En wat zijn de voordelen en nadelen? Ik heb wat gelezen op internet, de min. uren moet je minimaal werken, maar als de werkgever je oproept ben je verplicht te komen als je nog niet aan je max uren zit. Maar hoe zit dat in de vakanties? En als ik ziek ben? Heb ik dan ook nog wat rechten of alleen voor die min uren? En ik krijg bv een min/max contract van 4/16 uur, ik heb maandag 4 uur gewerkt, moet ik dan de hele week zitten wachten totdat ik opgeroepen word? Want stel ik ga vrijdag een dagje weg en zit nog niet aan mijn max uren. En dan word ik net gebeld, ik ben verplicht te komen, maar ik ben niet thuis. Ze kunnen je toch niet voor zo'n (flut) contract een hele week verplichten oproepbaar te zijn? Het is een rommelig verhaal, maar hopelijk kan iemand wat duidelijkheid geven.
Ja hahaha wouden ze mij ook aanbieden maar no way dat ik 70 uur paraat ga staan om hun probleem op de lossen. Ging hier trouwens om een 18-32 contract. Ik heb al een vast 18 urig contract en daar hoeft voor mij niet aan geschroefd te worden. Voor mij zaten er alleen maar nadelen aan. Ik kan niet zomaar ff een blik oppassers open trekken. Daarbij weet ik nu al dat het zou betekenen dat ik in de bouwvak 32 uur zou werken en dat vind ik gewoon teveel. Qua oproepbaarheid is maar net wat afgesproken is. Hier moet het rooster 2 weken van tevoren vast staan en anders gaat het in overleg. Als je ziek word heb je recht op het salaris van het gemiddelde wat je de afgelopen 13? Weken hebt gewerkt. Met een minimum van 4 uur.
Ik heb en 20-28 uren contract. Werk in de zorg. Maar met zieken word ik niet opgeroepen. Dat kan iedereen zijn. Ik vind het opzich wel fijn. Werk de laatste tijd meer 28 dan 20 is ook weer fijner in de portomonee.
Ik heb een 20-24 contract dus het verschil is niet zo groot. In de praktijk komt het er op neer dat ik tussen de 20 en 24 uur ingezet word in de week. Dat kan ook de ene week 16 zijn en de andere week 24.
Kan je daar dan ook afspraken over maken? Ik kan niet 5 dagen beschikbaar zijn, dat wil ik trouwens ook niet. Ik kan niet opgeroepen worden als ik geen opvang heb (heb geen oppas in de buurt en dochter gaat vaste dagen naar kdv). En stel dat ze ziek is dan kan ik ook niet komen. Is niet altijd onwil, soms kan het gewoon niet.
Ik werk op een vast groep (kdv). Mijn dagen staan aardig vast. De medewerkers in onze flexpool kunnen tot op bepaalde hoogte afspraken maken. Ze krijgen een week van tevoren hun rooster en het word dan in principe niet meer gewijzigd qua tijden. Alleen de locatie kan gewijzigd worden. Ik mag wel meer dan 24 uur werken. Alles wat ik over de maand gezien boven de 20 uur in de week werk krijg ik als overuren uitbetaald.
Ik heb met een 11-28 uur contract gewerkt en doe het nooit meer. Ze verwachten inderdaad maar dat je zo klaarstaat voor ze. Volgens mijn cao moest het rooster 28 dagen vantevoren bekend zijn maar het gebeurde altijd dat ik het hooguit een week vantevoren wist. En dan ook nog kwaad zijn als ik weigerde! Nooit en nooit meer.
Hier ben ik ook bang voor, wil het niet maar het is dit of niks. Ga dan wel van te voren aangeven op welke dagen ik echt niet beschikbaar ben. Vind het schandalig dat er zoveel kan, zo'n contract gaat toch nergens over.
