Ik ben gewoon benieuwd, hoe op andere scholen gecommuniceerd wordt. De ouders kunnen zich inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief, hier staan algemene dingen in, een overzicht van de belangrijke data en wat verhaaltjes over bijzondere projecten. Dan hebben wij de Parro app, waar de juf of meester ongeveer één keer per week/ 2 weken aan alle ouders iets laat weten waarmee ze bezig zijn, af en toe wat foto's. En je kunt een afspraak voor het 15 minuten gesprek plannen en eventueel ook zelf contact opnemen met de leerkracht. Daarnaast is er een whatsapp groep voor de ouders van de klas, hier worden voornamelijk foto's van uitstapjes gedeeld of als de klassenouders iets willen organiseren. Over het algemeen gaat het best goed, maar bijvoorbeeld bij de infoavond begin van het schooljaar waren er maar van 7 kinderen ouders aanwezig, ongeveer 1/3 van de klas. Nu heb ik hier uit een ander topic begrepen dat ouders met oudere kinderen, niet altijd de noodzaak inzien om te komen, maar volgens mij waren het velen ook gewoon vergeten, omdat het alleen maar in de nieuwsbrief twee weken eerder stond. Ook staan er af en toe plotseling stagiaires in de klas, die dan een aantal dagen of weken meehelpen. Of er staat een andere juf voor de klas, omdat de meester een geplande afspraak heeft of voor een speciaal project met andere kinderen bezig is. Het kan best zo zijn dat de kinderen worden ingelicht, maar de ouders worden hiervan niet altijd op de hoogte gehouden door school. Nu is mijn zoon ook niet erg spraakzaam wat school betreft, nooit geweest ook. Hij zit nu in groep 4 en hij vertelt misschien minder dan het gemiddelde kind thuis, maar heel eerlijk, ik zou het best willen weten. Ook is het gewoon maar informatief. Ook wat ze op school leren, en bij sommige dingen ook hoe, resultaten van tussentoetsen, geen idee...als ik geluk heb, blader ik een keer 's ochtends werkbladen door, maar volgens mij kom je het pas echt te weten met het rapport. Ik zou niet echt weten, wat mijn zoon bijvoorbeeld nu moeilijk vindt. In groep 3 kregen ze ook veel meer werkboeken die af waren mee naar huis. Verwacht ik te veel, is het normaal hoe het gaat, komt het omdat mijn zoon het niet vertelt?
Wij krijgen ongeveer 1x per maand een nieuwsbrief per mail. Daarin staat schoolbrede info. En alle belangrijke data van die maand. Als ze voor de groep van mijn kind ouders nodig hebben krijg ik een mailtje met een oproep daarvoor. Structurele wijzigingen in de leerkrachten voor de groep krijgen er ook gemeld. Verder niet heel erg veel. Wel heb ik een inlogcode om op de website, waar alle resultaten worden bijgehouden, te kunnen kijken. Daar kan ik als ik dat wil dus alle cijfers en toetsresultaten zien. Dat doe ik eigenlijk nooit. Ik ga er vanuit dat de school wel aan de bel trekt als mijn kind structureel slechte cijfers haalt.
Ik heb dat inmiddels een beetje losgelaten en geaccepteerd dat bij ons op school de informatievoorziening minimaal is.
