Hoi dames, wij zitten een beetje te dubben over de kraamweek. Wanneer is nou de hulp/steun van de vader het meest gewenst? In mijn familie en schoonfamilie zegt iedereen dat het handig is als de vader vrij neemt ná de kraamweek, als de kraamverzorgster weer weg is, omdat je er dan alleen voorstaat en het fijn is als je het dan met z'n tweeën kunt doen. Tijdens de kraamweek heb je tenslotte de kraamverzorgster als hulp. Aan de andere kant lijkt het me juist prettig als manlief er ook bij is als de kraamverzorgster mij alles leert, zodat ik het niet in mijn eentje hoef te onthouden Oh ja, mijn man kan echt maar 1 week verlof nemen van zijn werk, dus de kraamweek én de week erna zit er helaas niet in.
Wij hadden hier het heel luxe. Manlief was 5 weken vrij. Tijdens de kraamweek en daarna. Wij hadden heel veel kraamzorg (8,5 uur per dag) dus voor hulp was het eigenlijk niet nodig maar wij wilden juist die eerste keren (eerste keer badje, eerste keer naar buiten, de kraambezoeken enz) samen meemaken. Manlief moest er niet aan denken om ze te missen. De weken erna was hij er wel om te helpen. Als ik zou moeten kiezen dan zou ik zeker bij een eerste (maar ik denk ook bij de tweede) de kraamweek doen, puur omdat al die bijzondere momenten samen gedeeld kunnen worden. Maar dan zou ik wel iemand anders regelen voor de periode erna die komt helpen, bijv een moeder. Als dit niet mogelijk is dan zou ik toch gaan voor na de kraamweek. Maar het is denk ik heel persoonlijk. Wij willen graag alles samen doen... En manlief deed de eerste week de nachten (had keizersnede gehad) en die zag ik niet snel daarna ook nog werken eigenlijk... Na de eerste week kon ik het meeste wel weer zelf.
Ja daar had ik nog niet aan gedacht, dat je dan alle eerste keren samen kunt beleven... Is ook wel wat voor te zeggen inderdaad. Maar de overgang van de kraamweek naar de week daarna lijkt me zo groot, als én je kraamverzorgster weg is én je man weer gaat werken....
Hier was manlief een paar weken vrij en we hebben een super leuke kraamtijd gehad, maar ook eerlijk tegen elkaar gezegd dat we, als we 't over konden doen, wel iets anders hadden aangepakt. Dan had manlief gewoon gewerkt de 1e week. Nu liepen de kraamverzorgster en hij elkaar een beetje in de weg (wilden allebei heeeeeeeel graag helpen haha). Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je als man een stukje kraambezoek misloopt.
Kraambezoek wil ik sowieso pas daarna gaan doen eigenlijk (hoe ik er nu tegenaan kijk he, misschien veranderd dat wel na bevalling) Tuurlijk zijn ouders, schoonouders en broers en zussen direct welkom, maar die komen toch wel de eerste of tweede dag en dan is manlief sowieso vrij (gewoon die wettelijke twee dagen waar je als man recht op hebt)
Kan hij het niet delen? 2 wettelijke dagen + 2 vrije dagen. En dan de andere 3 dagen in week 2. Hier zouden we de eerste 2 weken samen thuis zijn, maar uiteindelijk is mijn man in de tweede week op donderdag weer gaan werken (zondag is ons kind geboren). Zodat hij in week 3 dinsdag en donderdag vrij was en in week 4 heeft hij woensdag nog vrij genomen. Zo kon ik wennen aan het alles alleen doen. En hij aan het niet bij zijn kersverse gezin zijn. Bij de volgende (kinderen) hoop ik het weer zo te kunnen doen.
wij hebben het altijd zo gedaan dat me vriend vrij was in de kraamweek en nog 1,5 week daarna. Ik vond het erg fijn om alles samen te doen en er moesten in de kraamweek ook nog dingen gehaald worden zoals een kolf enz. zulke dingen kon hij dan doen
Mijn man heeft het verdeeld. Een paar dagen na de geboorte en toen had ik nog 4dagen samen met de kraamverzorgster en toen zij weg was, had mijn man 3 dagen. Daarna kwam mijn moeder 2 dagen.
Wij hadden, en hebben ook nu weer, het geluk dat mijn man 2 weken vrij kan nemen. Wij vonden het erg fijn dat hij er tijdens de kraamweek gewoon was. Het leren van alle verzorgingszaken, het meemaken/uitvoeren van alle eerste keren, het eerste kraambezoek mee overdag kunnen ontvangen, het doen van kleine boodschappen etc. en vooral het 's nachts voor de kleine zorgen aangezien ik mijn bed bijna niet uit kon (zwaar gekneusd stuitje). Deze keer neemt hij dus ook weer de kraamweek en week erna vrij. Nu hebben we natuurlijk ook onze oudste waarvoor we het belangrijk vinden dat er minimaal 1 ouder is die normaal voor haar kan zorgen nu er zoveel verandert. Ik zou ervoor kiezen om de kraamweek vrij te nemen of het op te delen zoals hierboven al een keer werd aangegeven.
