Mijn dochter van 10 heeft een telefoon sinds enige tijd en sinds groep 7 dit jaar ook hier en daar wat klasgenootjes op de app. Er is een klassenapp, vriendinnenapp en ga zo maar door. Ik merk dat ik het lastig vind om met bepaalde dingen om te gaan. We communiceren heel open, wat betekent dat ik mee kan kijken en bespreken wat er gebeurt. Afgelopen week was er wrijving in het meidengroepje. Iemand had een groepje opgestart met exact dezelfde naam en meiden erin. Mijn dochter zei daar wat van als in hey..die bestaat al, twee dezelfde hoeft toch niet? Verder niets. Daar is door twee meiden lullig op gereageerd en een van de twee heeft mijn dochter geblokkeerd. Die zit niet bij haar in de klas. Vorig jaar wel. Nou ja..hoe dan ook: even over gehad en besloten dat het niet leuk is, maar ok..lekker laten gaan. Andere meisje heeft sorry gezegd en is weer goed. Nu vanochtend stuurt ze, zoals vaker, een appje naar haar klasgenootje om samen naar school te lopen. Woont om de hoek, is hier regelmatig etc. Nee zegt het meisje. Dochter vraagt naar waarom niet en hupsakee; geblokkeerd. Mijn dochter snapt helemaal niets van dergelijk gedrag en zit hier dus echt mee. Om eerlijk te zijn, ik snap het ook niet en ik merk dat het mij zelfs irriteert en ik de neiging heb om er zelf op te reageren of zelfs te besluiten dat zo'n meisje hier ook niet welkom meer is met zulk raar gedoe. Nu zal ik dat niet doen. Althans: meisje van om de hoek, als zij hier is, zal ik wel aanspreken. Ze komt hier best veel en dergelijk gedrag vind ik niet echt acceptabel ( of juist niet en is laten merken, een indirecye manier beter?) Die ander laat ik gaan. Mijn dochter zei net nog wel dat ze dat wel op ging lossen. Tja.. ik heb aangegeven dat in het geval van samen naar school, ze vriendinnetje daar best op aan mag spreken. Maar bij die ander maar even na moet denken over wie er nou wie geblokkeerd heeft. Het valt niet mee om je kind zijn leermomenten te gunnen.. Ok..wat wil ik hiermee? Simpel: hoe ga je met dit soort dingen om? Ik heb de neiging om het appen te verbieden. Maar dat werkt niet. Ze heeft ook contacten die prima gaan. Daarnaast voel ik onrecht en dat heeft mijn dochter ook: zij kan daar niets mee. Ik ook niet, kan er zo slecht tegen. Daarom wil ik eens wat uitwisselen hier. Ligt mijn norm te hoog? Hoe ga je hier dus mee om? Mag je anderen erop aanspreken? Hoe werkt het? Zijn er sites met meer info? Trainingen wellicht..etc.etc.
In dit geval zou ik anderen er inderdaad op aanspreken, kan ook heel erg slecht tegen dit gedrag. Of tegen dochter zeggen dat ze er zelf wat van kan zeggen. Het is heel lastig idd en daarom blijf ik ook zeker nog een tijdje meelezen in de appjes.
Kinderen zijn aan het ontdekken en kijken wat kan ed. Ik denk dat het goed is dat je dochter bij dat meisje aangeeft dat dit gedrag niet leuk is, eventueel samen met jou, of als jij ook contact hebt met haar ouders, dat ook de ouders van het meisje met haar in gesprek gaan. Ik zou zeker niet direct het contact met dat meisje verbieden om zo iets. Zowel dat meisje als je dochter kunnen hier dingen van leren waar ze later veel aan hebben. Ik zou het haar zoveel mogelijk zelf op laten lossen (natuurlijk met jou op de achtergrond), vaak kunnen ze dat beter dan wij denken. En anders kan ze er wat van leren. Op school besteden ze soms ook aandacht aan omgaan met media/internet, misschien daar ook eens informeren wat ze er mee doen?
Ja die app groepen op de basisschool zouden ze moeten verbieden Hier werd er continue geblokkeerd etc maar vaak was dit als grapje en werden ze weer terug gezet. Heeft je dochter er last van en trekt ze het zich heel erg aan? Ik zou me er nu nog even niet mee bemoeien, vooral die meiden zijn zo nu en dan strontvervelend, jongens zijn een stuk makkelijker geloof mij. Je dochter kan zelf het meisje aanspreken en aangeven dat ze dit niet fijn vindt. Blijft het vervelend dan kan ze er ook voor kiezen om uit de groep te gaan.
