Werken in het speciaal onderwijs...

Discussie in 'De lounge' gestart door Annemeis, 16 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.185
    823
    113
    Hoi,

    Geen idee of dit een goede plek is maar weet even niet waar het andere moet.
    Binnenkort moet ik kiezen waar ik mijn masterstage wil gaan doen (orthopedagogiek/pedagogische wetenschappen).

    Nu werk ik al zo’n 10 jaar het reguliere onderwijs. Er zijn heel veel stageplekken in het SO. Wie werkt er hier in het speciaal onderwijs? Cluster 4? (Dus SO, geen SBO)
    Hoe is dat? Wat is er precies anders dan in het reguliere onderwijs?

    Alvast bedankt!
     
  2. Akira1978

    Akira1978 Actief lid

    3 mrt 2013
    109
    15
    18
    Vrouw
    #2 Akira1978, 16 sep 2019
    Laatst bewerkt: 16 sep 2019
    Wat leuk dat je een stage overweegt in het onderwijs!

    Ik werk in het voortgezet speciaal onderwijs als orthopedagoog.

    Ik zou vooral het verschil onderzoeken tussen een master stage in de jeugdhulpverlening/ kinderpsychiatrie en het speciaal onderwijs. Deze verschillen zijn nogal groot. Kijk dus goed wat jou leuk lijkt om te doen. Ik neem aan dat jij ook je aantekening psycho-diagnostiek wilt behalen? Bij ons wordt er bijvoorbeeld wel intelligentie-onderzoek afgenomen maar binnen de hulpverlening zul je nog veel meer kunnen oefenen in het afnemen van onderzoek. Veel van onze kinderen komen bijvoorbeeld al met hulpverlening binnen en zijn al helemaal onderzocht.

    Verschillen:

    *de klassen zijn kleiner, meer maatwerk;
    * meer personeel per leerling;

    Voor de rest vind ik het super moeilijk om te vergelijken omdat je als orthopedagoog echt een andere rol hebt dan als leerkracht. Ik denk dus dat je goed moet kijken wat je leuk vindt om te doen en hier een passende stageplek bij zoeken. Ik weet wel dat populatie per (v)so enorm kan verschillen. Op de ene school zijn meer kinderen met internaliserende problematiek aanwezig en op andere juist meer kids met externaliserende problematiek. In het SO zie je wel dat de problematiek meer gemengd is binnen de school. Uiteraard wordt er wel altijd gekeken naar een goede mix van leerlingen.

    Als je meer informatie wilt over bijvoorbeeld mijn taken dan kun je mij een pb sturen.
     
    Annemeis vindt dit leuk.
  3. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Ik heb wel een kind op een cluster 4 school, hij heeft fulltime Zorg i/d Klas. Dus naast de leraar en de klassenassistent is er nog iemand constant aanwezig, maar dan alleen voor mijn kind.

    Ik denk niet dat ik je kan helpen om je vragen te beantwoorden (of misschien heb je er ook wel een voor een ouder?), maar ik vind het in ieder geval heel leuk en fijn dat je voor deze doelgroep kiest, er is een groot tekort aan goede mensen in het SO! Ik heb heel veel gehad aan 'onze' orthopedagoog. Volgens mij is het een leuk beroep :)
     
    baby90 en MyMiracle vinden dit leuk.
  4. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.185
    823
    113
    Dank voor je reactie! Ben je werkzaam als gedragswetenschapper?
    De aantekening wil ik zeker halen. Voor jeugdhulpverlening/kinderpsychiatrie is het lastig om een stage te vinden, alle mensen die al in die richting werken krijgen voorrang. Deze master wordt namelijk gevolgd door mensen die al een WO/HBO bachelor hebben en al in het werkveld werkzaam zijn. Je moet solliciteren voor een stageplek. Omdat ik al ruim 10 jaar ervaring heb binnen het onderwijs zal de stage dus ook zeer waarschijnlijk ergens in het onderwijs zijn. Dat vind ik prima hoor, ben nog lang niet uitgekeken op het onderwijs.
    Welke kinderen kan ik verwachten op het SO? ASS? ADHD? Hechtingsproblematiek? Gedragsproblemen?
     
