Levenslang vruchtgebruik van koophuis zal heel fijn zijn, veel hebben we toch niet op spaarrekening staan helaas.....
oke, en als de erfenis (van mij in dit geval) veel goederen bevat (die ik zelf uit erfenis verkregen heb) hoe wordt dit dan verdeeld? Naar waarde?
Wat een tweede partner erft is afhankelijk van wat er in het testament staat. Wij hebben op laten nemen dat wanneer mijn man komt te overlijden en ik daarna maar inmiddels wel getrouwd ben mijn nieuwe partner geen aanspraak kan maken op het kindsdeel wat de kinderen van vader hebben geerft
Geld is tastbaar en aanwijsbaar. In principe zouden goederen ook verdeeld moeten worden maar dit kun je niet bewijzen en zou je in een testament vast moeten laten leggen als je echt niet wil dat ze in verkeerde handen komen.
Nou, op zich gaat het niet "om verkeerde handen" . Geld heb ik toch niet Maar ik heb uit de erfenis van mijn oma een deel sieraden geërft en naderhand heeft mijn moeder nog een groot deel sieraden die ook van mijn oma waren (en die mijn moeder zelf geërft heeft als enig kind) aan mij gegeven. Hier zitten sierraden bij die van mijn moeders oma en haar overgrootmoeder geweest zijn. Deze sieraden zijn al generatie op generatie naar de oudste dochter gegaan. Een voorbeeld: ik heb er een medaillon tussen zitten met een foto uit 1910 van een broertje van mijn oma. Dit kindje is overleden toen het anderhalf was en mijn oma's moeder heeft het tot op haar sterfbed dagelijks gedragen. Mijn oma kreeg het op voorwaarde dat ze de foto erin zou laten zitten, mijn moeder heeft het erin laten zitten en ik dus ook. Dit soort sieraden met een emotionele waarde (verlovings/ trouw ringen/ huwelijks en geboortesierraden) wil ik dus eigenlijk doorerven naar mijn dochter (ik heb nog 2 zoons) ik wil dus niet dat ze opgesplitst worden, hoe pak ik dat het beste aan? Kijk, wordt ik heel oud, kan ik ze later zelf geven, net zoals mijn moeder heeft gedaan, omdat zij niet wilde dat mijn broers (of erger schoonzussen) dit zouden erven, snap je?
Wanneer je echt wil dat dit naar je dochter gaat kun je het beste een testament op laten stellen. Je kan ook duidelijke afspraken maken maar het is heel lastig, je weet niet of deze afspraken worden nageleefd en rechtsgeldig is het niet. Mijn ervaring is helaas dat bij overlijden spullen verdwijnen of er een fikse ruzie ontstaat over een erfenis. Mijn ervaring is dat wanneer het echt op papier staat en het officieel is mensen er in berusten. Dit zorgt ook voor minder ellende achteraf.
Mijn moeder is overleden. Mijn vader heeft grond verkocht, toen kregen ik en mijn zussen ons kindsdeel. Toen mijn vader zijn huis verkocht, moesten wij daar ook voor tekenen, omdat daar ook ons kindsdeel bij in zat of zo. Dus volgens mij is het zo dat de erfenis verdeeld wordt over de partner en kinderen, maar ik ben er verder niet zo heel goed van op de hoogte eigenlijk, omdat ik mij er eigenlijk nooit zo in verdiept heb.
Standaard wordt de erfenis dacht ik verdeeld over de partner en kinderen. En heeft de overlevende ouder beheerrecht maar mag het geld niet opmaken. Als de kinderen 18 zijn kunnen ze hun erfenis opeisen en moet je je huis verkopen als de waarde van de erfenis in het huis zit. Wij hebben het aan laten passen dat de langstlevende alles erft en pas als die ook overlijdt het verdeeld wordt onder de kinderen.