Hier wordt gebruik gemaakt van Walvi app. Alle nieuwsbrieven (1 keer per 2 weken geloof ik), mededelingen, oproepjes e.d. komen daar binnen. Is gelinkt aan mijn email, dus zie eigenlijk wel dagelijks of er iets is. Kan ook op mijn telefoon inzien, lekker makkelijk. Ook gespreksplanner en melden van ziekte/afwezigheid kan via app. Ik vind het wel prettig. Qua 'waar zijn kinderen mee bezig' dat hoor ik alleen via mijn kind, of als ik in de klas een werkje of iets dergelijks zie. Of wat mee naar huis komt. En dan 2 keer per jaar rapport (en oudergesprek) om te informeren hoe vorderingen zijn. Voor mij is dat wel voldoende eerlijk gezegd. Ik ga er vanuit dat als er iets niet goed gaat, de juf zelf aan bel zal trekken. Wat betreft stagiaires en vervangingen, hier krijgen vrijwel geen bericht van, tenzij een vervanging voor wat langere tijd is. Zolang mijn kind niet van de leg is, hoef ik dit ook niet allemaal zo te weten. Ik ben erg tevreden over communicatie. Vooral ook omdat ik bij de scholen die mijn zoon bezocht heeft (speciaal onderwijs, hij start binnenkort op zijn 3e school. Afwachten hoe zij communiceren) heeeeeeel slechte communicatie gewend ben. Zoals jij het beschrijft, TS, heb ik het gevoel dat je inderdaad te hoge verwachtingen hebt. (want geloof me, het kan echt dramatisch slechter dan wat jij beschrijft )
Hier een tweewekelijkse nieuwsbrief en soms een extra info via de mail. Daarnaast een app en mails/informatie via de leerkracht en klassenouder/groepsapp. Dit zijn grotendeels hele algemene dingen, als wanneer de vakanties en studiedagen zijn, wanneer ze naar de kinderboerderij gaan, enz. Soms wat extra info mbt een schoolbreed project, maar dat is het wel zo’ n beetje. Informatieavonden komen altijd weinig ouders, is mijn ervaring. En vaak dezelfde ouders. Ik vind 1/3 nog best netjes, eerlijk gezegd. Hier (twee scholen) zie ik er zelden meer dan dat. Ook hier soms plotseling stagiaires in de klas of een invaljuf, dat heb ik of nooit vooraf gehoord. De kinderen ook lang niet altijd. Zelfs bij vervangen voor langere tijd komt de info soms pas als we er als ouders om vragen. Ook leerresultaten zijn een raadsel tot het eerste rapport (in februari/maart). Helaas. Werkbladen doorbladeren gaat hier ook niet, want ik mag de klas niet in (vanaf half groep 3 is het afscheid nemen op de gang). Conclusie: hier is het, op beide scholen, niet veel anders dan jij beschrijft, misschien nog wel minder. En dan zit ik er nog met mn neus bovenop, omdat ik in allerlei werkgroepen zit. En dat het (veel) erger kan, heb ik vorig jaar helaas ‘mogen’ ervaren...
Hier elke maand een nieuwsbrief van school met de informatie van ouderavonden er. Ook belangrijke data als schoolreisje en disco als en wanneer die er zijn. Verdere info van de klas via mail van de juf of meester en via de klasbord app. Ouders onder elkaar zitten ook allemaal in een groepsapp bij de jongste waar ook een hoop gedeeld word. Oudste heeft dit niet, maar was een initiatief van de ouders bij groep 4.
Wij krijgen elke week een nieuwsbrief via social schools. Daar staat aanwezigheid directie en IB-er in vermeld, de jarigen worden genoemd en projecten, vakantie e.d worden aangekondigd. Verder komen er allerlei berichten via social schools binnen. Concrete info voor schoolreis, foto's van spreekbeurten, best veel eigenlijk. Ook vervanging wordt via social schools gemeld. Wat de vorderingen van de kinderen betreft, zolang ik niets hoor ga ik er maar vanuit dat het goed gaat. Met de oudste sta ik nog wel eens bij de leerkracht om wat dingen opgehelderd te krijgen. Maar die verteld werkelijk niks over school. Dan hebben we 2x per jaar de oudergesprekken en begin van het jaar de info avond.
Hier hebben ze isy en daar komt info op te staan. Bv hulp van ouders of net zoals morgen heeft mijn oudste haar klas een museum waar we kunnen gaan kijken. Verder is er facebook waar ook wel eens wat op komt.