  5. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.185
    823
    113
    Hoi,

    Dank voor je reactie! Hoe groot is de groep van je dochter? Heeft ze eerst op het regulier onderwijs gezeten? Is ze op haar plek in het SO? Heb je een idee waarom er een groot tekort is aan leerkrachten in deze doelgroep? Naar mijn idee redden alleen de superleerkrachten het op het SO. Ik weet niet of ik daartoe behoor. Maar ik houd wel van ‘speciale kinderen’ en rust, reinheid en regelmaat daar ben ik dan weer wel goed in. Maar als een kind ineens ‘ontploft’ zeg maar, dat vind ik erg lastig, dan krijg ik denk ik het idee dat ik als leerkracht tekort geschoten ben en niet competent genoeg.
     
  6. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    #6 Maslov, 16 sep 2019
    Laatst bewerkt: 16 sep 2019
    De groep van mijn zoon ;) bestaat nu uit 12 kinderen. Vorig jaar kleuterde hij nog, toen zaten ze met 8 kinderen bij elkaar.

    Hij zit in de 'praktijkklas' van de school. Daar zitten kinderen die niet echt meekomen met de rest van het SO en ligt de focus vooral op de ontwikkeling van vaardigheden en het stimuleren van zelfredzaamheid. 8 van de 12 kinderen hebben het syndroom van Down.

    We wisten al vroeg van zijn verstandelijke beperking en ASS, dus vanaf zijn 2e jaar ging hij naar een OPD (Orthopedagogisch Dagcentrum). Het was logisch dat hij van daaruit naar het SO zou gaan.

    Ik denk dat het heel pittig is om les te geven op het SO. Men heeft er ook niet altijd een goed beeld van. Er zijn op onze school best wat leerkrachten geweest die hun eerst jaar niet eens afmaakten, of die na een jaar vertrokken. Sowieso merk ik dat men snel onderschat wat het werken met zorgbehoevende kinderen inhoudt. Ook wanneer ik persoonlijk begeleiders zoek, of Zorg in de Klas-medewerkers, reageren er altijd een paar mensen die denken dat 'dit soort kinderen' altijd lekker vrolijk met ze willen knuffelen en op K3 dansen, maar dat zijn er echt maar een paar.

    Zeker de jongste kinderen laten veel basaal gedrag zien. Bij mij zoon in de kleuterklas waren 5 vd 8 kinderen non-verbaal autistisch en 3 ervan maakten de hele dag geluiden (gillen, neuriën, brommen). Maar... er zijn ook klassen met kinderen die leren lezen en schrijven, die toneelstukjes opvoeren en hun verkeersdiploma's halen en eigenlijk gewoon alles doen wat kinderen in het regulier onderwijs ook doen, maar met meer ondersteuning en op een ander tempo.

    Ik denk dat je echt affiniteiten moet hebben voor deze doelgroep als je er langere tijd wil blijven werken. Rust, regelmaat en reinheid heb je misschien bij bepaalde klassen van de middenbouw en bovenbouw, maar niet in een klasje zoals die van mijn zoon. Daar kwijlt er nogal eens eentje de tafel vol en kan er ook wel eens met poep gesmeerd worden. En daar zijn 'ontploffingen' ook aan de orde van de dag.
     
  7. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    • Cluster 4: zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), kinderen met gedrags- en/of psychiatrische stoornissen, zoals ADHD, PDD-NOS, ODD, CD (Antisociale gedragsstoornis), klassiek autisme, Gilles de la Tourette, hechtingsproblematiek.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal_onderwijs
     
  8. Bellybell

    Bellybell Fanatiek lid

    30 dec 2012
    4.796
    4.582
    113
    Hier een zoontje op het SO, mytylschool. Dus allemaal met een lichamelijke beperking, vaak in combi met een verstandelijke beperking. Verschilt van sondevoeding, groeiproblemen, huidproblemen, tot echte rolstoelers. En dan ook nog vaak meervoudige beperkingen. Hij is 7 en zit nog in de 'kleuterklas'. Ze leren alles op hun niveau; lezen doen ze pictolezen, ze krijgen zwemles op school met als doel ooit een diploma te kunnen laten behalen.

