Tsja, het is maar net hoe je geïndoctrineerd opvat. Misschien worden kinderen op openbare scholen wel geïndoctrineerd om als atheïst door het leven te gaan. Hier een openbare school, geen gelovige opvoeding. Op mijn 16e bewust voor het geloof (Islam) gekozen. Maar ik heb wel een nichtje dat een tijdje bij ons woonde en noodgedwongen op een christelijke school ingeschreven werd. Klinkt negatiever dan het is hoor, niet dat we er zozeer iets tegen hadden maar dat was de enige school waar er toen nog plek was. Was ze ineens allemaal liedjes aan het zingen die ze duidelijk níet op een openbare school zouden leren aan kinderen... Tsja dat vond ik zelf een beetje ver gaan eerlijk gezegd, helemaal omdat mijn nichtje ook niet met een geloof werd grootgebracht. Maar destijds was ik ook nog ongelovig, dus misschien heb ik er nu wel een heel andere kijk op.
Hier bij de christelijke scholen in de buurt zie ik ook een en al moslimmoeders staan... Vind dat nog steeds apart.
Ik was katholiek maar zat op een protestantse basisschool, de katholieke school was te vrij volgens mij ouders hahaha. Ik heb echt een super leuke basisschool tijd gehad en er zaten naast mij nog 2 andere katholieke kindjes in de klas. Nooit een probleem geweest, we hadden ook niet gelovige kindjes in de klas. Heb het nooit als indoctrineren ervaren, wel werd er gebeden 2x p.d en werd er elke ochtend uit de bijbel voor gelezen. Ook werden er op vrijdagochtend in de hogere klassen psalmen gezongen, moesten we wel eens naar de kerk met bepaalde dingen en er werden sowieso met de Christelijke feestdagen ook Christelijke liedjes gezongen. Veel dingen draaiden wel om het geloof maar dat heb ik nooit als vervelend ervaren. Ik geloof nog wel, maar niet zo als vroeger. Ik vind het lastig om er aan vast te blijven houden om verschillende redenen.
Ik werk zelf op een protestantse basisschool en ik kan je zeggen dat bij ons op school ieder kind met een gerust hart welkom is. Natuurlijk besteden wij aandacht aan de bijbel. Maar ik ben hier echt niet heel de dag mee bezig. Gewoon een vertelling en liedjes zingen. Sterker nog, ik ben zelf katholiek opgevoed. Maar hier doe ik verder niks mee. Ik sta achter wat wij als school als visie naleven en uit willen stralen. En dat gaat veel verder dan religie. Natuurlijk zal er op bepaalde scholen strenger vanuit de religie gewerkt worden. Maar om alle scholen, met in dit geval een christelijke geloofsovertuiging, over 1 kam te scheren gaat nogal ver. Ik heb met de openbare school bij ons in de brede school geen goede ervaringen. Zou een beetje kort door de bocht zijn als ik daarop mijn mening zou baseren: Alle openbare scholen zijn slecht en onpersoonlijk. Het is appels met peren vergelijken. In de ene albert heijn hebben ze klantonvriendelijk personeel, wil niet zeggen dat ze die in een andere vestiging automatisch ook hebben.
Ligt misschien ook wel aan de school zelf hoeveel ze met het geloof bezig zijn? Ik ben niet gelovig en zat op een openbare school eerst en daarna christelijke. Zat niet echt veel verschil in. Met de feestdagen kwam het geloof wat meer naar voren maar verder herinner ik me niet veel ervan, behalve bidden voor het eten met overblijven. Voortgezet onderwijs weer katholiek en daarvan herinner ik me zo ook niks mbt geloof.
Ik ben vanuit huis protestants opgevoed: naar de kerk, categesatie, kindernevendienst. Ik zat echter op een openbare basisschool met wel godsdienstles, ging daarna naar een christelijke middelbareschool maar geloof nu niet meer (of in elk geval niet echt, wel in iets maar niet dat. Mijn man ook protestants op gevoed, ook kerk, altijd christelijke scholen en ook niks met het geloof. Ik vind het fijn dat ik er iets van heb meegekregen maar ik vind het voor mijn zoontje net zo belangrijk om ook iets van andere geloven mee te krijgen. Dus wij kiezen voor een openbare basisschool waar themaperiodes worden gehouden over verschillende religies (hindoeisme, islam, jodendom, christendom) zodat ze inzicht en respect krijgen voor alle godsdiensten. Ik denk trouwens dat het niet zo heel veel uitmaakt. Ik heb ook vriendinnen die nooit gelovig zijn opgevoed, maar later wel gelovig zijn geworden.
