Ik heb net een beetje zitten snuffelen in onze personeelsgids en wat ik er uit begrijp is dat het exact dezelfde gevolgen heeft als ik: 1) i.p.v. 40 uur, voortaan 32 uur per week ga werken, of 2) 1 dag per week ouderschapsverlof opneem (met de intentie om daarna dan 32 uur te gaan werken) In beide gevallen verlies ik 20% van mijn salaris, onkostenvergoeding en leasebedrag. Ik moet zelf nog even uitzoeken hoe het zit met andere secundaire voorwaarden, maar vooralsnog lijkt het erop dat het op hetzelfde neerkomt. Ook de regeling als ik onverhoopt in de WW of ZW terecht kom. In beide gevallen gaan ze dan voor de uitkering uit voor die 80% van het inkomen. Is er nou een addertje onder het gras wat ik mis, of maakt het echt niet uit of ik voor optie 1 of 2 ga?
ja, het addertje onder het gras is dat als jij ouderschapsverlof neemt, en het bevalt niet en je wilt weer 40 uur gaan werken, dat je dan ook weer 40 uur kan werken omdat je geen contractaanpassing hebt: oftewel; je contract blijft 40 uur. Als je een contractaanpassing gaat doen naar 32 uur en het bevalt niet en je wilt weer 40 uur gaan werken, hoeft je werkgever dat niet in te willigen.
Volgens mij is er wel iets aftrekbaar van de belastingdienst. Precies weet ik het niet maar heb het op mijn werk in de wandelgangen gehoord. Even op site van belastingdienst kijken
bij het opnemen van ouderschapsverlof krijg je per opgenomen uur zo'n 3-4 euro terug van de belastingdienst!
En volgens mij is er nog een nadeel: als je ouderschapsverlof is afgelopen kan je werkgever je verplichten weer die 40 uur te moeten werken. Dus als je nu weet dat je altijd 32 uur wilt blijven werken is dat ook een overweging waard.
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik ouderschapsverlof opneem ben ik verplicht om daarna nog een jaar mijn oude hoeveelheid uren te gaan werken. Als ik dit niet doe dan moet ik ouderschapsverlof terugbetalen (ik werk in het onderwijs, daar is het ouderschapsverlof betaald) Dus in jouw geval zou je na je verlof weer 40 uur moeten gaan werken.
Bij ons moet je alleen bij ontslag na Ouderschapsverlof terugbetalen, de dag na je osv mag je al minder gaan werken.
Dat is een hele goeie! Die moet ik onthouden! Volgens mij niet hoor, want er staat in de personeelsgids dat het gewoon mogelijk is om part time te werken. Ik heb de intentie al aangegeven bij mijn manager en die vond dat heel normaal. Dat is zeker iets om na te vragen! Er stond niets over in de personeelsgids in ieder geval.
Dat hangt van je CAO af. Ik neem ook ouderschapsverlof op en ga 32 uur werken. Dit wordt door mijn werkgever niet doorbetaald. Daarna kan ik zelf kiezen of ik weer terug wil naar mijn 40 uur of ontslag neem voor die paar uur.
Ik zit ook te twijfelen over ouderschapsverlof vs parttimen. Nou vroeg ik me wat af; op de website van SZW staat dat beide ouders recht hebben op ouderschapsverlof. Weet iemand of dat dan per persoon geldt of dat je het moet "delen"? Mijn man en ik werken allebei 40 uur per week nu, hebben we dan allebei recht op 1040 uur verlof of ieder de helft? (misschien beetje domme vraag, maar doe dit ook pas voor het eerst..)
je hebt beide op recht op ouderschapsverlof. hou er wel rekening mee als je ouderschapsverlof opneemt en je wilt geld terug krijgen van de belastingdienst dat je ook inkomstenverlies hebt met het jaar ervoor
Wat wil dat precies zeggen? Dat je aftrekposten nu over een lager bedrag gelden ofzo? Of gewoon dat je sowieso achteruit gaat in inkomsten ten opzichte van het vorig jaar? Sorry hoor maar ik ben echt niet goed in dit soort dingen. (Hoog tijd om het maar eens te leren nu ik mama word denk ik.)
je moet met het bruto loon achteruit gaan dus als je in 2009 ouderschapsverlof aan wilt vragen en dus in aanmerking wilt komen voor de korting dan wordt er gekeken met het loon van 2008
Nog een tip, helemaal met de recessie momenteel. Als je ouderschapsverlof opneemt doe het dan ook echt in delen en niet in 1x. Stel dat je je ouderschapsverlof in 1x op gaat nemen en je word ontslagen dan verlies je al je uren ouderschapsverlof, en kun je deze bij een nieuwe werkgever nooit meer opnemen. Voordeel van ouderschapsverlof vind ik zelf dat je pensioen en alles gewoon 100% meetelt (als je eerst fulltime werkte) en niet bv op basis van 24 of 32 uur of hoeveel uur je gaat werken naast je ouderschapsverlof.
Hoe bedoel je, niet in één keer opnemen, maar in delen? Je moet volgens mij je ouderschapsverlof toch in één aangesloten periode opnemen? Zoiets stond geloof ik in onze personeelsgids. Dus niet eerst 3 weken, dan 2 weken niet, dan 3 weken wel weer of zo...
een belangrijk voordeel van ouderschapsverlof is dat als je bijv. in een reorganisatie terecht komt, dat je met ouderschapsverlof een ontslagvergoeding op basis van je fulltime salaris krijgt, terwijl je anders voor 32 uur een ontslagvergoeding ontvangt.