wegens verhuizing moeten we een nieuwe school zoeken voor onze zoon van net 7 jaar. vanwege zijn ontwikkelingsvoorsprong, en zijn didactische voorsprong valt dat heel erg tegen. Alleen montessori school vindt dat geen probleem en zeggen dat onze zoon op zijn eigen tempo en leerniveau met compacten en verrijking zijn school af kan maken. zijn er hier mensen die ervaring hebben met een montessori school? wat zijn de speciale montessori leer middelen? en zijn er mensen die van een regulaire school naar montessori overgegaan zijn? hoe ging de overgang? zoon vond het idee geweldig. viel hem op dat de kinderen op sokken rond liepen, relaxet en vrij. en mengde zich meteen met de andere kinderen toen we heel even een kijkje mochten nemen. alvast heel erg bedankt voor de berichten! groeten! Belize.
Als de school geen probleem ziet, zou ik het zeker doen. Dl gaat volgend jaar naar een m. basisschool. (zit nu op m.peuterschool). De kinderen werken zelfstandig (onder begeleiding) en verschillende leeftijden door elkaar. Speciale montessorimaterialen zijn b.v. rekenstokken. Er zijn wel een aantal websites over, b.v. Montessoriwerkjes.nl | Montessoriwerkjes | Lisette van Boheemen
Dankewel. maar deze zijn alleen maar kleuter(en een beetje gr3) spullen volgens mij. tot getal 100 leggen, leren keren etc. wat hebben ze voor boven bouw bijvrbeeld wat zij in bouwenbouw doen kan ik niet vinden.
Ik zou even bij school zelf informeren. Volgens mij bepaald school zelf welke middelen ze aanschaffen. Mijn dochter zit in de middenbouw dus ik kan je niet helpen. Behalve dan dat ik heel erg blij ben met de Montessorischool waar mijn kinderen opzitten. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om het schoolwerk interessanter maken. Maar in het geval van mijn dochter betekent dat helaas juist een nadeel: ze pakt zelf geen moeilijkere werkjes. Als een kind moeizaam zelf op gang komt dan is het wel weer een nadeel dat zelfstandige werken.
mijn zoon begint dus als het allemaal lukt met het huis dit jaar met gr5, dus middenbouw. ik ga straks natuurlijk op de school zelf allemaal in detail vragen. maar om een idee van te hebben voordat ik er bent. in welke groep zit je dochter? 3-4 of 5?
Hoi, Mijn zoon zit in groep 5 van een montessori school. Altijd al gezeten op een m school. Hij loopt ook voor qua stof en dat is het fijne van een m school, hij krijgt verrijking en extra stof toegevoegd. Bovenbouw weet ik een beetje wat vanaf, maar niet zo heel veel, dan is het toch handiger om de school inderdaad te informeren.
Ik heb ruim 10 jr op een montessori school gewerkt en zou door ruime ervaring daar nooit mijn kinderen op een montessori school doen. Het idee, de visie en ook de materialen (ook in de bovenbouw) zijn echt geweldig. Ik ben daar echt fan van. Maar in het huidige onderwijsklimaat is echt ms onderwijs zeer lastig toe te passen. Het probleem zit hem dan nu in de groepsgrootte en het passend onderwijs waarbij kinderen met gedrags- en/of leerproblemen in het reguliere onderwijs blijven. Dus grote groepen met meerdere kinden die speciale behoeftes hebben, meerdere kindern met leer-/gedrags- of werkhoudingsproblemen. Als leerkracht moet je al die kinderen op eigen niveau onderwijs geven en dat bijhouden is toch wel een hele pittige klus. Nou leert jouw zoon blijkbaar heel makkelijk en misschien zit hij daar prima op zijn plek. Het is helemaal waar dat in de setting van het ms onderwijs kinderen echt op eigen niveau kunnen werken en ook vooruit kunnen werken. Zo zijn er zelfs materialen om kinderen de stelling van pythagoras te leren (om maar even een voorbeeld van mooi ms materiaal te noemen). Maar ik zou dus in gesprek met de school wel vragen hoe de leerkracht (leider/leidster) de aandacht verdeelt tussen de zorgenkindjes en de rest van de groep. Hoe houdt ze alles in de gaten. Hoe wordt de voortgang bijgehouden en gezorgd wordt dat alle kerndoelen aan bod komen. En dat de tijdsverdeling tussen de vakken klopt. (Dus dat kinderen genoeg tijd besteden aan rekenen, taal, spelling, e.d.) oftewel hoe zorgen ze voor structuur in de dag/week. Montessori materialen zijn er voor taal, spelling, rekenen, schrijven. Ik vond zelf vooral het rekenmateriaal erg mooi. Het begint in de onderbouw met heel concreet materiaal waarbij bv de samenstelling van getallen heel inzichtelijk wordt gemaakt. Het materiaal wordt abstracter in de volgende bouwen. Maar rekenprocessen worden er door verduidelijkt. Zo kunnen kleuters al hele grote getallen leren en er zelfs mee rekenen.
