Dus dat jij jullie baby van de beste voeding wilt voorzien is "oneerlijk to de werkgever"? Met zulke uitspraken heb ik grote moeite hoor! Er bestaat niet voor niets zoiets als kolfrecht! En dat is al zo kort! En wat heeft jouw man nu met jouw werkgever te maken? Volgens mij is dat gewoon gel*l en zoekt hij een argument om maar te stoppen met de bv? Niet voor zwichten hoor voor zulke drogredenen! Het is jouw lijf dat borstvoeding geeft! Ik neem toch aan dat ook hij het beste wil voor zijn kind? Ik wens iedereen met mannen die niet lekker achter het geven van borstvoeding staan heel veel sterkte!
uhm....da's wel erg zwart-wit gedacht hoor! Waarschijnlijk staat jou partner er wel 100% achter en heb je daarom zo makkelijk praten. Maar niet iedereen zit zo in elkaar en niet iedereen denkt het er zelfde over. Hier geldt dat ook op het forum, maar kunnen we onze schouders ophalen of de pc uit zetten. Maar thuis werkt dat niet zo, je moet er wel met z'n 2en uit zien te komen. Ook al heb je kolfrecht, ouderschapsverlof e.d. mijn man ziet ook het kostenplaatje er van. Dat heb je als je een eigen bedrijf hebt...dan kan je er niet zo makkelijk over denken. Het moet namelijk wel betaald worden. Ik zelf ben ook in loondienst en maak er gebruik van, zal mij een zorg zijn dat mijn baas het moet betalen. Maar als het uit mijn portemonnee zou komen, zou ik er ook niet blij mee zijn. Ook als is het een RECHT.
Tja, pauzes (waarin je ook kunt kiezen om te kolven, mocht het echt heel lastig in te plannen zijn tijdens je werk) kosten ook geld, en ziekte en vakantiedagen ook. Je hebt mensen in dienst, geen robots.
ik ben toch blij dat mijn werkgever erg tolerant met mij was ik mocht zelfs na 9 maanden nog gewoon kolven of me dochter voeden. Ja ze zit op het kdv waar ik werk. Er werd niet eens moeilijk over gedaan wel paste we haar fruit en broodmaaltijd zo aan dat ze een voeding kon krijgen als mijn kindjes aan het slapen waren . En op de di wanneer ze bij oma is kolfde ik als de kindjes aan het spelen waren en als ze weer net wakker werden. Dus het is wel fijn als mensen meewerken. Ik zou precies hetzelfde voor mijn collega over hebben als zij BV zou willen geven. Ik werk liever iets harder en dat er een kindje extra lang BV kan krijgen dan dat ze zou moeten overstappen op KV. En tja mijn partner heeft altijd meegewerkt vooral de eerste 2 maanden had ik hem nodig . Ik moest kolven en hij gaf het flesje en snachts ook nog nooit gemopper of wat gehoord . Toen Zoey eindelijk zelf kon drinken kwam voor hem rust en voor mij ook geen gekolf meer elke 2 uur EN als ik lag te rusten en zij kreeg dr honger huiltje verschoonde hij haar en gaf dr of soms pakte hij een flesje uit de vriezer en gaf die zodat ik bij kon komen. DUs BV moet je zeker met zijn 2tjes achter staan want het kan soms al vermoeiend genoeg zijn. Ok als je werk gever je partner is kan het het bedrijf geld kosten maar thuis scheelt het weer wat denk je wat KV kost
Haha, nou ja, mijn man is blij dat ie alleen maar mannen in dienst heeft (niet discriminerend bedoelt hoor!)
Maar rookpauzes, etc kosten toch ook geld? En kv ook, als hij die straks moet kopen. Je hebt recht op 25% van je werkdag, maar het lijkt me sterk dat je die volledig zult benutten. 2 keer 15 à 20 minuten kolven is vaak voldoende. Het is natuurlijk jullie keus en je hoeft je niet te verantwoorden, ik vind het alleen 'zonde' op te stoppen met bv om zo'n reden.
Ja, doodzonde... ik ken de andere kant misschien wat meer als donor - bij mama's waar het echt met geen mogelijkheid op gang komt en die dolgraag bv willen geven. Misschien dat ik wat fel van leer trek (het zal de bv-evangelist in me wel zijn ), maar om te stoppen met een goedlopende bv, en bewust geen gebruik te maken van het recht op voeden (live of kolven) op je werk, dat snap ik gewoon niet. Ik heb het bij mijn werkgever niet eens gemeld, alleen bij de congierges om binnengelaten te worden in het kolfhok. Maar goed, ik heb erg flexibele uren omdat ik 90% van mijn tijd zelfstandig in een eigen project werk en er dus niemand van mijn fysieke aanwezigheid afhankelijk is. Het recht is er JUIST voor die banen waar het moeilijker is, zou ik zeggen. Ik moest ook aan rookpauzes denken (en dan hebben we het nog niet eens gehad over de grotere kans op ziekteuitval bij dat percentage werknemers...).
Even heel flauw doen hoor, maar ik ken geen werkgever met rookpauzes...wel met koffiepauzes Maar goed, dat het ons recht is, wil niet meteen zeggen dat een werkgever er blij mee is. En ik kan beide kanten belichten. Mijn man is een werkgever (niet de mijne, hou op zeg ) en ik ben zelf in loondienst. Maar waar het volgens mij om ging, is dat niet iedereen een partner heeft die 100% achter het geven van bv staat(, als het verlof is afgelopen.).
Dat hoor je mij nergens zeggen . Waar staat het woord moeten? Ik kan gewoon weinig begrip opbrengen voor stoppen met goedlopende bv als je kindje nog geen 6 maanden is en volledig van melk (bij voorkeur mamamelk) afhankelijk is. De werkgever is echter verplicht zich te houden aan de wet. Daar speelt moeten wel degelijk een rol, ja.