    Echt een prachtige school met allemaal mensen met hart voor de kinderen. Zelden een school gezien waar leerling tot leraar tot directeur met een dikke smile rondlopen.
     
    baby90 en Annemeis vinden dit leuk.
  9. Bellybell

    Bellybell Fanatiek lid

    30 dec 2012
    4.796
    4.582
    113
    Ow, 8 kinderen in de klas. 1 leraar, 2 assistenten en dan nog de nodige persoonlijke begeleiders. Dus je krijgt wel echt tijd voor de kids, wat je bij normaal onderwijs niet hebt. Wel heb je bij de school van mijn zoon dus ook het stukje zorg erbij; verschonen, helpen aan en uitkleden met zwemmen, etc.
     
    baby90 vindt dit leuk.
  10. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.495
    4.332
    113
    Vrouw
    Ik heb een aantal jaren gewerkt in het SO Cluster IV.
    Mijn ‘leukste’ cluster 4 school was in de gesloten jeugdinrichting. Ernstige gedragsstoornissen en psychiatrische jongeren. Zwaar, heel zwaar. Klein hecht team, veel overleg, veel samenwerking.
    Als docent van een groep was ik ook gekoppeld aan een woongroep (niet perse mijn leerlingen) en zo leerde je meerdere jongeren goed kennen.
    Ik heb hier erg veel geleerd. Op pedagogisch gebied, maar zeker op menselijk gebied. Ik heb alle stoornissen voorbij zien komen, maar de heftigste vond ik wel schizofrenie (die jongere is toen verplaatst ook) en De stoornis MCDD.
    Wekelijks was er wel alarm, Ging er wel een raam ergens uit. Liep er weer eens iemand weg.

    Ik heb ook op een ‘gewone’ cluster 4 school gewerkt in Den Haag, dat vond ik echt vreselijk. Zo’n slecht georganiseerde school, ongelooflijk. Hierna weer het reguliere onderwijs ingegaan. (Na ernstige vechtpartijen, steekpartij en een schoolleiding die niet ingreep)
     
  11. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Maar wat je nu omschrijft, is dat niet een cluster 3 school?
    Klinkt wel als een heel leuk schooltje :)
     
  12. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.394
    5.298
    113
    Ik denk dat je of moet leren dat gevoel niet te krijgen, of dat SO geen goede plek voor je zal zijn. Hoewel er natuurlijk verschillende SO scholen zijn, maar je vraagt specifiek naar cluster 4, dus dan moet je wel met ontploffende kinderen om kunnen gaan. Want zelfs op de scholen die zijn gespecialiseerd in kinderen met internaliserende problematiek, zullen die kinderen alsnog afentoe ontploffen.
    Ik heb een zoon op cluster 3 en mijn dochter zal ook naar cluster 3 gaan, maar weet voldoende van de algemene cluster 4 (niet gespecialiseerd in een stoornis) scholen in de regio, dat deze niet geschikt zullen zijn voor mijn dochter. Die kan zich absoluut nooit staande houden tussen de doelgroep. Zowel mijn zoon als dochter hebben autisme.

    Ik wil je niet ontmoedigen, juist een stage kan je natuurlijk erg helpen om uit te vinden of het wat voor je is, maar ik zou zeker vantevoren kijken of je mag observeren. En kijk eens naar andere clusters (er zijn er 4 ;)). Ook zit er erg veel verschil tussen verschillende cluster 4 scholen, dus de ene is de andere niet. Overigens zijn de cluster 4 scholen waar ik het over heb, geen slechte scholen, er zitten gewoon veel kinderen met externaliserend gedrag en voor sommige kinderen (zoals mijn dochter) is dat erg beangstigend.

    Misschien ben je juist op je plek op een school met externaliserende gedragsproblematiek, als orthopedagoog ga je juist proberen oplossingen te bedenken om de ontploffingen te voorkomen, dat kan ook veel voldoening geven denk ik. Is toch anders dan voor de leerkracht, hoewel ik ook denk dat het werk met deze kinderen voor de leerkracht ook veel voldoening kan geven, maar dan moeten ze wel met de “ontploffingen” om kunnen gaan.
     
    Annemeis en Maslov vinden dit leuk.
  13. Akira1978

    Akira1978 Actief lid

    3 mrt 2013
    109
    15
    18
    Vrouw

    Annemeis, ik reageer later deze week wat meer uitgebreid op jouw bovenstaande vragen.
     
    Annemeis vindt dit leuk.
  14. Akira1978

    Akira1978 Actief lid

    3 mrt 2013
    109
    15
    18
    Vrouw
    Dag Annemeis,

    Sorry voor mijn enorm late reactie. Ik heb het even enorm druk gehad en had geen puf om te reageren. Ik heb ook Master stagiaires begeleid in het VSO. Dus als je nog vragen over het werken in het VSO pb mij dan even. Ik kan dan toch iets vrijer reageren.

    Groetjes,

    Akira
     

Deel Deze Pagina