Hallo meiden, Tijdens de zwangerschap is door de uroloog aangegeven dat mijn bevalling een medische indicatie heeft gekregen. Hij stelde me de keus om onder controle te blijven bij de VK en op het laatst overdragen te worden, of meteen bij de gyn. Nu had ik dat destijds doorgegeven aan mijn VK, maar nadat zij informatie hadden opgevraagd bij urologie, hebben ze geconcludeerd dat ik helemaal niet naar de gyn hoef. Maar ik snap het niet, want ik heb toch een medische indicatie? Dat betekent toch dat ik in het ziekenhuis moet bevallen onder leiding van een gyn (en/of medisch VK)? Of betekent een medische indicatie niet perse een gyn? Ik ga maandag nog maar eens informeren bij de uroloog sowieso...
Ik heb (wegens complicatie bij eerste bevalling) ook een medische indicatie, maar blijf gewoon bij mijn eigen vk-praktijk. In principe doen zij ook mijn bevalling. Het enige verschil is dat ik geen keuze heb voor wat betreft de plaats van bevalling: dat moet poliklinisch (in het ziekenhuis dus), maar gewoon met eigen vk. Het feit dat je een medische indicatie hebt, is dan vooral ook van belang voor de verzekering. In geval van een medische indicatie wordt een ziekenhuis bevalling namelijk gewoon vergoed. Als je geen medische indicatie hebt is het afhankelijk van je aanvullende verzekering.
Maar wat is de meerwaarde van poliklinisch bevallen? Een VK heeft daar dezelfde instrumenten als bij een thuisbevalling. Of is er dan een gynaecoloog standby om in te grijpen als het nodig is? Wat nu als "jouw" VK geen dienst heeft als je bevalling begint en je een hele andere krijgt die je voorgeschiedenis niet kent? Overigens is dat bij mij sowieso het geval. Ik heb niet 1 VK, altijd verschillende.. Ook tijdens de bevalling is het maar de vraag wie het gaat zijn.
Een medische indicatie geeft alleen aan de plaats waar je gaat bevallen, namelijk poliklinisch in het ziekenhuis. Dit kan onder begeleiding van jouw eigen VK of onder begeleiding van een VK van het ziekenhuis. De reden dat je in het ziekenhuis moet bevallen is dat er altijd een gynaecoloog beschikbaar is om de bevalling over te nemen als dat noodzakelijk mocht zijn. Ik ben zelf 3 keer op medische indicatie in het ziekenhuis bevallen en met behulp van een VK van het ziekenhuis (ben bij alledrie ingeleid) en zij kennen idd mijn voorgeschiedenis niet, maar ik heb dat niet als storend ervaren. Je bent als het goed is namelijk nog wel in staat om te praten en dus jouw voorgeschiedenis te vertellen. Mocht je denken dat dat niet gaat lukken, dan kun je ook de belangrijkste zaken in een geboorteplan opschrijven.
Uroloog. Ik heb een urethra divertikel van een cm of 2 doorsnede.... Natuurlijk bevallen kan wel, maar er is wel een kans dat er iets stuk gaat... Ook de kans op een spoedkeizersnede was groter.
@kyra: dus idd toch die gyn die dan aanwezig is. Op zich ook wel logisch, want dan is de afstand een stuk minder groot dan als je thuis zou zijn.
In mijn geval heeft het te maken met de placenta die problemen gaf. Mocht dat nu weer gebeuren, dan kan er gelijk ingegrepen worden door een gyn. En de praktijk waar ik loop bestaat ook uit meerdere vk's, maar ik ga er wel vanuit dat er goede overdracht is. Daarbij staat het bij mij ook op mn kaart. Het zit hem er dus vooral in dat ze in geval van problemen gelijk in kunnen grijpen.
Hier noemen ze het een medium-risk. Dan begeleid de vk de bevalling in het zkh, maar wel met hulp van een verpleegkundige (ipv kraam). En in geval van nood is de gym snel ter plaatse.. De vergoeding is ook hetzelfde als een bevalling bij de gyn.
Is er in het ziekenhuis niet 24/7 een gyn aanwezig dan? Hier in het ziekenhuis wel en dat is gewoon een streekziekenhuis. Ik ben ook op medische indicatie bevallen (baby had gepoept in het vruchtwater) en dat gaat volgens mij eigenlijk altijd gewoon onder begeleiding van de VK van het ziekenhuis een een verpleegkundige van de kraamafdeling, pas als het echt nodig is komt de gyn kijken en evt. ingrepen doen. Die houden je voornamelijk vanuit de koffiekamer in de gaten (via de monitoren). Ze zijn er wel maar het meeste gewone 'werk' wordt door de VK's gedaan.
Hangt van de reden af. Het kan ook gewoon je eigen vk zijn. En in een ziekenhuis waar eenverloskundige afdeling is, is volgens mij altijd een gyn in huis. Overigens kun je niet in alle ziekenhuizen bevallen, althans hier in Utrecht niet.
In het WKZ in Utrecht zitten de gewone verloskamers van de VK los van de "medische" kamers. Mijn vorige bevalling in 2010 begon ik op de 3e verdieping bij VK. Toen ik een ruggenprik kreeg, moest ik met bed en al verhuizen naar een andere verdieping waar het medische team zat. De VK bleef achter en ik kreeg een medische VK en verpleegkundige. De gyn zelf heb ik toen idd weinig gezien.
ga je weer in het WKZ bevallen? Hier is altijd een dienstdoende gyn. Je hebt een indicatie gekregen op de locatie. Ziekenhuizen zijn tegenwoordig verplicht om een chirurgisch team en een gyn paraat te hebben. De gyn is verantwoordelijk voor wat er gebeurt maar hoeft niet zelf aanwezig te zijn. Een gespecialiseerd academisch huis als het WKZ is met een medische indicatie echt de beste plek om te bevallen.