Zelf kaasfondue maken

Discussion in 'De lounge' started by Vlinder73, Dec 21, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Vlinder73

    Vlinder73 Fanatiek lid

    Feb 22, 2011
    2,146
    1
    38
    In mijn paradijs
    Hallo dames,

    Weten jullie welke kaas je het beste kan gebruiken om kaasfondue te maken?
    Ik wil graag een kaasfondue maken op de 2e kerstdag, zonder alcohol ivm zwangerschap.
    Hebben jullie tips en als het even kan recepten?

    Alvast bedankt
     
  2. BeertjeY

    BeertjeY Bekend lid

    May 9, 2006
    889
    0
    0
    Utrecht e.o.
    ik kijk mee....

    heb al van alles geprobeerd, maar ik krijg altijd 1 grote bonk...
    jonge geraspte kaas, jong belegen geraspte kaas....
    het lukt me niet :)
     
  3. Tuti80

    Tuti80 Fanatiek lid

    Dec 20, 2010
    3,855
    24
    38
    Zuid Holland
    Voor 4 personen:

    750 gram pittig belegen geraspte kaas
    60 gram roomboter
    60 gram bloem
    700 dl melk (ongeveer)
    1 ui heel fijn geraspt
    1/2 blokje kippenbouillon
    Peper en zout

    Boter langzaam laten smelten. Niet bruin laten worden.
    Bloem erbij, heel goed roeren.
    Helft melk erbij en heel goed roeren tot glad mengsel
    Uienprut en verkruimeld bouillonblokje erbij en jawel, goed roeren
    Alle kaas erbij en weer goed roeren. Te dik? Melk erbij.
    Naar smaak peper en zout erbij.

    Heerlijk zo!
     
  4. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Per persoon:
    - 100 gram Gruyère (geraspt)
    - 100 gram Emmentaler (geraspt)
    - 100 ml witte wijn

    Voor de hele pan:
    - borrelglaasje kirsch
    - lepeltje maïzena

    Doe de kaas en de witte zijn in een pan met een dikke bodem en verwarm het onder voortdurend roeren (anders koekt het aan). Als alle kaas gesmolten is, gooi dan de maïzena bij de kirsch, roer totdat het is opgelost en schenk er wat van in de pan, net zoveel tot de kaasmassa goed gebonden is.
    Je kunt eventueel nog een teentje knoflook als eerste in de pan gooien, als je dat lekker vindt.

    Komkommer, tomaat, stronkjes broccoli en bloemkool, stokbrood, ananas erbij. Lekker, krijg er al helemaal zin in!
     
  5. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Met jonge kaas gaat het niet, de originele Zwitserse kaasfondue is met gruyère en emmentaler, maar met oude kaas kom je ook een heel eind.

    En qua drinken erbij: wijn of thee. Zeker niet iets met koolzuur en liever ook geen sap of zo, dan kun je echt een vreselijke kaasklomp in je buik krijgen, dat is jammer van het lekkere eten.
     
  6. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Sorry, zie nu pas dat het alcoholvrij moet. Dan weet ik het niet!
     
  7. Vlinder73

    Vlinder73 Fanatiek lid

    Feb 22, 2011
    2,146
    1
    38
    In mijn paradijs
    Geeft niet
     
  8. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,543
    4,729
    113
    Female
    Dit recept is echt lekker! Wel met wijn maar dat verdampt hoor;)

    Voor 4 personen:

    -350 gram zacht belegen boeren kaas geraspt
    -150 gram bressot of andere kruidenkaas
    -400 ml witte wijn
    -op gevoel nog wat maizena erdoor om het dikker te maken, ik doe altijd 4 afgestreken eetlepels aanlengen met water en dan dus een beetje erdoor heen.

    Je doet de wijn in de pan en als het bruist doe je de kaas en ook bressot erdoor. Op middelmatig vuur goed roeren. Daarna maizena erdoor en nog een beetje bieslook op het eind.

    En dan doe ik naast brood nog cocktailworstjes,aardappeltjes,komkommer,bleekselderij,tomaatjes om te dippen.

    Eetse!
     
  9. famke80

    famke80 Bekend lid

    Aug 2, 2012
    730
    1
    18
    NULL
    NULL
    De alcohol in kant en klare kaasfondue is nihil hoor, het is namelijk verdampt.
    Ik vroeg me dus ook af of je wel kaasfondue mocht hebben tijdens een zwangerschap, en heb daar dus op gegoogeld. Kaasfondue mag, ik zou dus kant en klare kopen, is heerlijk en waarom de kans op mislukken nemen?
     
  10. Tuti80

    Tuti80 Fanatiek lid

    Dec 20, 2010
    3,855
    24
    38
    Zuid Holland
    Mijn recept kan niet mislukken hoor ;). En is lekkerder dan kant en klaar.
     

Share This Page