Wij hadden in ons samenlevingscontract de langstlevende als erfgenaam en daarna pas de kinderen. Het was wel zo, mijn man had een erfenis die niet mocht worden ingebracht in een gemeenschap, deze zou bij zijn overlijden naar zijn zusje gaan, tenzij we dan al kinderen hadden. Dan had ik dus inderdaad ons huis moeten verkopen. We trouwden voor ons zoontje geboren werd. Nu is het zo geregeld dat alles naar de langstlevende gaat, behalve erfenissen, die gaan naar ons zoontje, maar ik mag er gebruik van maken tot hij 18 of 23 is. Maar goed, dat staat nu dus vast in ons testament. Heb je niets geregeld in een testament of samenlevingscontract gaat alles automatisch naar de eerste in lijn onder de overledene, dit zijn dus in jouw geval de kinderen, maar zouden die er niet zijn, gaat het naar broers of zussen, als die er ook niet zijn, krijgen de ouders van de overledene het. Wij hadden trouwens ook in ons samenlevingscontract een clausule waar vrijwel niemand over nadenkt... Stel... je krijgt een auto-ongeluk en je partner overlijdt, dan ben jij dus erfgenaam en erft alles als je dit hebt vastgelegd... jij overlijdt 2 minuten erna. In het geval dat er geen kinderen zijn krijgt iemand uit jouw familie alles en heeft de familie van je partner nergens recht meer op, maar andersom net zo. Wij hadden dus vast laten leggen dat in gevallen als deze alles netjes verdeeld wordt. Volgens mij hebben we dat nu in het testament weer gedaan in het geval dat wij tegelijk of binnen een dag, door zulke gevallen samen met ons zoontje komen te overlijden. Ik vond het vreselijk om zo te moeten nadenken, maar ik heb het liever allemaal goed geregeld en geen gezeik achteraf, dat heb ik zelf te vaak meegemaakt!
Klopt,schoonfamilie komt niet in aanmerking voor erven of plaatsvervulling van jouw erfenis. Als je schoonfamilie wilt laten erven, dan kan dat alleen via een testament. Dus als jij overlijdt, krijgen jouw schoonouders niets en als je man overlijdt krijgen jouw ouders (zijn schoonouders) niets, tenzij dit in een testament staat. De ouders van je man erven wel een deel als hij overlijdt en jouw ouders natuurlijk van jou. (wat jij dus bedoeld denk ik) En dat dit nog: Als er sprake van een geregistreerd partnerschap en komt uit die relatie een kind voort, dan moet de vader dit kind alsnog erkennen om het zijn wettelijk erfgenaam te maken!. Dit in tegenstelling tot het huwelijk, waarbij de vader automatisch de vader is, biologisch of niet.
Wij hebben in een testament op laten stellen dat de langstlevende alles erft. Mocht ook de langstlevende overlijden, dàn krijgen de kinderen de erfenis. Dus niet als ik of mijn partner overlijd de kinderen direct hun deel, maar pas als de ander ook is overleden. Is het zo dat mijn partner en ik overlijden voordat de kinderen 23 zijn, wordt hun voogd financieel verantwoordelijk voor ze. Het huis moet dan verkocht worden, wat er dan vrij komt aan geld, mag gebruikt worden voor de opvoeding etc voor de kinderen. Zodra ze 23 of ouder zijn, krijgen ze het geld wat er over is!
zo hebben wij dat ook... plus dat van ons spaargeld maandelijks een bedrag, wat bepaald wordt door de rechter, vrij komt om dochter in onderhoud te voorzien.
Dus mijn kinderen mogen het na hun 18 e gewoon opeisen zonder testament en zonder getrouwd te zijn? Dit kan nooit in een samenlevingscontract staan dat kinderen dus niet direct erven bij overlijden van 1 vd ouders? T zal je maar gebeuren dat je zulke kinderen hebt en je je huis moet verkopen zeg.....
Klopt maar ook wanneer je getrouwd bent kunnen kinderen hun kindsdeel opeisen dit moet je in een testament vast laten leggen.
