Hoi Allemaal, Aanstaande woensdagochtend hebben we ons eerste kennismakingsgesprek met een basisschool voor onze zoon. Nu weet ik al wel een aantal vragen. Wat het beleid is rond leerlingen die achterblijven of juist excelleren. Wat het beleid is bij kinderen die op een of andere manier buiten de boot vallen of dreigen te vallen en hoe ze dit proberen te voorkomen. Nu gaat dit al vrij diep vind ik, maar kunnen jullie me helpen met nog een aantal vragen? Ik vind het zelf best spannend. Ht gaat toch weer om een nieuwe fase. Alvast bedankt. Groetjes Mariska
stel je bent te laat om je kindje op te halen wat doen ze dan... Ik wil echt niet hebben dat ons kindje met iemand meegaat zonder dat ik het weet,... En wat gebeurd er als er brand uitbreek hoe gaan ze al die kleine kinderen na buiten krijgen... ik ben altijd wel nieuwsgierig hoe en wat er gebeurd als er iets onveiligs is wat ze dan doen want wil me kindje wel heel terug hebben als hij of zei klaar is op school..
Hier blijven ze dan binnen bij de juf, heb 1 keer pech gehad met mn kinderwagen en was 5 min te laat. Ze geven je kind echt niet zomaar mee. Doen ze bij kdv of psz ook niet. En verder hebben ze brandoefeningen op school, dat is verplicht.
Het is wel fijn om dingen (ook dingen die verplicht zijn ofzo) te vragen, om te zien wat ze er echt zo over kunnen vertellen. Wij hebben bijvoorbeeld een keer een directeur gehad die veel dingen helemaal niet wist. Als we in de kleuterklassen vroegen wat dingen waren (iets van een planbord was het ofzo), dan had hij geen idee! Ik zou ook iets vragen over hoe ze kinderen leren zelfstandig werken, plannen, wat vinden ze belangrijk bij schrijven/lezen onderwijs, hoe gaat het met lichamelijk onderwijs, hebben ze dubbele klassen/andere locaties en waarom, hoe gaat het in de toekomst (groeien ze of krimpen ze juist, en hoe verdelen ze de klassen dan liefst), wat doen ze met sinterklaas/kerst/pasen/suikerfeest etc, wat doen ze met muziek/kunst, etc etc. Gewoon alles vragen wat je zou kunnen bedenken!
Probeer ook voorbeelden te vragen van de praktijk. Hier viel een school door de mand; ik wist dat een kindje in groep 4 last had van pesters en heb gevraagd naar het pestprotocol, zonder specifiek op dat kindje in te gaan. Dat protocol was helemaal geweldig en werkte perfect als dus de directeur. Ook gevraagd hoe dat dan in praktijk gaat als een kindje gepest wordt. Even stap voor stap doornemen. Bleek dat bij de stappen toch dingen uit het protocol werden overgeslagen of niet zo serieus genomen. 3 weken later kreeg de klas van het kindjes eindelijk serieus de dingen uit het protocol mee, de moeder zei dat alle leraren aangesproken waren..
Pestprotocol vond ik idd ook een belangrijke. Verder heb ik ook gevraagd naar traktatiebeleid en snoepbeleid. Zijn er ook meesters (en niet alleen maar juffen)? Hoe groot zijn de groepen? En kijk goed om je heen. Hoe voelt de school. Is er een prettige sfeer. Zie je je kind hier al rondrennen? Hoe gaan de leerkrachten om met de kinderen? Mijn vriendin had ook een mooie vraag: Als je een vacature opstelt voor een nieuwe leerkracht. Wat komt daarin te staan en waar let je op bij sollicitaties? Wordt er lesgegeven vanuit een bepaalde (geloofs) overtuiging? En waarin zie je dat terug?
Ik zou me helemaal niet druk maken over zelfstandig werken, taal/leesonderwijs enz. Dat komt wel goed....maar mijn dochter is ERG verlegen en zou willen weten hoe ze daarmee omgaan. Sociaal- emotionele ontwikkeling enz. En natuurlijk de sfeer.....
Ik denk dat de sfeer erg belangrijk is, als je op de school rondloopt. Vullen jullie je er prettig? "Zie" je jouw kind daar al zitten? Verder zijn een hoop vragen al genoemd. Misschien vind je het ook interessant om te weten hoe ouders geïnformeerd worden. Aantal rapporten, oudergesprekken e.d.) Als je het niet vanzelf meekrijgt, zou je kunnen vragen om de schoolgids en eventueel (als ze die hebben) de schoolkalender. Dan staat ook al veel informatie in. Verder zou ik zeker eens kijken op de site. Vaak staan daar ook wel foto's op van activiteiten die recent gehouden zijn. En veel scholen zetten daar ook wel een soort (maandelijkse) informatiebrief voor de ouders op. Dat geeft je vaak ook wel een idee van de dingen die ze doen en wat de school belangrijk vindt.