Via de app klasbord Laat juf regelmatig zien waar ze mee bezig zijn en zetten ze foto's erop Je kunt je inschrijven voor 10 min gesprekken 2x per jaar Er is regelmatig even een kijk momentje in de klas bv volgende week dan mag je iets eerder op school komen en laten ze zien waar ze mee bezig zijn 1x per 2 of 3 maanden komt de schoolkrant/ nieuwsbrief En begin van het schooljaar krijg je een kalender met feestdagen vakanties studiedagen schoolreisjes schoolfoto voorstellingen etc En mocht er iets zijn wat nie t kan wachten dan hoor je dat wel
Elke maandagmorgen krijgen we de weekbrief van de juffen van onze dochters met wat ze die week gaan doen, verjaardagen, huiswerk etc. Elke woensdag krijgen we de nieuwsbrief die voor heel de school bedoeld is. Via een systeem kunnen we alle resultaten inzien van onze dochters en hier staan hun rapporten digitaal in en die krijgen we ook op papier. Ook hebben we een aantal keren een 10minuten gesprek per schooljaar en je mag altijd een gesprek aanvragen of mailen. Wij vinden het erg fijn zo blijf je goed op de hoogte.
De oudergesprekken zijn van 3 keer per jaar 10 minuten zonder kind ( 's middags en ook 's avonds) naar dit jaar 2-3 keer 15 minuten met kind ' s middags gegaan, waarbij ouders met meerdere kinderen op school één dag eerder mogen inschrijven. Best lastig voor mensen die dan moeten werken, die moeten nu vrij vragen of kunnen niet meer mee met de partner. Ook weet ik nog niet, wat ik van de aanwezigheid van het kind moet vinden, je gaat toch minder makkelijk problemen bespreken. Hoewel iedereen zegt dat er heus wel eerder aan de bel wordt getrokken bij problemen. Wij kregen vooraf 3 vragen voor het kind als voorbereiding op het kennismakingsgesprek : wat verwacht ik van dit schooljaar, wat moet de meester van mij weten, wat kan ik al goed en een vraag voor de ouders : wat willen de ouders nog vertellen. Vooral de vraag aan de ouders vond ik belangrijk, want je kunt dan aan de juf of meester wat informatie over je kind meegeven, maar voor een kind van 7 kan het best wel lastig zijn om de eerste drie vragen te beantwoorden. Je bespreekt het dan wel vooraf met het kind, maar ik denk, daardoor neem je ook indirect invloed op de antwoorden. Wij hebben binnenkort weer een ouderpanel en ik ben aan het nadenken, welke punten ik wil meenemen.
Hier iedere 2 weken een algemene nieuwsbrief, met een kort verslagje over wat ze gedaan hebben en bv wat aankondigingen. 3x per jaar een gepland gesprek met de leerkracht over hoe het gaat, maar tussendoor zeker de mogelijkheid een afspraak te maken. Leerkrachten zijn zeer makkelijk aanspreekbaar bij bv ophalen/brengen, ze staan altijd op het schoolplein en voor korte vragen/mededelingen kun je ze dan makkelijk aanspreken. Geen app-groep ofzo. Kleine uitstapjes etc organiseert school; zij doen dan een oproep voor hulp van ouders. We hebben geen klassenouders, geen werkgroepen etc, gewoon iedere activiteit weer een oproep. Directrice en IB'er zijn ook makkelijk aan te spreken, meestal kun je zo even binnen wandelen als er iets besproken moet worden. Ouderavond wordt nooit erg druk bezocht, helaas. Vind ik echt zonde. We hebben dit jaar ook een ouder-leerkracht-avond als onderdeel van een cursus, lijkt me erg interessant.
Ik ben al helemaal onder de indruk van die regelmatige nieuwsbrieven. Hier verloopt alle communicatie via briefjes in de agenda. En dan heb je dus een kind dat graag tekent en daarvoor die briefjes als ideale basis beschouwt Verder drie keer per jaar oudercontact met de leerkracht. En gelukkig zit ik in het oudercomité, dus hoor ik zo ook wel een en ander.