Mijn kinderen zijn juist bij montessori weggegaan om de redenen die hierboven staan. Met een grote achterstand helaas. Op een normale school doen ze het nu stukken beter
adje; ik heb dat aan de juf verteld, dat ideaal MS erg mooi klinkt maar sommige MS scholen problemen hebben met het toepassen daarvan. dat is de reden waarom mijn zoon nu niet naar MS gaat, omdat MS in onze stad enorm worstelde met de eisen die er werden gesteld. ze zei dat ze 4 jaar geleden ook zo een periode hebben gehad. maar dat het nu veel beter gaat. ik ga ook vragen of er klassen assistenten zijn die de juf ondersteunen. ze hebben wel een remedial teacher zei ze. het is het verhaal ook bij onze regulaire school dat de juf niet aan toe komt wat zij op het papier gezet heeft qua aandacht dat zoontje moet krijgen.
Moeilijk, de ene Montessori is de andere niet en op zich spreekt het me aan, maar hier over de plaatselijk Montessori hoor ik vooral: - dat ze prachtige materialen hebben, maar die vaak niet aangeboden worden en de kast niet uitkomen. - kinderen die mondig zijn en uit zichzelf vragen stellen daar vooral hulp en aandacht krijgen, de wat stillere typjes een stuk minder of gewoon niet. - ze op school zo weinig uitvoeren dat ze ontzettend veel huiswerk meekrijgen. - ze leren niet goed plannen. Dat zie je bij kinderen die overgestapt zijn, komen in tijdnood, hebben moeite met een goede planning maken. Ik ken 2 kinderen die naar die school zijn overgestapt en ik ken er een stuk of 12 die daar juist vertrokken zijn. Mijn kinderen merken ook dat die kinderen die van die school komen best achterlopen. Overigens werkt het bij een van die twee overstappers wel goed, zij zijn tevreden en ze werkt op haar niveau. Ik moet wel zeggen dat dit een heel mondig meisje is wat erg van zich laat horen. Al geloof ik prima dat er Montessorischolen zijn waarbij het wel goed werkt. Zo'n school zou ik ook overwegen. Maar ja, wij hebben alleen deze ene Montessorischool. Oh, op deze Montessori vragen ze geld aan de ouders als hun kind hulp krijgt van de RT-er.
Mijn zoontje zit vanaf groep 1 op een Montessori school. Ik heb hier destijds voor gekozen omdat hij al vrij ver voor liep en zo in zijn eigen tempo door kon gaan. Ik weet niet of het bij alle scholen zo is maar bij ons heb je ieder jaar gemengde klassen, dus: 1/2, 3/4, 5/6, 7/8. Op het moment dat hij de 'jongste' is merk ik dat hij zich goed op kan trekken aan de andere groep. Nu hij dit jaar in groep 4 zit, raakt hij toch wat achter met bijvoorbeeld woordbouw ik heb ook aan de juf gevraagd hoe dit kan en zij geeft aan dat hij alles maar afraffelt zodat hij dan met de kinderen uit groep 3 kan spelen, want die hebben volgens hem leukere werkjes. Hier ben ik dus helemaal niet blij mee, ik heb besloten om het dit jaar nog aan te kijken en als hij niet weer terug op zijn niveau komt, gaat hij naar een reguliere school zodat ik zeker weet dat hij klassikaal al z'n werkjes gaat doen. Heel jammer maar wellicht is de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je wat gaat doen iets te lastig voor hem.
