Ik werk als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg. Bevalt super... werk 3 vaste dagen per week. Maandag dinsdag en donderdag en de weekenden + feestdagen ben ik vrij. Ideaaaal! & het werk zelf vind ik ook nog veel leuker dan op woongroepen.. enige nadeel; je werkt veel allern (soms ook fijn) en veel rijden.
Ik lees even mee, wil ook graag wat anders. Helaas wordt de mogelijkheid om een studie te volgen niet gemakkelijker door alle regeltjes. En @Louise11110 een aansteller ben je zeker niet. Ik vond mijn opleiding al waardeloos (HBO-V), maar heb onder druk toch doorgezet. Als dit niet is wat je wil, zal ik zeker voor omscholing gaan (ook als het 3 jaar is). Je bent nog jong en je moet inderdaad nog zo lang..
Ik werk in de gehandicaptenzorg, op een complexe groep, zoals dat zo mooi heet. Bij ons komt er bijna dagelijks agressie voor. En ja hier heb ikzelf voor gekozen, dus daar hoor je mij niet over. Qua problemen die hierboven lees, herken ik niet.. ik heb een klein contract, moet met vergaderingen vaak terug komen, maar dit is toch gewoon een werkdag??? Zie het probleem niet, eerlijk gezegd. Ik ben zelf roosteraar, soms moet ik wachten op beslissingen van de organisatie om het rooster uit te kunnen geven, maar communiceer dit wel met mijn collegas. En qua rooster, rooster ik naar de arbeidstijdenwet. Heel soms 2X laat-vroeg, maar leg dit altijd voor degene die het moet draaien en is nooit een probleem. Verder vraag ik me af wat jullie doen aan deze problemen? Is het management of de OR hiervan op de hoogte? Wellicht dat zij iets kunnen betekenen..
Ik werk als kinder en neonatologie verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. De werkdruk is gigantisch, de zorgzwaarte zwaar. We staan vaak als enige neo verpleegkundige met een kinderverpkeegkundige in de avond of nachtdienst. De druk en verantwoording is dan enorm. Roosters krijgen we pas laat (iets meer dan maand van tevoren) tekorten en uitval moeten we onderling oplossen. Nu zwanger van ons tweede maar me al volop aan orienteren wat ik zou willen.
Hoi, 2 keer ben ik in het ziekenhuis bevallen en moest even blijven, 1x is onze zoon opgenomen geweest en de verpleegsters (en verpleger) zijn toen echt mijn heldinnen geweest! Lief, vriendelijk, behulpzaam. Vooral tijdens beide bevallingen hebben ze me erdoor geholpen en mede door hen kan ik op 2 mooie bevallingen terugkijken. Heb na de bevallingen een bedankje gestuurd naar de afdeling. Wat ik maar zeggen wil: er zijn vast ook heel dankbare patiënten Zelf ben ik juf en ervaar beide kanten: dankbare, meedenkende ouders maar ook wel enorm veeleisende en onredelijke ouders... het salaris is ook niet geweldig maar wel beter dan in de zorg geloof ik, net als de werktijden... Wat meer waardering voor mensen in de zorg vind ik wel terecht!
Ik vind het heel lief dat er veel waardering is voor het werken in de zorg. Ik kijk ook nog steeds tegen deze mensen op en ik vind het werk ook echt niet altijd negatief. Het is nu gewoon meer negatief als positief en dat is wat ik niet wil. @San987 Ik heb bij mijn teamleider meerdere malen aangegeven dat het niet lang goed gaat zoals het nu gaat. Ik heb bij haar duidelijk mijn argumenten en meningen aangegeven en ze doet er vrij weinig mee. Op dat moment voel ik mij niet gehoord door degene die er juist voor moet zorgen dat het allemaal wel loopt op de afdeling. Ik heb echt in gevaarlijke situaties gewerkt dat ik achteraf dacht: hoe is iedereen hier ongedeerd uitgekomen? Hier zijn dan meldingen van gemaakt via het reguliere systeem(wij noemen het VMS/MIM/MIP) en ook daarin aangegeven dat er te weinig personeel was. Hier nog nooit wat op teruggehoord. Wat betreft mijn probleem. Ik vind het gewoon heel irritant worden dat er met de feestdagen in weekenden en op ziektedagen van collega's gewerkt moet worden. Dagen, avonden en nachten beginnen mij ook op te breken. Ookal geef ik bij onze roosteraar aan wat mijn wensen zijn kan zij er niet altijd wat mee doen. Logisch natuurlijk maar wel vervelend.
Herkenbaar! Ik werk als verpleegkundige in de wijk, vind het ook pittig! De gebroken/korte diensten, laat-vroeg, soms verbale agressie van familie, rooster dat 2 weken voor de nieuwe maand uit komt en zonder overleg 4 dagen voor de nieuwe maand nog even wordt omgegooid zonder overleg (ja ik ben dan de zeikerd). Groot personeelstekort tekort. Verwachten dat je te pas en onpas terug komt of extra komt werken... Ik geef duidelijk mijn grenzen aan, maar dit wordt niet mij altijd in dank af genomen, helaas het is niet anders. Ik werk 24uur en heb straks 2 kinderen, er is meer in het leven dan werk. Ook ik denk er al een tijd aan om mij om te scholen maar hiervoor moet ik sparen. Wel wil ik in de zorgsector werkzaam blijven, dus wellicht zit een BBL opleiding er dan nog in.
