Hier in combi klas en die doen dat inderdaad ook. Ts: Als ze feitelijk alleen groep 0 heeft gehad met stagiaire dan zou ik ook groep 1 doen met mogelijkheden van groep 2.
Het is niet waar dat je maar 1 x mag blijven zitten op de basisschool. Het schooljaar dat je 14 wordt moet je op de middelbare zitten. De herfstkinderen kunnen dus 2 keer een verlenging krijgen. Of het gewenst is om een 13 jarige in groep 8 te hebben is een tweede.
lang kleuteren telt niet in blijven zitten grens, en je mag wel meerdere keren blijven zitten. het ligt aan de toestand. je mag minimaal 1,5 jaar max 2,5 jaar kleuteren volgens mij. maar dat is niet waar het over gaat. het gaat er om dat het kindje in groep 1 zich zou vervelen. ik denk van niet. zeker niet omdat het geen combi 1-2 was. kijk, als het combi was zou het kind voor de 3de keer alfabeet krijgen. het aanbieden van letters enzo, kijk als je kind specifiek ernaar vraagt en je weet wat je doet. waarom niet. maar ik ken ouders die het zo verkeerd doen en het kind leert woord herkennen ipv lezen en klanken; dan wordt het moeilijk om te leren lezen als je zo lang met woordherkenning zit. maar ik zou een jong kind beter leren rekenen ipv lezen. woorden schat vergroten, fijne motoriek laten oefenen. tekenen inkleuren knippen, dolhofjes...je kunt zoveel meer aanbieden als je kind meer uitdaging nodig heeft. het heeft geen zin om je kind aan een didactische voorsprong te helpen. dat geeft problemen op school.
Ik zou dit geen fijne oplossing vinden eigenlijk. Ze doet dan groep 2 in groep 1 en gaat misschien aan het eind van het schooljaar naar groep 3, maar dan komt ze in de klas bij kinderen met wie ze een jaar niet in de klas heeft gezeten. Lijkt me voor haar eigenlijk erg onprettig. Ze verliest dan een beetje het contact met die kinderen, maar moet daar wel mee verder.
Mijn voorkeur heeft dit ook niet. Maar het gebeurt de laatste jaren erg regelmatig en dan voornamelijk met herfstkindjes die na hun 1e half jaar groep 1 weer een vol schooljaar naar groep 1 zijn gegaan. In mijn ogen een leerschool voor hen, maar blijkbaar toch nog niet helemaal...
O echt? Weer iets geleerd. Dank je! TS, wat ik nog zat te denken...op het moment dat ze jouw dochter, die op de meeste scholen dus gewoon doorgestroomd zou zijn naar groep 2, met die lio in de klas plaatsten, hebben ze dus feitelijk al besloten om haar een jaartje langer bij de kleuters te houden. Ik vind dat niet fair. Er zitten wat voordelen aan langer kleuteren, maar zeker ook een paar nadelen dus het is zeker niet zo dat langer kleuteren altijd verstandig is. Je dochter had dus eigenlijk wel de kans moeten krijgen om door te kunnen stromen naar groep 2 na de zomer. Ik zou de school daar toch op aanspreken.
Mijn zoon is van 30 december. Ook laten instromen in januari. Wel 2x groep 1 laten doen om nog even iets langer kind te kunnen zijn. Was ook wel wiebelkont op shop en speelde nog te graag. Nooit geen spijt van gehad. Hij gaat na de zomervakantie naar groep 3 wat voor nu prima voor hem is
Yep ik heb komend schooljaar twee van deze leeftijd in de klas niet ideaal maar goed het is nu eenmaal zo gelopen.
Ik lees op verschillende sites van gemeenten dat ze tot en met het schooljaar dat ze veertien worden op de basisschool mogen zitten.
Onze oudste is van november 2008 en is na 7 maanden groep 1 (dec-juni) overgegaan naar groep 2. De juf stelde dit voor, gezien haar goede prestaties en leergierigheid en we hebben daar beslist geen spijt van gehad. Ze kreeg daar voldoende uitdaging en nieuwe stof en uiteindelijk hebben ze daar nog ingespeeld op het feit dat ze zichzelf even had leren lezen. Als wij het niet gewild hadden, was het OK geweest, maar Thirza zou zich dan echt gruwelijk zijn gaan vervelen.
Bij ons is het beleid dat kinderen van augustus-september sowieso doorstromen naar groep 2, kinderen van oktober-december worden individueel bekeken. We wonen in een wijk waar veel van die kinderen toch nog een keer groep 1 doen, (veel allochtone kinderen die vanwege taalachterstand echt nog in moeten halen), maar doorstromen gebeurt dus gewoon wel als een kind daar aan toe is. Een klasgenootje van mijn dochter had ook een taalachterstand, ouders hebben toen laten doortesten en toen bleek hij bovengemiddeld hoog te scoren op alles waar taal niet zo belangrijk bij was, dus toen besloten om hem wel over te laten gaan en dan taal gewoon wat extra aandacht te geven.
