hoeveel dagen krijgt de vader eigenlijk? ben het bij de alweer vergeten... de een zegt 2 dagen (bevallingsdag als het op een werkdag valt en aangifte dag) en de ander zegt 4 dagen (bevallingsdag+aangiftedag+ 2 echte kraamdagen)
heb het ff opgezocht... Kraamverlof | Verlof en vakantie | Rijksoverheid.nl dus bevalling & aangifte vallen onder calamiteitenverlof
Mijn man had een bevallingsdag en een kraamdag(aangiftedag). Het is ook maar net hoe het in de CAO geregeld is.
Mijn had eigenlijks maar 1 alleen de bevallingsdag..(cao) maar omdat onze zoon op dinsdag in de hemelvaartsweek is geboren. Hoefde hij 1 extra dag op te nemen. De donderdag en de vrijdag was hij sowieso vrij. Dus hij had toch beetje mazzel. En het moet ook wel. Hij was ook moe en hij werkt met machines dus uitrusten heeft hij gewoon nodig, anders word het gevaarlijk. Hoe het in januari gaat weten we nog niet. Moeten we even over na denken. Misschien wil hij veel dagen opsparen en dan gebruiken. Hij mag zoveel dagen meenemen naar het nieuwe jaar!!
idd 2 dagen.. Ik ben van vrijdag op zaterdag bevallen om 02:23. Dus hij mocht de maandag en dinsdag vrij . Wo t/m vrij heeft hij gewoon gewerkt en daarna 2 weken vrij genomen! Heerlijk!
Mijn man kreeg 2 dagen, maar ik begreep later dat hij voor de aangifte nog een extra dag had kunnen krijgen. Dat heeft hij gewoon gedaan op 1 van die 2 dagen. Hij kon niet gelijk na de bevalling vrij krijgen trouwens, omdat ze net in een feestweek zaten op zijn werk en hij de organisatie daarvan gewoonweg niet over kon dragen. En vakantie opnemen kon helaas ook niet (onderwijs).
Wettelijk gezien (en dat heeft niets met de cao te maken) heeft de man er recht op om de dag van de bevalling en de dag van aangifte vrij te hebben, dit valt dan onder calamiteitenverlof en gaat niet ten koste van de verlofdagen. Daarnaast is het wettelijk vastgelegd dat de man recht heeft op 2 kraamverlofdagen. Hier heeft iedere man recht op en deze gaan ook niet ten koste van de normale verlofdagen tenzij dit in de cao beschreven staat (dan kunnen ze ten koste gaan van de bovenwettelijke verlofdagen). Staat er niets over in de cao dat deze dagen ten koste gaan van de bovenwettelijke verlofdagen dan heeft de man dus in totaal recht op max 4 dagen (1 dag van bevalling, 1 voor de aangifte, 2 kraamverlofdagen). Veel werkgevers echter proberen hier onderuit te komen, wat ze vaak, dankzij onwetendheid van de werknemer, nog lukt ook.
Nee en wet gaat boven CAO. Man heeft recht op calamiteitenverlof tijdens de bevalling (dat kan dus langer dan een dag zijn, als de bevalling lang duurt!), een halve dag voor de aangifte en DAARNAAST 2 dagen vaderschapsverlof, en die 2 dagen moeten tijdens de eerste 14 levensdagen van het kind worden opgenomen.
Kijk dit is interessant om te weten!! Weet iemand toevallig ook nog waar dit in de wet staat? Welk boek en artikel ed.... Dan hebben we ook nog iets om het te "bewijzen", ik denk namelijk dat er ook een hoop werkgevers zijn die hier niet van op de hoogte zijn....
www.szw.nl en dan zoeken op kraamverlof. Werkgever van mijn man was hier ook niet van op de hoogte, uiteindelijk wel gekregen.
Je man heeft recht op meer dan alleen maar die CAO dag! Je bevalling valt onder calamiteitenverlof, dat staat los van het bevallingsverlof. En om aangifte te doen heeft hij recht op een halve dag, ook los van het bevallingsverlof!
Inderdaad. Mijn werkgever probeerde mijn mannelijke collega's ook een oor aan te naaien door te zeggen: 2 dagen, 1 voor de bevalling en 1 voor de aangifte, en als de bevalling in het weekend is, heb je pech. Maar dat was dus niet! Mede dankzij mij <insert angelic smiley here> is dat voor 2 collega's in elk geval nog goed geregeld.
Mijn vriend 10 dagen kwam ook wel omdat ons zoontje heel ziek werd na zn geboorte en hij daardoor speciale vrije uren kreeg.We dachten eerst dat er dan dagen van zn vakantie af zouden gaan maar dat was niet het geval was gewoon een soort van ziekte uren. Anders had hij 4 dagen gekregen van zn werk.