Minimum leeftijd voor whatsapp is niet voor niks 13 jaar en wordt straks 16. Tja, verder is het eigenlijk gewoon meidengedoe, wat ze nu via de telefoon doen. Ermee bemoeien zou ik dus niet zo snel doen, in ieder geval niet sneller dan wanneer mijn dochter thuis zou komen met verhalen dat er op school dingen spelen. Ze moeten het toch zelf leren oplossen. En als ze last hebben van dingen op whatsapp, dan kunnen ze zelf ook dingen uitzetten en blokkeren. Het is gewoon ook niet voor kinderen van 10.
Dank jullie wel alvast! Tja, de minimum leeftijd; hoe moet zoiets controleerbaar zijn? Ik bedoel, gaan ze naar een film vanaf 12, kan dat gecheckt worden middels een ID. Maar app gebruik in privé sfeer ligt dan bij de ouders. Dat betekent dat ik what's app moet verbieden en daarmee ook het contact wat ze nu wél kan hebben met haar vader. Dat vind ik een behoorlijke keuze om te maken.
Ja ik vind app groepen op de basisschool ook niet geschikt. Ben daar echt op tegen. Goed dat die minimum leeftijd opgeschroefd wordt. Wat betreft het contact met haar vader, dat staat compleet los hiervan. Wij hebben een oude mobiel hier in huis met simkaart die de oudste kan gebruiken om een bericht te sturen als ze alleen thuis is en iets wil vragen. Maar een appgroep gaat gewoonweg niet gebeuren. Daar kun je dus aparte keuzes in maken, het 1 sluit het ander niet uit.
Ik vind ze ook te jong om te appen... Gestook en ruzie vooral bij meisjes is er al zo snel en via de app nog makkelijker door te blokkeren of iemand buiten te sluiten en ze zijn vaak al zo gevoelig Is er niet een klassen app voorouders waar je dit in bespreekbaar kan maken?
Dit dus. Mijn zoon is 10 jaar en ik heb hem nog nooit gehoord over een app groep. Ik zie de toegevoegde waarde totaal niet van. Als hij af en toe moet appen met een klasgenootje voor een schoolopdracht dan gebruikt hij mijn telefoon, dit gebeurt echter drie keer per jaar ongeveer.
Hier ook groepsapps en dochter en ik vinden ze juist heel handig. Gaat meestal ook gewoon goed, en als het niet goed gaat, wordt het op school uitgesproken. Wij hebben dochter verteld het niet via de app uit te 'vechten'. En dat gaat prima. Vooral nu in groep 8 lijken ze wijzer te worden Hier juist de jongens die op de app irritant doen, lopen te spammen, en de meiden die er dan boos om worden. Maar is gewoon een beetje stangen en daarna is het weer goed.
Ik ben het dus helemaal niet met je eens. Dit soort problemen komen ook nog als ze eenmaal op de middelbare school zijn, alleen ben je dan toch vaak minder erbij betrokken dan bij een 10 jarige. Dus ik leer ze liever nu samen hoe je er op een goede manier mee omgaat dan wachten hoe ze er straks in gaan verzuipen. Men kan wel heel lang blijven volhouden dat telefoons niet nosig zijn op deze leeftijd, maar de praktijk is gewoon anders. Zeker de helft heeft een telefoon en ipv het niet goed vinden, kun je ook leren hoe ze er goed mee omgaan.
Maar dat leren kan op de middelbare school ook nog? Ik krijg hier soms het idee dat je je kind compleet los moet laten zodra die naar de middelbare gaat. We hebben het dan nog steeds over kinderen van 12!
Precies dit, enne samen oplossen zou ik zeker niet doen. Steun je dochter in haar beslissing maar laat het haar zelf vragen. Hier groeit ze juist van en dat leert ze niet als moeders erbij staat en even verhaal gaat halen (zo bedoel je dat niet maar zo komt dat op het andere kind wel over). Leef en laat leven, whats app is platte tekst, andere kinderen kunnen haar opmerking ook opgenomen hebben als bemoeizucht... vervelend maar waar. Hou het gesprek open en luchtig maar in geen geval dat je dingen voor ze gaat regelen, laat ze groeien.
Het vervelende is dat ze op het VO erg veranderen en dan vooral niet meer naar input willen luisteren en alles zelf willen uitzoeken, dus ook geen begeleiding meer willen. Dan heb je het niet meer in de hand en als je jonger zijn wel, dan kan je nog praten over dat gesprek en hoe het kind zich erbij voelt en straks met 12 -13 krijg je gezucht, rollende ogen en het standaard zinnetje; laat maar; ik heb geen zin erin; moet dat etc etc
Nou niet meer in de hand ben je zelf bij natuurlijk. Niet willen luisteren is heel simpel: dat is pech, mobiel weg!
Dat bekijken we dan wel. Een oude mobiel met enkel beltegoed voorziet dan ook in geval van nood toch?