Hoi! Ik heb een vraagje.. Welke patiënten mag je wel en niet verzorgen (verpleegkundige) op de oncologie afdeling? Ik snap dat kuren geven niet slim is maar hoelang zijn de lichaamsdelen cytostatisch? En hoe zit het met bestralingen? Natuurlijk ga ik mijn leidinggevende vertellen zodat hij me precies kan vertellen hoe of wat maar hij is net een week op vakantie..
Denk dat dit een goede vraag is om aan de specialisten te vragen met wie je samen werkt. Per cytostatica verschilt het hoelang het na de tijd nog uitgescheiden wordt. Staat volgens mij ook in de bijsluit. Gewoon altijd handschoenen dragen. Toen ik zwanger was werkte ik als poeler op een oncologie afdeling. Het enige wat ik niet mocht was de kuren geven, dat namen collega's over. De bestralingen zelf doe je niet toch maar het radiologisch instituut?Hier mag je als zwangere ook niet bij zijn
Ja ga ik ook zeker navragen. Maar is bijv cytostatische uitscheiding ook gevaarlijk als ik handschoenen draag? Bij bestralingen ben ik niet bij maar verzorg wel patiënten vlak voor of na bestraling
Hoi. Ik ben ook oncologie verpleegkundige. Tijdens je zwangerschap hoef je in principe geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen, want als het goed is werk je altijd al veilig?! Dit betekent dus altijd handschoenen aan doen. Ik heb tot mn verlof wel gewoon chemotherapie gegeven. Zou niet weten waarom dit niet zou mogen, zolang je maar veilig werkt. Excreta is inderdaad bij iedere kuur een andere termijn besmet en dus schadelijk voor jou. Als het goed is hoort er op de afdeling een lijst te liggen waarop je dit kunt zien. Maar ook hier geldt; als het goed is werk je hier nu al veilig mee, dus kun je dit gewoon blijven doen. Bestraling hoef je niet bij te zijn zeg je zelf. Daarna is het niet schadelijk meer, dus deze patiënten kun je gewoon verzorgen.
Ik dien alleen methotrexaat en soms cytarabine toe via een gesloten systeem, en heb er geen bezwaar in gezien dit de hele zwangerschap te doen (nou ja, tot 20 weken, toen ging ik naar een stageplek waar deze behandeling niet door mij gedaan werd). Maar ik hoorde achteraf dat sommige collega's deze behandeling ook weigeren te doen tijdens hun zwangerschap. Nou ja, ik zag het gevaar niet, je moet je best doen om ermee in aanraking te komen.
Je moet informeren naar de Risico Inventerisatie & Evaluatie (de RI&E) op je werk daar staat exact in beschreven hoe en hoe wat. En even langs de bedrijfsarts gaan is ook een optie. Je kunt hier ook wat informatie vinden Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven | Rechten en plichten werknemers | Arboportaal Ik deed prikrondes (laboratorium) oa op de oncologie afdeling. En mensen die zwanger zijn hoeven/mogen niet daar bloed prikken.
Gewoon uit nieuwsgierigheid; Wat is daar de achterliggende gedachte van? Je gaat toch altijd zorgvuldig om met je eigen veiligheid bij het afnemen van bloed? Er zijn nog zoveel meer ziekten waar je niet mee in aanraking wilt komen. Waarom dan niet prikken op een oncologie afdeling?
Toen ik nog op de verpleegafdeling werkte deden de zwangere vrouwen helemaal niks met chemotherapie besmette mensen, zelfs niet de kamer op. Er werd bij ons altijd een week aangehouden dat ze chemotherapie besmet waren, maar lees hierboven dat het per kuur verscheelt. Ik zou iig geen enkel risico willen nemen.
Bestralingen geven geen problemen. Patiënten zijn niet radioactief ofzo. Zwangere vrouwen mogen ook gewoon tot het einde blijven werken op een radiotherapie (bestralings) afdeling. Chemo heb ik geen verstand van.
@marlijn, omdat het risico daar groter is? Geen idee, ik werk zelf in de acute zorg...en je let wel op. Ik heb altijd handschoenen aan, ook met het prikken van een infuus oid. Dronken torren laat ik een beetje links liggen als het kan. Ik blijf er niet bij als er foto's gemaakt worden (tenzij het niet anders kan) en bij een bewezen besmettelijke ziekte blijf ik uit de buurt. Volgens mij kan je beter bloed prikken bij een rustige chemo patient dan een persoon onder invloed oid.
Dat is inderdaad ook mijn idee haha. Ik prik 10x liever bij een chemo patiënt, dan bij sommige andere patiënten op de afdeling. Vandaar ook deze nieuwsgierige vraag ..