Ja dat klopt ik heb het misschien niet helemaal duidelijk omschreven. Maar ik weet niet zo goed hoe ik het moet verwoorden. In mijn hoofd is het allemaal heel helder maar als ik het moer verwoorden lukt het niet . Maar ik probeer het. Buiten school zullen ze ook naar de moskee op school gaan. Ik vind het dus onnodig om dan ook nog eens mijn kinderen naar een islamitische school te laten gaan omdat ik vind dat je jezelf dan toch 'afzonderd'. En ik vind dat niet alles om het geloof hoeft te draaien. Want wat is er mis met een openbare school? Hier zijn ook christelijke scholen maar daar zie je toch meer een mengeling want er zitten ook donkere, getinte, moslims en niet gelovigen op die scholen. Maar op de islamitische scholen zitten alleen maar moslims. Op zich niet erg dat moet iedereen zelf weten maar ik vind dat je jezelf dan toch in een 'hokje' plaatst. Snap je een beetje wat ik bedoel?
Ik heb op een christelijke basisschool en middelbare school gezeten. Wij gingen vroeger ook regelmatig met het gezin naar de kerk en ik ben tot mijn 14e christelijk (katholiek) opgevoed. Hierna gingen mijn ouders scheiden en werd dat minder. Uiteindelijk ben ik van het christelijke geloof afgestapt. Ik heb gestemd voor niet gelovig omdat ik niet christelijk meer ben, maar in feite ben ik nog wel gelovig, ben alleen bekeerd tot een andere religie.
Haha. Blijft toch apart. Ik hoor dan tot de streng gelovigen. Ik ga dan wel een keer per zondag naar de kerk, maar heb inderdaad samen met manlief toen de keuze gemaakt om te wachten met sex tot we getrouwd zijn. En tja, sommige kerken hebben nu eenmaal twee keer dienst, hoewel ik daar ook niet aan zou moeten denken Ik vind het vooral grappig/apart omdat ik niet snap wat het een je strenger maakt dan het ander. Je gelooft of je gelooft niet en daarbij maak je bepaalde keuzes, de een anders dan de ander. Maar je maakt wel een keuze net zo goed als ongelovigen keuzes maken, dus vind dat streng gelovig niet passend. Als ik geen sex voor het huwelijk had omdat het me was opgelegd had ik dat niet volgehouden, want ja het vraagt wel wat van je. Wat logisch is als je echt gek bent op elkaar. Dus het is een bewuste keuze. Maar goed, ik snap wel dat ongelovigen kijken in termen van streng, strenger. Maar voor mij klinkt het zo apart, omdat het gewoon mijn levensstijl is, maar verder ook net zo goed middenin het leven sta. Ik sluit me niet op in het christelijke wereldje.
Ik heb gekozen voor "Gelovig op een chr BS, nu nog gelovig", maar denk dat de aanvulling dat het een katholieke basisschool en middelbare school was wel terecht is.. Bij ons werd er nog wel aandacht besteed aan de Eerste Communie en het Vormsel, terwijl dat bij de katholieke school waar onze kinderen (straks) naar toe gaan niet meer klassikaal gebeurt. Maar goed, bij ons "vroeger" 2 kinderen die niet gelovig waren, nu misschien 2 kinderen op de hele klas die wel gelovig zijn..
Mee eens, ik snap dit ook niet zo. Ik moslim en ben volgens velen ook 'streng'/'orthodox' vanwege mijn uiterlijk en het dagelijks 5x bidden maar als ze dan zien dat ik er geen probleem mee heb om 'gewoon' iets te eten waar gelatine in zit, dan zie je ze kijken van hoe dat nou eigenlijk kan, want ik was toch zo streng... Of wanneer ze horen dat ik misschien maximaal 2x per jaar naar de moskee ga en dergelijke.
Ik ben ongelovig opgevoed en nu nog steeds niet gelovig. Ik ben naar een gereformeerde basisschool gegaan. Dit omdat alle kinderen uit de straat daar naartoe gingen. Ik heb een leuke schooltijd gehad, maar ook (retrospectief ) wel wat nare ervaringen opgedaan over de kerk. Moslimkindjes die overgeslagen werden bij trakteren in de klas ed. Kinderen zeiden dat ik uit een ei kwam omdat ik niet gods kind was (hadden ouders tegen de kinderen gezegd). Verder weet ik dat mijn ouders er soms wel over twijfelden of ze de juiste beslissing hadden genomen. Mijn broer geloofde er allemaal niks van, maar ik schijn het in het begin allemaal prachtig gevonden te hebben. Wilde dolgraag ook naar de kerk en zong de hele dag "mijn hartje is zo blij, want Jezus Christus houdt van mij". Daarentegen heb ik er ook veel profijt van gehad. Voor mijn studie hoefde ik geen bijlessen te volgen, want ik kende alle bijbelverhalen al. Waarschijnlijk gaat onze dochter ook naar een protestantse of katholieke school. Maar zeker niet gereformeerd.
