde kipfilet (vulling van pate met noten en ontbijtspek om de kipfilet)
    Gevulde varkenshaas (oosterse vulling van bosui, sojasaus, bacon, sambal, knoflook en jam.

    Bijgerecht
    aardappel-tomaat taartjes
    Pomme duches

    Dessert
    Caramelcake met frosting gedecoreerd met chocoladekerstboompjes

    Voor het ontbijt kaneelbroodjes, gevuld croissantbrood en baconbakjes met ei tomaat en wat sla etc.

    Alles zelfgemaakt.
     
  12. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    Nog niet echt een menu, meer een lijst met dingen voor 4 dagen (do-zo)die ik ga maken en we zien wel wanneer we wat eten:

    's avonds:
    Gourmet met toebehoren
    Eendenborstfilet in marsalasaus
    Beenham met pepersaus
    Pasta met tomaat, peterselie en chorizo
    Geglaceerde worteltjes
    pom duchesses
    aardappelkroketjes
    stoofperen
    Stokbrood
    groentebouillon (1 grote pan is goed voor een paar dagen:D)
    panna cotta met koffiegelei
    (sorbet)ijs,slagroom, chocosaus

    Voor middag/borrel
    vleeswarenplateau
    toastje paté met cranberrycompote en ???
    stokbrood
    Taart / bonbons en dat soort zoetigheid
    Zelfgemaakte kerstkrans
    Chocoladebakjes gevuld met slagroom en/of aarbeienmousse
    Taart of koekjes voor de kinderen om te versieren

    Ontbijt:
    Afbakbroodjes, brood, knackebrod, krentenbollen, stol, jus d'orange, beleg, minicroissaint zelf te beleggen met bijv. hagelslag om ham/kaas voor het afbakken

    Klinkt heel veel, maar het is dus voor 4 dagen, van alles kleine hoeveelheden, we blijven thuis en krijgen familie over de vloer.
    Dan valt het wel weer mee:D:p
     
  13. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Oh...zou ik het recept van je ossenhaas met rode portsaus mogen?
     
  14. Luiwammes

    Luiwammes Niet meer actief

    900 gr ossenhaas (dik stuk)
    6 sjalotten
    3 eetlepels dragon (fijn gehakt)
    3 eetlepels bladpeterselie (fijn gehakt)
    1 eetlepel basilicum (fijn gescheurd)
    3 eetlepels bieslook (fijn gesneden)
    3 eetlepels marjolein (fijn gehakt)
    olijfoliepeper en zout
    keukentouw.


    Voor de saus:

    3 sjalotten
    1dl rode port
    1dl rode wijn
    2 dl runderbouillon
    Paar takjes tijm
    Honing

    Maak sjalotten schoon en snijd zeer fijn. Snijd, hak, scheur kruiden fijn.
    Leg ossenhaas op werkbank en snijd 1 cm boven werkbank de ossenhaas in de lengte in. Klap bovenstuk teug en herhaal het insnijden tot er een grote plak ossenhaas van 1 cm dikte is ontstaan.
    Meng fijn gesneden sjalotjes met de fijne kruiden door elkaar. Kruid vlees met peper en zout. Bestrijk met een beetje olijfolie en vervolgens met het kruidenmengsel. Rol het vlees op en bind dicht met keukentouw gelijk als een rollade. Bak ossenhaas kort in hete boter met olijfolie. Haal eruit en zet weg. Bewaar braadvocht! Voor het uitserveren de ossenhaas in een oven van 180 C in ong 10/15 min kerntemperatuur 53 C rosé bakken en in schijven snijden. (touw verwijderen).

    Voor de portsaus: Maak sjalotje schoon en snijd klein. Bak sjalotjes in braadvocht van ossenhaas glazig en voeg er tijmtakjes en rode port met wijn bij. Kook in tot 1/3 Voeg vervolgens bouillon toe en kook in tot gewenste dikte. Breng op smaak met honing (eventueel met een beetje arrowroot verder op dikte brengen als saus te weinig dreigt te worden) Haal door zeef.
     
  15. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Hier:
    Kerstavond gourmetten
    1e kerstdag bij mijn ouders. Geen idee hoe en wat met eten.
    2e kerstdag uit eten (oh joy) met schoonfamilie.

    Voor het koken en bakken gebruik ik de rest van de kerstvakantie: oliebollen, kniepertjes, rolletjes en spekkedikken. En vast ook nog wel wat andere dingen :)
     

Deel Deze Pagina