Ik heb een 24-38 uur contract. Ik werk vaste dagen en ze weten dat ik niet zomaar andere dagen ineens op kan komen dagen (wat ik natuurlijk wel altijd probeer als iemand ziek is oid). Maar we werken dan ook in een hecht team van 10man waarin iedereen rekening met elkaar houdt en hebben een fijne werkgever. Ik wordt dus niet verplicht 38uur te werken. Iedereen begrijpt er gelukkig dat moeders ook tijd met hun kinderen nodig hebben.
ik werk in de zorg met een contract 28-36 uur. eerlijk gezegt heb ik er nog nooit problemen mee gehad. Het gaat allemaal keurig in overleg. gemiddeld genomen zit ik meestal wel rond de 30 uur. soms minder. rooster is een lange tijd van te voren al bekend. rooster met tekort dag mag je weigeren. bij ziekte zouden ze me kunnen bellen maar als ik er niet ben of ik niet kan dan houd het op. en mochten er op een gegeven moment toch problemen mee komen dan mag ik mn contract ook gewoon vast zetten op 28 uur.
ik heb zo'n contract geweigerd.. was voor een half jaar en dan moest ik bijv. minimaal 150 uur en max 300 uur in dat halve jaar gewerkt hebben.. ik heb het de prullebak in gegooid. ik ben sowieso in de zomervakantie de hele 6 weken niet thuis dus zou ik al een flinke achterstand opbouwen en zouden ze mij tegen het eind van mijn contract kunnen verplichten om op tijden te gaan werken die ik niet wil. bij 4-16 uur per week lijkt me dat je altijd nee kan zeggen zolang je je minimum al gewerkt hebt. je baas heeft ook voor dat contract getekend dus als je verder niet zou kunnen lijkt me dat niet jouw probleem.. het kan dus beide kanten op. je baas kan je oproepen om je laatste uren vol te maken maar je kan ook nee zeggen..
nee dat kan niet. Zolang jij niet aan je max uren zit ben je verplicht gehoor te geven aan de oproep van je werkgever.
Ik heb een min-max contract van 20-28 uur en weet mijn rooster steeds per maand vooraf. Als er gaten vallen door ziekte, wordt er gewoon teambreed gekeken wie er kan, ik of andere collega wordt dan niet verplicht te komen omdat we toevallig zo'n contract hebben. Bij ziekte en vakantie krijg je het minimum aantal uren uitbetaald.
Ligt dus nogal aan de werkgever, hoe die ermee omgaat. Mijn werkgever wil dus wel de mogelijkheid hebben me veel in te zetten zonder overuren te hoeven uitbetalen, maar ook zonder verplicht te zijn me elke week 28 uur te bieden. Ik werk hier wel sommige weken maar 1 dag en andere weken dan ineens 4. Wisselt nogal, maar als het mij niet uitkomt, kan ik gewoon kijken of er te ruilen valt met collega's, gaat allemaal fijn in overleg en in goede sfeer
mijn man heeft een min max contract, dit houd in dat hij minimaal 20 uur per week werk heeft en max 40 uur.. Hij moet werken als de werkgever dat zegt, Hier houd dat in van 7 tot 4 maximaal 5 uur heel soms later en af en toe de maandag (man is postbezorger) Die 20 uur krijgt hij standaard betaald alles daarboven natuurlijk ook maar tot 40 uur zijn meeruren en alles daar boven overuren..
Ik heb hier toen bij tekenen contract aangegeven dat do-vrij hier niet haalbaar was vanwege het feit dat onze gastouder dan geen plek heeft, (meestal niet tenminste). Was gewoon in te plannen, ik ben de overige 5 dagen per week in principe wel beschikbaar en kan vooraf aangeven als er dagen zijn die ik vrij wil houden.
Op het kdv waar ik werkte waren voorheen ook dat soort contracten..ik had er 1 van 26-36 (nog geen kinderen en 36 uur was 4×9) maar na een poosje zijn die door de MR eruit gewerkt omdat ze absoluut niet medewerker vriendelijk waren. Die mochten toen niet meer gebruikt worden.
Ik denk dat het heel erg verschilt per werkgever en wat de verdere voorwaarden zijn. Ik heb ook een tijdje 24-28 uur gewerkt en vond het ideaal. Ik werd 24 uur ingeroosterd, 3 maandelijks rooster en kon eventueel nog wat extra werken en die uren kreeg ik gewoon uitbetaald. Ik kon zelf bepalen of ik extra diensten draaide en werd daar niet toe verplicht..
Sorry totaal offtopic maar telkens als ik voorbij scrol denk ik in mijn ooghoek te lezen: "mix/match contract" Nouja heb je door mijn reactie wel een upje gehad