Probeer het eens te zien vanuit het oogpunt van een werkgever. Die heeft opeens tot aan de 9e maand een werknemer die 25% minder mag werken volgens de regelgeving, maar nog wel evenveel kost. De werkgever krijgt hiervoor geen vergoeding. De enige geruststelling die de werkgever heeft, is dat een borstgevoed kindje een kleinere kans heeft om ziek te worden, en de werkneemster dus minder vaak thuis zal zitten met een ziek kind. Als je als werkneemster een drukke baan hebt en veel omzet genereert, en vervolgens gebruikmaakt van je kolfrecht (eventueel in combinatie met minder werken), dan is dat toch wel even slikken voor sommige werkgevers. Kolfrecht kort? Het gaat uit van de aanname dat een baby het beste minimaal 6 maanden volledige borstvoeding krijgt. Dat vind ik al heel wat, dat de overheid inziet dat dit nodig is, want zo vanzelfsprekend is dat niet. Zonder dat kolfrecht zouden er nog minder werkende moeders hun baby's na de zwangerschapsverlof minimaal 6 maanden borstvoeding kunnen geven. Hier in Belgie heeft een werkende moeder recht op kolven tot de 7e maand, voor 1 uur per dag bij een werkdag van minimaal 7,5 uur. De werkgever hoeft die tijd niet door te betalen, de moeder kan daarvoor een vergoeding krijgen van het ziekenfonds, in mijn geval was dat 70% van mijn salaris. Hoe lang zou jij dan vinden dat het kolfrecht moet duren, twee jaar om een werkende moeder de gelegenheid te geven de WHO norm te halen? Heb je enige oplossingen om een langer kolfrecht uitvoerbaar te maken?
Dank je Voor een werkende mama, lijkt het mij een best moeilijke opgave om volledig bv te geven de komende 6 maanden. Niet dat ik het er voor over heb hoor. Maar ik heb ook nog een kindje rond lopen en als ik merk dat het geven van bv een prijs heeft, dan zou dat voor mij een reden zijn om er mee te stoppen. (Zoals vermoeidheid ofzo). Daarbij zal mijn kind niet opeens een verminderde weerstand krijgen, opeens ziek worden als ik wel de overstap maak naar kv....
Dat laatste is sowieso onzin, want de WHO norm impliceert niet dat je kolft. Ik had ook met 1 jaar, en zelfs met 10 maanden kunnen stoppen met kolven, en nogsteeds kunnen voeden en dus de WHO norm te halen. Kolfrecht is die tijd wel nodig om de produktie in stand te houden voor de meesten, denk ik. Daarna is het vaak stabiel (i.e. ligt de boel niet plat omdat je stopt met kolven, het risico daarop is veel groter in de eerste tijd).
Het recht is vanuit de werknemer (de moeder in dit geval), de plicht om gebruik te maken van het recht volgens de normen die ervoor gesteld zijn (dwz qua planning en ruimte om hygienisch te kunnen kolven) is er vanuit de werkgever. Niemand heeft het hier over kolfplicht
Misschien is het volgende een hart onder de riem: het voeden wordt steeds makkelijker, het aantal voedingsmomenten (en kolfmomenten) neemt af, en juist na 6 maanden vond ik het echt geen kwestie van 'volhouden' maar gewoon van met plezier geven. Juist omdat je kindje ook andere dingen gaat eten, de wereld gaat ontdekken, zich eigenlijk op allerlei vlakken meer los van jou gaat bewegen... is het bv-geven erg prettig. Ik werk 4-5 dagen per week, en heb al die tijd zonder problemen gekolfd. Ik vond het pas op het allerlaatst te zwaar, maar toen zat ik ook in de afrondende fase van mijn proefschrift, en dat is voor iedereen loodzwaar. Dat laatste weet je niet van tevoren. Ik ken zat verhalen van baby's die niet goed op kv reageerden in eerste instantie (en natuurlijk ook meer dan zat verhalen waar het goed ging). Het is wel een grote verandering voor je kind, en niet alleen om wat het binnenkrijgt. Borstvoeding is meer dan voeding alleen. Voor mij is het niet-voedingsaspect van bv geven minstens zo belangrijk als de moedermelk zelf.
Precies, dat bedoel ik. Het is mijn recht om er gebruik van te maken. Maar of ik er gebruik van maak, is mijn keuze. Haha, laat anders maar
Ja, maar wie maakt volledig gebruik van dit recht? Die vrouwen zullen er vast zijn, maar het is een minderheid. Ik kolf 's morgens 1/2 uur en 's middags 20 minuten. Dat is 50 minuten per dag op een werkdag van 8 uur. Ik gebruik dus geen 2 uur ik die mag gebruiken. Ik krijg volgens mij nog steeds net zo veel werk als mijn collega's te doen. Ik neem dan ook regelmatig dossiers mee naar huis om thuis rapporten te schrijven. Ik heb een kolfruimte van 1,5 bij 1,2 meter met een bureau, een lamp en een stopcontact, geen slot en geen koelkast. Ik snap heus wel dat dit erg lastig is bij een bedrijfje met 5 werknemers. Mijn melk staat gewoon in de normale koelkast bij de koffiemelk, de cola, de spa en het eten van mijn collega's en mij. Ofwel: de soep wordt vaak niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Mijn werkgever is ook een kleine zelfstandige en is eigenlijk best wel gierig van aard, maar je hoort hem niet klagen, (misschien?) aangezien zijn vrouw ook met overtuiging haar kinderen aan de borst heeft gehad.