Onze zoon is 8 en zit in groep 4. Hij is onderzocht qua kennis en iq en op ruimtelijk inzicht en rekenen scoort hij 140. Op woordenschat 85-90. Op school hebben ze dit probleem nooit erkent omdat hij op rekenkundig zo hoog zit. Zijn gedrag was onuitstaanbaar maar is compensatiegedrag omdat hij niet begrijpend kan lezen. Nu is dit niet superlaag, maar we willen hem wel ondersteunen met vergroten van zijn woordenschat. Nu heb ik gezocht op Google, maar kom steeds uit bij squla. Heeft iemand verder nog ideeën?
Lezen, lezen, lezen (zowel zelf als voorlezen) Klokhuis en jeugdjournaal kijken Oftwel; leren in de praktijk en niet door een computerprogramma
Veel voorlezen en samen lezen. Onze dochter had op basisschool en nu nog steeds hele hoge cijfers voor het onderdeel woordenschat. Er werd altijd gezegd dat dat kwam doordat wij heel veel hebben voorgelezen vanaf babytijd. En zij zelf heel veel las en leest.
Lezen en voorlezen. Donald Duck , stripboeken, informatie boeken, gewone boeken etc. Het maakt niet uit wat hij leest als hij maar leest. Plezier in lezen doet lezen. Onze zoon is ook 8 en we lezen nog steeds elke avond voor. We kiezen een boek wat leuk is om voor te lezen en meestal een half uur per dag. Bij de bieb halen we meestal een informatie boek, leesboek om voor te lezen, leesboek om zelf te lezen en een stripboek. Overigens is hij ook fan van luisterboeken. Probeert hij trouwens bij het begrijpend lezen eigen kennis te gebruiken? Die van ons is ook heel goed in rekenen maar begrijpend lezen is minder. Hij gebruikt eigen kennis en wat hij leest is niet nauwkeurig genoeg. Wel is zijn woordenschat heel groot. Maar hij maakt teveel aannames en gaat dan de fout in. Hoe gaat het met het avi lezen?
Lezen doen we heel veel. Volgens mij is het echt het begrijpend lezen, aangezien hij regelmatig de juf van tafel lult. Tot grote ergernis van haar. (Wij zijn niet tevreden over deze juf). Gijs zit in Avi 4b zit hij nu. Geen idee of dat voldoende is. Hij leest veel te snel, niet zorgvuldig, niet geconcentreerd. Spelling is ook niet echt goed, maar idee wat wel goed is in groep 4 eigenlijk. Ik heb nu wel wat puzzelboeken gehaald (woordzoekers enzo) en wat spellingsspellen. En we gaan weer meer voorlezen. Vandaag hij hij afscheid genomen van het schooloverstijgende onderwijs en is even een dagje thuis. Morgen gaat hij weer naar zijn eigen klas. Vandaag een gezellige dag, bezig zijn met van alles, lummelen en ook de nieuwe puzzelboeken mee starten. We gaan gewoon door, en ik neem al het bovenstaande wel mee.
Ja lezen... Denk toch ook wel aanleg. Wij hebben altijd veel gelezen met mijn dochter en ze blijft er moeite mee hebben. Van kleins af aan altijd voorgelezen en vanaf groep 3 zelf samen lezen, elke avond voor ze ging slapen. Ook nu moet ze van ons nog zelf lezen voordat ze gaat slapen maar ze blijft 't lastig vinden. Op school is dit ook 't laagst bij haar. En ze blijft lezen niet leuk vinden, helaas, ik lees namelijk zelf wel graag boeken. Bij mijn zoontje zelfde gedaan en die heeft er meer feeling voor, t gaat bij hem ook meer vanzelf
Gaat m alles verder te gemakkelijk af? Want het gehaaste klinkt me bekend in de oren en is een struikelblok bij leren begrijpend lezen. Vaak een stukje niet gewend zijn ergens de rust voor te nemen "omdat het altijd snel kan (en dan op naar iets nieuws)" Avond eens een potje scrabble doen, moet hij meer nadenken over woorden.
Ja, de rest gaat hem te gemakkelijk af. Hij zit in de plusklas voor rekenen, zat op hb onderwijs 1 dag in de week, maar dat was de moeilijk.
Ik ben bang dat hij dan ook "te snel" wil en dan ipv begrijpend leest over de tekst heen walst. Hem jou voor laten lezen uit wat hij een gaaf boek vindt wil dat nog wel eens tackelen. Dan MOET hij rustiger lezen anders "versta jij t niet zo goed".
Veel lezen en vragen waar gaat je boek over ? Wat is er gebeurd etc Hier lezen ze beide elke avond 1 of 2 hoofdstukken
Het kopje woordenschat in een iq test is wat anders dan gewoon woordenschat op school natuurlijk. Het idee van de iq test is juist dat het niet gaat om hoeveel je geleerd heb, niet de directe kennis, maar hoe je ermee omgaat. Heb je bij het verslag van het onderzoek niks gekregen waar je wat mee kunt? Want met zo’n enorme kloof tussen verbaal en performaal zal er denk ik wel maatwerk nodig zijn qua onderwijs. En ja, goed veel lezen is belangrijk, maar daar ga je dit niet mee oplossen. Het probleem zit veel dieper.