Sorry, zo ver zijn wij nog niet Maar voor oudere kinderen, zal de leerstof abstracter worden. Geen houten blokken en schuurpapieren letters, maar boeken en kaartenbakken met opdrachten (die ken ik althans van het montessori lyceum). Zal per school wellicht verschillen, veel Montessorischolen zijn niet meer zo strak in de leer. (Onze wel, maar een andere hier in de buurt gebruikt ook boeken en methodes uit regulier onderwijs geloof ik). Ik heb net toevallig een uitgebreide vragenlijst in moeten vullen voor onze peuter. O.a. veel vragen over haar karakter, zodat ze haar goed in kunnen delen. Dat er alleen maar hele mondige kinderen op zitten lijkt me sterk. Dat ze er mondiger vanaf komen zou goed kunnen
Mijn kinderen zitten ook op montessori. Mijn oudste tot halverwege groep 4. Daarna verhuist en nu op een andere in groep 6. de jongste zit nu een jaar in 1. Ik heb diverse kinderen later zien instromen bij beide montessori scholen. Het meeste hebben ze problemen met de manier van werken, meer vrijheid en zelfstandigheid, zeker als ze na de kleuterklassen instromen. Maar ik zie dat de meesten dat na een jaar wel weer oppakken. Zo is er eentje in 4 begonnen, daarna 4 nog eens. Daarna 5 en 6 gewoon en 7&8 in 1 jaar. Hij was dus even oud bij het van school gaan als de rest. Alleen de start was heftig. Op de oude school was minder aandacht voor uitblinkers, die draaiden vooral mee in de klas. Op deze school hebben ze voor de echte uitschieters een plusklas extern waar ze echt een ochtend zijn en ook huiswerk hebben voor op school. Zo krijgen ze genoeg "leervoer" om hun interesse te voeden. Voor de begaafde leerlingen zijn er ook extra klassen (intern/extern) waar ze een uur of 2 extra uitdaging krijgen in andersoortige lessen.. montessori is standaard 1-2, 3-4-5 en 6-7-8 samen. Op zich is het mooi dat hij dan in groep 5 start en een juf krijgt die ervaring heeft met startende kinderen qua plannen en vrij werken (van de groep 3 kinderen).. En of ze dan iets voor of achter lopen maakt niet zoveel uit. Als hij dan naar 6-7-8 gaat zit de basis er wel in.. Maar het is wel een keuze om op die leeftijd nog over te gaan. Als je kind zelfstandig is, weet wat het wil en mondig genoeg is, gaat het makkelijker. Als je een verlegen, onderpresteerder heb, die niet zoveel zegt en lekker luiert, dan zou ik er minder snel voor kiezen als overstap.. (ik heb zo'n verlegen, onderpresteerder die het allemaal wel prima vind, maar hij wordt al vanaf de kleuters goed begeleid en leert het wel steeds meer. Maar dan al vanaf groep 3, ipv groep 5 zoals bij jullie)
Ik heb er ook eentje die de hele dag kan kleuren op 1 velletje, en graag kijkt naar hoe anderen werkjes doen. Maar ze geniet van de rust in de klas en de structuur en het overzicht (van al die werkjes die klaar staan) past erg bij haar (ze organiseert & ruimt thuis ook altijd op). Dus ook al zegt ze zelf dat de basisschool veel leuker gaat worden (oeps, die sluit naadloos op peuterschool aan) denk ik toch wel dat ze daar op haar plek zit.
Ja herkenbaar! Ik had dit zelf! Ik heb wvht een grote achterstand opgelopen. Hard moeten werken om die weetnkwikt te raken.
Als je kind zelf kan plannen en graag wil leren denk ik dat je kind goed verder kan. Is hij afwachtend en vind hij het allemaal wel best vraag ik me af of hij op zijn plek gaat zitten. Ik verbaas me dat hij op andere scholen minder aansluiting heeft. De meeste scholen hebben tegenwoordig wel stof/verdieping of zelfs een plusklas.
ja, aan de tel vinden ze het prima maar als ze zien wat hij nu allemaal krijgt zeggen ze iets anders.