Ik dacht dat dat niet 'kon' op reformatorische scholen. Tenminste bij de reformatorische scholen hier hebben ze een selectief acceptatiebeleid. Zelfs christenen van een andere stroming worden dan vaak niet geaccepteerd. Het overslaan van moslimkinderen met trakteren kan ook gewoon vanuit de (ouders van de) moslimkinderen zelf komen, omdat niet alle moslims verjaardagen (en alles wat daarbij hoort) willen vieren, net als Jehovah's getuigen.
Ik zie het zo dat als je geen seks voor het huwelijk hebt en andere dingen laat of juist wel doet vanwege je geloof dan ben je in mijn ogen een strenge gelovige. Je religie bepaald hoe jij bepaalde dingen in het leven doet. Een 'gewone' gelovige (zoals ik ) die doet 'gewoon' het normale leven. Ik bepaal wat ik goed vind en daar handel ik naar. Ik geloof dat God bestaat, maar het beïnvloed mijn leven niet in de zin van 'leven naar het geloof'; wetten en regels.
Ik ben van huis uit katholiek en ook naar een katholieke basisschool geweest. Wij moesten 2 keer per dag bidden op school. Ook heb ik mijn vormsel en eerste communie gedaan. Ik vond het een hele leuke school (bestaat nog steeds). Omdat mijn man Ned. Hervormd is, hebben wij besloten om onze kinderen niet te laten dopen en het geloof te laten voor wat het is. Zij zijn alle 4 naar een openbare school gegaan, en de middelste 2 zitten nu wel op een christelijke middelbare school. Daar wordt ook met een bijbel gewerkt. Ik kom nu zelf wel eens op zo'n punt dat ik het zonde vind dat ik mijn geloof heb laten versloffen.
Ik denk dat een christelijk school je (hooguit) aan het denken zet over het geloof. Ik geef zelf les op een protestants christelijke school (voortgezet onderwijs) en 'k hoop dat ik m'n leerlingen zo af en toe kan prikkelen om zelf na te denken over of ze geloven en wat. En daarbij geef ik zeker aan wat mijn keuzes zijn en waarom ik blij ben met deze keuzes. Maar indoctrinatie is het zeker niet. (en dan geef ik nog les op een school waar christelijk echt meer is dan alleen een naam).
Mijn ouders waren niet gelovig, maar het was de beste school in de buurt. Daarom ging ik er heen. Op de basisschool werd er wel veel gedaan op gebied van religie, maar ik kan niet zeggen dat ik er veel van geloofde. Thuis werd het ook niet bevestigd, dus ik vond het wel best. Mijn ouders zeiden dat er ook mensen waren die anders geloofden en dat ik dat later ook tegen zou komen. Daarna het laatste jaar verhuisd en naar een openbare school gegaan. In mijn puberjaren ben ik pas gaan geloven, hoewel nog steeds geen steun van ouders. De christelijke school heeft wat dat betreft niks toegevoegd, want hoe zij het geloof beleefden stond en staat nog steeds ver van mij af. Mijn thuissituatie heeft ook niet bijgedragen, dus ik ben van mening dat als een kind naar antwoorden zoekt, hij die toch wel vindt. Of dat nu in "kamp gelovige" is of "kamp atheïst".
Wij gingen vroeger op zondag naar de kerk (ook zondagsschool) en ik ging naar een RKBS, maar ik heb nooit geloofd. Ik had het daar ook over met mijn ouders, dat ik god helemaal niet voelde en dat ik het idee had dat het niet uitmaakte of je deed alsof je hem kende of niet. Toen zeiden ze dat ik dus niet geloofde en dat was niet erg. Daarna stopten we met wekelijks naar de kerk te gaan.
Nee eigenlijk niet, buiten school natuurlijk genoeg niet-moslims. Verder verschillen moslimkinderen weinig van niet-moslim kinderen. Overigens is er niks mis met een openbare school maar het maakt het voor mij als moslim niet echt makkelijker (verjaardagen met feestjes, niet-islamitsche feestdagen en vooral de wekenlange voorbereidingen hiervan) en vraag me af waarom je daar dan bewust voor zou kiezen om wie of wat te plezieren? Ik vind dat wanneer je in dit land woont genoeg meekrijgt van alles buiten het geloof en je als moslimkind gewoon overal buiten valt op een reguliere school. Mijn kinderen zijn bijv weken bezig met thema's rondom het offerfeest, weten de rituelen rond de bedevaart, maken slingers en vieren dan een groot schoolfeest.. uiteindelijk willen we allemaal dat onze kinderen zich thuis voelen op hun school.