Ik vind dit echt een heel vreemde logica. Als ze nu al verwachten die dingen aan te moeten gaan bieden en dan over van groep 1 naar 3, wat een enorme stap is, snap ik echt niet dat ze deze keuze maken. Hoe scoort ze op de cito, (of welke andere test dan ook, die ze daar gebruiken)? Want elke school moet de kinderen testen.
gr1-naar g3, dat is niet waar ze van plan zijn hoor(voor ze ver ik het begreep). ik denk niet dat de school nu signalen zien dat ze van gr1 naar gr3 moet/kan. dat zeggen ze allemaal om de ouder gerust te stellen ben ik bang. ze gaan haar eerst gr1 aanbieden, dan gr2 en als ze aan het eind van het jaar helemaal door deze leerstof is dan mag ze ook door naar gr3. maar ze gaan haar, om te beginnen, gr1 aanbieden denk ik. ze leren in de 0 klas, zo begreep ik, de regels van school en aan het schoolritme wennen etc. wat voor een school is het eigenlijk? ik ben blij dat zoontje naar combi 1-2 gaat. geen 0 klas op school. verplicht testen vanaf gr2 volgens mij. zoontje had ook geen test in gr1.
O, hier wel: standaard na 3 maanden kleuteren, maar bij Thirza na 2 weken al, omdat ze zoveel wist. Bleek ze een jaar voor te lopen, (en dat zonder peuterspeelzaal, de juf wist niet wat ze had ). Maar goed, heel veel scholen testen wel en als ze het niet doen, dan KAN het iig wel, als je daar op staat. En als het gr1-2-3 een verhaal is om ouders met een kluitje in het riet te sturen, zou ik al helemaal niet akkoord gaan...
Ze gaan haar na de zomervakantie gelijk al meer stof aanbieden als de rest van de klas. En zeker meer als de kinderen die na de zomer in die klas instromen. Als ze dat goed aan kan, gaan ze het uitbreiden. Een groep 0 was het eigenlijk niet, want het was gewoon een volledige schoolweek. Maar doordat er een IB -er de leiding had heb ik het idee dat wat er aangeboden was wel een soort groep 0 nivo was. Dat merkte ik aan alles, ook aan de werkjes die er hingen en aan de verhalen die mijn dochter vertelde. Ik was daarom erg verbaasd dat ze zelf kwam met het idee om te gaan schrijven. Verder vertelde de juf dat ze mijn dochter enorm moest afremmen in de kringgesprekken. De rest was nog heel verlegen en vertelde nooit iets. Aan het begin van de gesprekken werd mijn dochter dus de mond 'gesnoerd' want de rest moest ook de kans krijgen om wat te zeggen. Op zich prima, maar dan moet de rest het natuurlijk ook doen. Als er een vraag gesteld werd zei de juf van te voren al, C... ik weet dat jij het allemaal al heel goed weet, maar de anderen kindjes willen ook wat zeggen.. Verder vond mijn dochter het ook heel moeilijk te begrijpen dat kinderen wekenlang huilden als de mama's weg gingen of dat ze bij de juf op schoot wilden zitten of nog niet wisten waar de wc was net dan gingen huilen als ze moesten enz enz. Een behoorlijk groot verschil dus. Volgens de juf had ze de laatste tijd toch wat meer uitdaging gehad. Ik vroeg wat ze gedaan had. 'Nou, ze mocht me elke keer helpen met de jassen dicht te maken...' Ik ga er maar vanuit dat mn dochtertje bepaald gedrag heeft laten zien doordat ze door deze juf niet de juiste leerstof heeft gekregen waar ze aan toe was. Volgende jaar, in groep 1, krijgt ze een juf die mijn 2e dochter al gehad heeft en daar heb ik wel alle vertrouwen in. Het is trouwens gewoon een normale reguliere basisschool, geen speciale, zoals Jenaplan, Montessori oid.
Dit was en is bij ons ook zo! Mijn zoon is v eind november en die is ook gewoon direct naar 2 gegaan, naar 3 gegaan en gaat nu (met 6 jaar) naar 4. Hij kan leertechnisch heel goed mee, leest bijv al op E4/begin 5, maar is sociaal emotioneel nog wel écht jong vergeleken met zijn klasgenoten!
Het is zo verschillend per kind hoe dat is... Ook kun je niet in de toekomst kijken, dus ik zou me op het hier en nu richten en op basis daarvan keuzes maken. Hoe het eind volgend schooljaar is, zie je tegen die tijd wel weer.
eliza; o wat erg, jassen dicht doen dus de uitdaging die ze nodig had. nooit gehoord van leerbehoefte. ik dacht dat onze school het niet zo goed deed. nou,jassen dicht doen, dat is niks. ik hoop dat ze wat intelligentere uitdagingen kunnen verzinnen volgend jaar.
Nou Elize, ik zou hier dus echt geen genoegen mee nemen. Mond gesnoerd en uitdagend werk bestaat uit jassen dicht maken? Je dochter is al bezig met letters en schrijven. Ze wilt verder, maar mag niet. Straks loopt ze helemaal gefrustreerd rond, want ze mag niks. Ik zou haar echt naar groep 2 laten gaan.