Bij ons is het vaak zo dat ik al 5 of 6 werkdagen heb in die week en dan op mijn enige vrije dag terug moet komen voor een teamoverleg. Dat doe ik dus niet
Terugkomen op vrije dagen voor een vergadering vond ik altijd heel vervelend. Als je 24 uur werkt, kies je daar bewust voor en zit ik niet te wachten op nóg een middag extra vergaderen.... anders was ik wel 28 of 32 uur gaan werken En wat betreft roosteren volgens arbeidstijdenwet.... er mag heel veel volgens de arbeidstijdenwet. Vrijdagavond een late dienst en maandag ochtend weer de vroege, voldoet prima aan de uren die voor een vrij weekend staan bijvoorbeeld, wát niet wil zeggen dat het héél fijn is, als je vrije weekend er altijd zó uit ziet. (Ik noem maar een voorbeeld). Laat - vroeg mag in principe ook gewoon, maar al die 'het mag gewoon' dingen bij elkaar kan voor iemand wel de druppel zijn om uit te vallen door burn out oid.
Hier moeten we 6 nachten achter elkaar...kom je maandagmorgen 7u uit je nacht en mag je op woensdag de vroege weer in. Met een contract van 24u....why? Klagen helpt niet. Leidinggevende zegt dat je je af moet vragen of je geschikt bent voor dit werk. .roosteraar (die zelf wél een prachtig rooster heeft gegeven asnzzichzelf) zegt dat het niet anders kan.... OR stuurt je naar manager...manager stuurt je naar leidinggevende en zo is de cirkel weer rond. Heb je met je contract v 24u twee losse vrije dagen tussen je nachten en late diensten door , dan word je verplicht op die dagen om 10u bij werkoverleg of afdelingsoverleg te zijn waar alleen maar gezeurd word over prullebakken die niet geleegd zijn. Nou sorry maar daar offer ik mn vrije tijd écht niet voor op.
Ik werk zelf niet in de zorg, maar mijn beste vriendin wel. Van haar hoorde ik dezelfde verhalen als van jullie. Zij heeft sinds 2 jaar een ontzettend leuke baan bij een kleinschalig verzorgingstehuis voor ouderen. Wel alle diensten, maar veel fijnere sfeer, klein team, maar 16 bewoners en alles gaat in goed overleg. Werkdruk is ook veel lager volgens haar, ze heeft gewoon tijd om eens met iemand te praten, of als een bewoner graag de tuin in wil, om even een rondje met diegene door de tuin te wandelen. Misschien kun je eens die richting op zoeken? Ik kan me heel goed voorstellen dat het werkplezier er wel aan gaat, met zulke roosters, agressie, fysiek ook nog eens zwaar werk en dat tegen niet echt riante salarissen. Ik heb bewondering voor al jullie die het toch maar volhouden en doen en voor zieken en ouderen kunnen zorgen!
Ik heb ontzettend veel bewondering voor mensen die in de zorg werken. En deze mensen zouden dus veel meer betaald moeten krijgen voor al het werk dat ze verzetten en meer vrije uren. Maar ja,wie ben ik. Dat ze maar ergens anders op bezuinigen dan op de zorg en ouderen. Compleet belachelijk. Van mij mogen ze belasting best verhogen voor mensen die in de zorg werken.
@Panter ik zou op zoek gaan naar een andere werkplek. klinkt niet helemaal gezond nee & zeker niet als je 24u werkt! ik werk ook 24u. heb heel duidelijk aangegeven dat ik alleen maar 8u diensten draai. zodat ik 3 dagen in de week werk. zodra dit niet meer haalbaar is, ga ik mijn contract naar beneden halen. Het gaat nu al een jaar goed. Maar ze weten ook dat ik op mijn strepen sta.
Ik ga ook op zoek naar wat anders...heb al mooie vacatures gezien. Maar wie neemt me nu aan hoogzwanger? Niemand. Hopelijk na mn verlof nog leuke vacatures!
Is het bij andere mensen in de zorg trouwens ook zo dat er altijd een weekend van de zomervakantie ingeleverd moet worden, dat je dan wel moet werken bedoel ik. Je begint en eindigt dan niet met een weekend maar 1 van de 2 moet je gewoon werken? Bij ons is dat namelijk wel zo, ondanks cao tekst daarover. Ik heb het nagevraagd waarom dat zo is maar schijnt door heel Nederland de standaard te zijn omdat anders de roosters niet kloppend gemaakt kunnen worden?
verstandig! in welke regio woon je? nu ws. niet nee. zo vlak voor je verlof. al hebben ze bij ons wel iemand aangenomen die net zwanger was. @mamavanmimi yep. hier moeten we ook altijd een weekend inleveren. anders valt het helemaal niet meer te roosteren. paar jaar geleden kon het nog wel. maar sinds we over zijn op kleinschalig wonen en minder personeel. was het niet meer voor elkaar te krijgen.
Ik woon vlakbij leeuwarden. Zijn veel vacatures momenteel maar mijn verlof gaat 7 sept in dus gaan ze mij niet aannemen voor vacatures per 1sept/okt. Ik ben pas beschikbaar dan per maart als ik mn vakanties nog moet opnemen.
Teamleidster zei hier ook dat het helemaal niet in de cao staat. Heb pas een gesprek met haar hierover gehad en nu zegt ze zelf dat het idd in de cao staat en het niet mag. Ben benieuwd volgend jaar met de zomerplanning.......