Wie van jullie werkt ook met zwaar agressieve cliënten en hoe heb jij dit aangepakt tijdens de zwangerschap? Hoelang op de werkvloer bijvoorbeeld, wat is wijsheid?
Ik weet van een vriendin die ook met agressieve clienten werkt dat ze vanaf X aantal weken niet meer op de groep 'mocht' werken ivm evt risico. Zij heeft toen op een andere groep gewerkt en meer administratieve taken opgepakt. Is daar bij jullie geen beleid voor? Bij de meeste werkgevers waarbij eventuele risico's gelopen worden is dit namelijk wel het geval. Je kunt het denk ik het best even bespreken met je leidinggevende. Succes!
Als het goed is moet je werkgever een RI&E hebben (Risico Inverntarisatie en Evaluatie, als ik het goed zeg) Daar moet precies in staan hoe de werkgever en werknemer moeten handelen in dit soort situaties. In elk geval heb je wettelijk gezien recht op een veilige werkplek, dus ik zou zeker even met je werkgever om de tafel gaan. Van wat ik vaak lees is dat je tot een week of 12 op de afdeling kunt blijven en daarna andere taken op je gaat nemen. Vaak word je dan wel geheel of gedeeltelijk ziek gemeld zodat de werkgever geld krijgt van het UWV om jou te vervangen.
In de RI&E, is hier niets over terug te vinden (tenmiste bij ons niet). Dit gaat over de risico's die er liggen op de groep en waaraan gewerkt moet worden. Een aantal jaren terug heb ik met agressie gewerkt. Toen was het zo dat je tot 12 weken op die groep bleef werken en daarna werd je overgeplaatst. (als je zelf wilde mocht je ook eerder overgeplaatst worden) Je wordt dan tijdelijk 'uitgeleend' aan een andere groep, zo kan er voor jou vervanging komen. En als je alle uren werkt, mag je inderdaad niet ziek gemeld worden. Dit mag alleen als je door de zwangerschap niet al je uren kunt werken. Maar geef dit wel tijdig aan bij je leidinggevende, samen kun je dan naar een passende oplossing zoeken.
Bedankt voor jullie reacties. Omdat wij nog vrij nieuw zijn als instelling en afdelingen is er nog niet veel over bekend bij de medewerkers op de vloer. Ik ga nu op vakantie en denk dat ik na mijn vakantie naar mijn werkgever ga om het hem te vertellen. Dan kunnen we samen overleggen hoe verder. Het is misschien wat vroeg om het te melden, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Het is dan mijn 10e week. Wat vinden jullie?
Ligt aan de indicatie van de clienten. Bij ons is het zo dat zodra je meld bij je leidinggevende dat je zwanger bent je per direct andere werkzaamheden moet gaan doen ivm de veiligheid.
Zo ging het bij mij ook idd. Ik doe vervangend werk vanaf 12 weken en ben ziekgemeld omdat ik door de zwangerschap niet mijn normale werkzaamheden kan verrichten.
ik werk op een open behandelafdeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Bij ons weinig agressie op de groep gelukkig. heb wel met 10 weken zwangerschap mijn leidinggevende ingelicht en ook aangegeven dat iuk niet meer wil invallen op andere groepen, of ter assistentie wil lopen op alarm als er brandalarm is of als collega's op andere afdelingen alarm slaan ivm agressie. Dit is goed gekeurd. Bij ons gaan ze daar wel flexibel mee om. Ook collega's die zwanger zijn en wel op een groep werken waar agressie meer voorkomt maken daar met hun leidinggevende afspraken over. succes in ieder geval!