Hier heeft vl vakantie opgenomen vanaf de bevalling en dan nog 2 dagen extra. Vl wist ook veel dingenniet dus de kraamhulp heeft hem veel kunnen leren en laten zien... En tja ik lag 4 dagen compleet plat dus hij moest er in de nacht uit en ja dan overdag werken is niet verantwoord... Voor hem ook indrukwekkend
Wij hebben bij onze eerste ervoor gekozen dat mijn man de eerste week vrij was. Zo kon hij ook alles leren van de kraamverzorgster. En dat was maar goed ook, want ik kon mijn bed net uit dus dingen zoals in bad doen heb ik niet onder begeleiding kunnen oefenen. Bij de tweede willen we waarschijnlijk (als alles goed gaat) mijn man juist vrij laten zijn in de week erna. Zo is de vergang voor onze zoon (wat betreft aandacht delen) hopelijk iets minder groot, omdat er dan steeds twee personen aanwezig zijn.
Heb je eventueel nog iemand anders in je omgeving die je na de kraamweek kan bijstaan? Hier is mijn vriend twee weken vrij geweest, ik was in ieder geval heel blij dat hij in de kraamweek ook vrij was, ik had het alleen gekund (buiten de kraamhulp om), maar het was erg fijn dat hij er was. Vervolgens de tweede week ook nog, persoonlijker vond ik dat zwaarder, toen sloeg de vermoeidheid (en pijnlijke wond) namelijk toe, in deze week had ik mijn vriend echt nodig (zeker 's nachts). De week daarop (derde week) had mijn moeder een week vrij genomen en heeft me geholpen in het huishouden en zorgde ervoor dat ik overdag nog flink kon bijslapen.
Mijn man was de eerste week vrij, de week erna moest hij twee dagen werken (van 's ochtends vroeg tot 22u 's avonds) en de derde week was het carnavalsvakantie. Ik had 'm zeker de eerste week echt niet willen missen bij al die 'eerste keren'. Oh en toen de kraamzorg voorbij was na 11 dagen, is mijn moeder een week komen helpen; ik was ziek en kon het écht niet alleen, dus super fijn!
Ja dat is wel lastig idd. Het is leuk als hij ook bij al die eerste keren in de kraamweek kan zijn. Maar daarna is ook fijn! Mijn vriend had de eerste keer 2 weken vrij, dus beide weken. Dit keer gaat hij halve dagen werken, dus in de ochtend werken als de kraamhulp er is en s'middags thuis. Ieder geval een week of 2 weken en daarna misschien een weekje vrij...
Wij vonden het allebei erg fijn dat mijn man gelijk thuis was. Inderdaad erg leuk om die eerste momenten samen te beleven! Maar ook fijn dat manlief alles kan leren (samen onthoud je toch meer dan alleen). Maar ook manlief kreeg hierdoor echt een band en deed echt heel veel. Daarnaast vond hij de eerste dagen (en nachten waarin hij veel hielp) ook erg pittig. Ik kan me ook voorstellen dat je eerste week bijv 3 dagen vrij neemt en tweede twee dagen. Dan heb je waarschijnlijk ook nog weekend waarin de kraam er is.
Bij de eerste was mn man thuis tijdens de kraamweek.. maar ik had een spoedks en een dochter die een paar dagen op neonatologie heeft gelegen, dus lag al bijna een week in het ziekenhuis! En toen de kraam er was was hij ook gewoon vrij.. Nu bij de tweede hadden we gekozen om de tijd dat ik in het ziekenhuis lag gewoon vrij te zijn (kreeg een geplande ks) en als ik naar huis mocht tijdens de kraamweek gaan werken en daarna 2 weken vakantie.. nou de kraam is sinds zaterdag weg en mn mannetje heeft nu lkkr vakantie.. egt heerlijk! Maar ik ben dan ook nog herstellende van de ks aangezien mn wond is ontstoken nu brrr.. en de kraamverzorgsters deed alles! Dit in tegenstelling bij de eerste, want die deed bijna niks!
Mijn man kreeg van zijn werk 3 dagen. De eerste 2 dagen na de geboorte is hij thuis geweest en daarna de 1e dag zonder kraamhulp. Toen mijn zoontje +- 2 weken oud was heeft hij een week vrij genomen.
Je man kan zijn officiele verlof in de kraamweek opnemen, en zijn vrije dagen in de week erna. Tijdens zijn twee dagen kraamverlof kan hij veel leren van de kraamverzorgster. Als de kraam weg is kan hij jou helpen en steunen, en neem maar van me aan, extra handen in huis zijn in die tijd echt onmisbaar! Veel mannen beseffen niet hoe het verlof rondom de bevalling in elkaar zit (en veel werkgevers vinden het wel mooi zo...). Voor de bevalling zelf heeft je man recht op 'ander kort verzuimverlof'. Dan heeft hij recht op calamiteitenverlof voor aangifte op het gemeentehuis (dat kan nou eenmaal alleen onder kantoortijd) en daarnaast heeft hij 2 dagen kraamverlof. Vaderverlof