Toch is dat wel van belang! De ene school begint met zelfstandig werk inplannen in groep 6, de andere in groep 1, dat is toch wel echt een groot verschil en heeft ook te maken met wat je zelf belangrijk vindt en hoe je denkt dat je kind daar wel/niet goed mee om kan gaan. Ik ben idd wel meer van de concrete vragen, wat hun visie is op bepaalde dingen. Sfeer krijg je dan along the way wel goed mee!
ik stelde speciefieke vragen die voortkomen uit de eigenschappen van mijn kind. mijn zoon loopt voor in ontwikkeling bijvoorbeeld, ik vroeg dan wat zij doen als n kind voor loopt of achterloopt. ze hebben ons laten zien waar de slimme kindjes waren en wat zij deden. geweldig! een paar(zo een groepje van 6 kids) zat bij een meester in hun wetenschapsclub. experimenteren. 3 zaten in een hoek van hun klas hun hoofden te breken over iets moeilijks. ik kon ook vragen stellen aan n paar jongens die voorliepen. en zag hoe n achterloper bij een juf alleen zat te studeren. helemaal geweldig. mijn jongen is ook een buitenkind dus ze hebben me de tuin en gymzaal laten zien. mijn jongen is gevoellig voor viezigheid. ik heb dan ook naar de wc's gekeken,hahaha we zijn niet religieus dus ik vroeg ook wat de rol van religies zijn. dus vragen over n soort kind zoals mijn zoontje.
Oja, gaat je kleine mee? Ik kon heel goed merken aan onze oudste dat hij zich bij 1 school helemaal niet op zijn gemak was, terwijl hij bij een andere direct ging spelen. En bij de eerste hadden wij na het praatje ook een slecht gevoel. Ons jochie had dat dus al sneller door dan wij
Je zou ook nog kunnen vragen of er in de kleutergroepen gewerkt wordt met methodes of dat de juf/meester de lessen zelf "verzint". En welke leerdoelen zij belangrijk vinden en behaald willen hebben aan het einde van het kleuterjaar. En je zou kunnen vragen of ze de kindjes "voorbereiden" op gebied van groep 3 waarin ze leren lezen en schrijven enz en hoe ze dat dan doen. En ik zou gewoon algeme werkwijze vragen: mogen kindjes zelf kiezen wat ze gaan doen,doen ze buitenactiviteiten,verschillende hoeken,thema's in de klas enz. Xx
Ik zou als moeder ook idd vragen stellen die betrekking hebben op mijn eigen kindje. Mijn zoontje heeft geen super gezondheid en heeft dagelijks medicijnen. Ik zou dan willen weten hoe ze daar mee om gaan. Ik hoor vaak genoeg dat medicijnen worden vergeten. Ook vind ik het heel belangrijk om te weten wat ze doen met als een kindje in zijn broek plast/poept tijdens school. Ik ken een school die de kinderen niet verschoont en dus vies aan ouders terug geeft. En wat is het beleid als een kindje ziek wordt op school of als hij valt en bijv. een bult/schaafwond enz. heeft. Wat doen ze dan? Bellen ze de ouders om in te lichten of melden ze het pas bij ophalen.
Succes vanmorgen!! neem aan dat je je gesprek nu (al hebt gehad)hebt? En anders: wij stelden veel vragen over de visie van de school. We hadden de keuze uit 2 in de buurt. De ene was religieus, maar we zijn zelf niet praktiserend. Voor mij hoeft dat ook niet in alles doorgevoerd te worden, dus daar veel vragen over gesteld. De andere school had heel veel raakvlakken met het dalton onderwijs en is ook een openbare basisschool. Hoe zijn de prestaties in vergelijking met het landelijk gemiddelde? Hoe stimuleren ze zelfstandigheid? (Dit kan ook te ver worden doorgevoerd! Mijn zoontje krijgt echt een soort faalangst als hij bij wijze van in het diepe wordt gegooid) Kortom; kijk naar bij wat bij je kind en je opvoeding past. Onderwijs moet in het verlengde liggen van jullie waarden en normen!
Hoi Allemaal, Hartelijk bedankt voor al jullie input. Dankzij jullie vragen heb ik voor mezelf echt een goed beeld kunnen krijgen van de school. We zijn erg positief! Je merkt dat het inderdaad erg belangrijk is hoe de sfeer is, voelt het goed. Maar ook hoe je kindje erop reageerd en hij vond het fantastich. Hij wilde zelfs al blijven . Helaas moet hij daarvoor nog even wachten. Ook over het onderwijs en alle aanverwante dingen hebben we veel gehoord. Met een pak papier, waaronder de schoolgids, naar huis gegaan. Dus lekker leervoer . Groetjes Mariska
Dat weet ik ook wel, maar ik vind het welbevinden van mijn kind belangrijker. Leren kunnen ze overal.....(werk zelf in het onderwijs)