Toen mijn schoonvader overleed moest mijn man tekenen dat hij zijn moeder vruchtgebruik gaf over de erfenis (huis). Maar dit is meer dan tien jaar terug, tegenwoordig gaat alles naar de langstlevende en daarna naar de kinderen. Wij hebben zelf wel een testament omdat het in ons geval ingewikkelder is, mijn man heeft kinderen uit een vorige relatie en zijn ex zal er alles aan doen als hij overlijd om mij uit te kleden. Wij hebben dus expliciet vast laten leggen dat alles naar mij gaat tot ik overleden ben en dat zijn ex nooit aanspraak maakt op geld/beheer mag hebben over geld uit de erfenis (indien de kinderen onder de 18 zijn als wij beiden overleden zijn, we hebben laten vastleggen dat ons geld dan naar mijn schoonzus gaat die het voor de kinderen moet beheren) Maar over dat vruchtgebruik, mijn schoonmoeder had geen hypotheekschuld meer nadat mijn schoonvader overleden was, de hypotheek kwam toen helemaal vrij. Nu hoorden we vorige week dat ze de afgelopen jaren de hele overwaarde heeft laten uitbetalen, een tweede hypotheek heeft genomen enz waardoor ze inmiddels weer een hypotheekschuld heeft van meer dan een ton. De hele erfenis is dus "op", als zij nu overlijd moeten we het huis verkopen en daarmee de hypotheek die nu staat aflossen. Mag dat zomaar? Niet dat we er herrie om gaan maken hoor, we gunnen haar een heerlijk leven en het is verder een prima mens, maar het voelt toch een beetje zuur voor mijn man dat zijn vader dacht dat hij zijn zoon met een leuk centje achterliet terwijl dat niet meer zo is (en zijn moeders nieuwe vriend nu in feite mee met profiteerd van zijn vaders geld)
Wanneer je partner sterft wordt eerst gekeken welk deel van de eigendommen van jou is en welke van je partner. Het deel van je partner gaat naar zijn erfgenamen. Bij samenwoners is de partner geen erfgenaam en gaat dus alles naar de kinderen. Dit erfdeel kunnen zij opeisen. Bij gehuwden krijgt de partner alle goederen en krijgen de kinderen een vordering op de langstlevende ter grootte van hun erfdeel. Dit erfdeel is alleen in bijzondere gevallen opeisbaar. Groter probleem is de erfbelasting. Kinderen hebben maar een kleine vrijstelling van enkele duizenden euro's en over alles wat daarboven zit moeten zij belasting betalen. Bij minderjarigen zal de langstlevend dit een jaar na het overlijden al op moeten hoesten! Hou daar rekening mee. PS: Ze erven ook een deel van de schulden (waaronder de hypotheekschuld). Meestal zijn die bij een jong gezin bijna gelijk aan de bezittingen. Dan is er geen enkel probleem met de belasting. Blijft wel het probleem van mede eigendom bij samenwonen Tip: Ga naar de notaris voor een gesprek. Sommige doen dit kosteloos (gewoon even bellen). Soms hebben ze een inloopspreekuur voor algemene vragen. Daar krijg je goed juridisch advies van een professional en weet je zeker dat je info klopt.
Ps wie heeft een link van het onderwerp dat ongeveer 2 week geleden geplaatst is, zodat je nu voogdij kunt regelen zonder testament?
@cvm1985 Als jouw man heeft moeten tekenen voor vruchtgebruik, mag er volgens mij niet zomaar een overwaarde opgenomen worden, dat kan hoogstens met toestemming van je man. Vruchtgebruik betekent dat ze gebruik mag maken maar in principe geen eigenaar is. Ik zou dit echt wel even uitzoeken. Misschien niet zozeer om tegen je sm te gebruiken maar om ook te weten waar jullie aan toe zijn mocht zij overlijden. Mocht het zo zijn dat haar nieuwe partner die schuld samen met haar heeft dan kan het namelijk ook betekenen darde schuld naar hem gaat en het eigendom bij jullie blijft van de woning. Omdat hij officieel geen eigenaar is, dat kan hij volgens mij alleen als hij jouw man uitkoopt. Edit: dacht zoiets bij vrienden begrepen te hebben, waarbij de vader een woning had en de nieuwe vriendin samen met vader een schuld had. In haar eval waren de ouders gescheiden, maar niet opnieuw getrouwd alleen samenwonend.