Dat ligt er aan hoe en vooral wanneer de overeenkomst gesloten wordt. Dus als je werkgever er mee komt, laat je dan goed informeren. Hopelijk kan je schoonvader dan helpen.
TO, wat je nog zou kunnen doen is wel een ontslagvergoeding vragen gelijk aan het bedrag van het aantal maanden dat je werkgever geld van het UWV krijgt in verband met jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof (dit dan natuurlijk niet zo vermelden in de beëindigingsovereenkomst, maar het omrekenen naar een aantal maanden salaris en het als zodanig benoemen). Op die manier zou het je werkgever geen geld kosten en dus niet de "strop" zijn waardoor het bedrijf over de kop zou gaan. Of is er al geregeld dat er iemand wordt ingehuurd om jou te vervangen gedurende je zwangerschapsverlof?
Die snap ik niet helemaal geloof ik. Mijn verlofperiode is natuurlijk voor mijn werkgever al gratis. Als hij dan die maanden gaat uitkeren is hij toch duurder uit? Of lees ik het verkeerd?
Ik heb niet alles gelezen, en pik deze er maar even uit. dit is niet waar. Als je een beëindigingsovereenkomst tekent, heb je nog steeds recht op een uitkering. Moeten er wel wat specifieke formuleringen in die overeenkomst staan, daarover kan je rechtsbijstand je informeren. Je hoeft dus geen bezwaar aan te tekenen en je mag akkoord gaan met een afkoopsom. Heb het zelf vorig jaar nog meegemaakt. Heb de ovk getekend, heb een ontslagvergoeding gekregen, en daarna een tijdje WW ontvangen. De arbeidsovereenkomst is beëindigd exact 1 maand na het einde van mijn zwangerschapsverlof. Dus tijdens mijn 'ontslagbeschermingsperiode'. Er is formeel ook geen sprake van ontslag, maar van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Er moet wel rekening worden gehouden met de opzeggingstermijn van de werkgever. Meestal is die 2 maanden. De beëindigingsovereenkomst moet dan 2 maanden voor ingang van de beëindiging worden getekend.
Even kijken hoe ik het beter kan uitleggen. Je verlofperiode is voor je werkgever inderdaad "gratis" omdat hij dat geld van het UWV krijgt. Je kost hem dus geen salarislasten in die maanden. Als hij dat bedrag wat hij van het UWV krijgt, aan jou betaald als ontslagvergoeding, zijn het voor hem geen dubbele lasten. Het is geld wat hij krijgt van het UWV, wat hij dan aan zou kunnen wenden als ontslagvergoeding. Het geld wat een werkgever van het UWV krijgt tijdens de verlofperiode is eigenlijk bedoeld om een extra in te huren kracht te compenseren. Als hij dit niet doet, dan is het dus geld wat hij "zomaar" krijgt, en in dit geval wellicht zou kunnen aanwenden als ontslagvergoeding. Dus nee, je werkgever is niet duurder uit dan dat hij normaal gesproken je salaris zou betalen.
Dit heeft inderdaad te maken met de zogenaamde fictieve opzegtermijn. Als hier geen rekening mee wordt gehouden krijg je gedurende die periode namelijk geen WW, maar wordt eerst een wachttijd voor de duur van de fictieve opzegtermijn in acht genomen.