Onze school (onze oudste zit in groepb2 en ik werk er) werkt nu met de app Parro. Erg handig en heel laagdrempelig! Alle ouders zijn erg enthousiast en het werkt veel makkelijker dan bijvoorbeeld een website bijhouden. Hierin worden foto's gedeeld van dingen die in de klas gedaan worden, maar ook bijvoorbeeld toetsen worden in de agenda gezet en je kunt activiteiten plannen en hier hulpouders voor vragen. Dit is gebeurd nadat uit een rondvraag onder ouders bleek dat een groot deel niet tevreden was over de communicatie. Echt een ideaal systeem, zowel voor de ouders als de leerkracht!
Hier ook iedere 2 weken schoolbrede nieuwsbrief per mail. Dan nog vanuit de juf iedere zoveel weken een mail over het nieuwe project, wat ze gaan doen en wat je thuis kan doen om daar bij aan te sluiten. -Aan het begin van het schooljaar een kalender met vakanties en belangrijke dagen er in geschreven. -3x p jaar kun je intekenen op het 10 min gesprek. -Begin van het jaar info avond: bij mn oudste in groep 5 kwamen ongeveer driekwart van de ouders, bij jongste in groep 2 was bijna iedereen er. En nog is het soms te weinig, is er iets me niet duidelijk of vergeet ik iets, nou ja, daar probeer ik me dan maar over heen te zetten. We doen allemaal ons best om te communiceren, daar ligt het niet aan.
Hier hetzelfde inderdaad. Op de app posten ze wel eens wat(vaak kort van te voren of onduidelijke dingen). Verder vrij weinig.
Maandelijks een nieuwsbrief, ca. 3 x per jaar een nieuwsbrief uit de groep zelf en verder krijg je per mail te horen dat ze bijv. hulpouders zoeken voor een excursie of dat ze een Euro moeten inleveren voor een jarige juf of meester etc. Begin van het schooljaar krijg je een kalender waarop alle belangrijke schooldata staan. In de vorige groep ook een groepsapp. Nu in beide groepen niet. En op hun vorige school kreeg ik via zoveel kanalen berichten binnen en zo vaak, dat ik regelmatig het overzicht kwijt was. Met 2 groepsapps waarin elke onbenulligheid werd gemeld, overactieve klassenmoeders, om de haverklap mailtjes, nieuwsbrieven waarvan ze standaard de bijlagen vergaten die daarna 1 voor 1 los nagemaild werden enz. Dit vind ik prima zo. Genoeg informatie en niet teveel.
Wij krijgen elke 4 weken een nieuwsbrief van 2 kantjes zeg maar, met broertjes/zusjes die er geboren zijn, de jarigen van de school van die maand, info over projecten etc. Twee weken daarna komt er dan nog een verkorte nieuwsbrief. Daarnaast is er van elke klas een groepsapp van de ouders, maar die gebruiken we, gelukkig, alleen als er hulp nodig is op school. Verder zou ik niet zo goed weten wat ze nog meer moeten communiceren. Er zijn twee 10 minutengesprekken per jaar die verplicht zijn, dan hoor ik eigenlijk wel genoeg, en als het nodig is dan belt de juf wel voor een extra gesprek. Of ik bel zelf voor een gesprek Maar dat is maar 1 keer voorgekomen in de afgelopen jaren.
Wekelijks een nieuwsbrief. Een zeer actieve juf op de parro app, daar staat ook een agenda op waar ook de toetsen ingepland staan. Als er wat is met je kind mbt schoolwerk neemt ze ook via die app contact met je op. Gesprekken worden geregeld via ouderwetse brieven . En als er echt wat is loop ik , na schooltijd gewoon even binnen voor persoonlijk contact of vraag een gesprek aan.