https://nos.nl/artikel/2437257-zorgen-bij-mbo-raad-over-afname-mbo-studenten Zorgen bij MBO Raad over afname mbo-studenten De MBO Raad maakt zich zorgen over het groeiende tekort aan mbo-studenten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwacht komend schooljaar 492.000 mbo'ers, 21.000 minder dan in 2021-2022. Die afname zet de komende jaren waarschijnlijk door. Dat heeft deels te maken met de vergrijzing en doordat er de komende jaren minder schoolgaande kinderen bij komen. Daarnaast kiezen jongeren steeds minder voor het middelbaar beroepsonderwijs. "We zitten in een opwaartse druk. 'Hoger is beter', in zo'n samenleving leven we", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in het NOS Radio 1 Journaal. Daardoor zouden volgens hem op de basisschool kinderen gestimuleerd worden voor havo of vwo te kiezen, waarna ze weer vaker doorstromen naar een hbo- of universitaire opleiding. "Daarover moeten we ons achter de oren krabben." Goud in handen Volgens de MBO Raad moeten kinderen al eerder enthousiast gemaakt worden voor beroepen in bijvoorbeeld de bouw of de techniek: "Laat ze op de lagere school in aanraking komen met mbo-beroepen en in het voortgezet onderwijs zou het bedrijfsleven vaker moeten laten zien wat de mogelijkheden zijn." Tekin wijst op de wachttijd voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een loodgieter, mede veroorzaakt door een tekort aan vakmensen: "Mbo'ers hebben goud in handen, dat realiseren ze zich te weinig." Tja, dat merken we nu al in de dagelijkse praktijk in het tekort aan vakmensen. En dat "hoger is beter" bestaat ook echt, de druk op de basisschool is mijns inziens al erg hoog voor veel kinderen. Mijn zoontje is over naar groep 6, "met de basis van wat ze in groep 5 hebben geleerd" werd er gezegd. En eerder: "Hij zal geen Havo-kind zijn". En een opmerking tegen mij van een kennis: "moet je niet meer doen zodat zijn niveau hoger wordt?" Dat hóeft toch helemaal niet? Wij zijn als ouders ook maar "simpele" MBO-ers, krijg vaak het gevoel dat dat te min is ofzo.
Ik heb een hekel aan de opmerking: “oh maar vmbo is toch ook goed!” Hoezo ‘ook’ goed? Ik vind dat echt raar. Vond ik als vmbo’er al. Ouders van vriendinnetjes die naar de havo gingen zeiden dan “ah, maar vmbo is ook goed hoor!” Alsof ik voor de troostprijs mocht meedoen.
Ik roep dit al zo lang, deze maatschappij draait om 'hoger is beter'. En de waardering is er ook naar... ik snap dat er verschil moet zijn, maar voor een honger loontje werken waar je amper van kunt rondkomen wil niemand, dusja dan ga je vanzelf ook wel denken 'hoger is beter'. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar over het algemeen liggen de lonen in die schaal gewoon erg laag.
Ik denk dat dit mede wordt veroorzaakt door de lonen en de instroomeisen van tegenwoordig. Je moet echt voor zoveel beroepen tegenwoordig minimaal hbo hebben. Ook liggen de lonen (in de meeste gevallen dan) ook hoger dan met MBO. En aangezien alles nu al niet meer te betalen is proberen scholen en ouders kinderen te stimuleren om een hoger niveau te behalen. Ik heb ook mbo en ik verdien niet slecht en met mij nog vele andere, maar ik werk al 20 jaar. Ik schrik echt als ik de salarissen van tegenwoordig zie van beroepen op mbo niveau. Daarmee wordt het gewoon als starter onmogelijk om in de huidige tijd een huis te huren, te kopen en in je vaste lasten te voorzien. De boodschappen worden extreem duur, de energiemarkt loopt de spuigaten uit maar de salarissen blijven laag. Ik denk dat dat ook meespeelt hierin. Ik denk dat als de lonen veel hoger komen te liggen en de instroomeisen van sommige beroepen wat lager, dat dit "probleem" dan vele male minder speelt.
Het klopt wel wat je zegt, maar toch zijn heel veel MBO'ers belangrijker dan menig HBO'er qua beroep als je bekijkt wat we werkelijk nodig hebben in het dagelijkse leven. Maar het is idd ook niet gek. Eerst was de slimme meid op haar toekomst voorbereid en later was havo toch wel het minimale waar je naar moest streven. Echt een mankement inmiddels, want nu ontstaan er tekorten in de bouw, zorg etc. En daarbij dat sommige kinderen echt niet kunnen leren, maar fantastische vakmensen kunnen zijn. Ik denk dat je vooral moet doen wat je leuk vindt of wat bij je past. Salariëring is niet altijd goed idd (terwijl in andere sectoren juist belachelijk veel verdiend wordt).